Google+ Followers

tisdag 5 april 2011

"Hall of fame" gatukonst på marknivå, skulle inte det kunna vara något som ringlar fram genom "Döda Torgets" kvarter?


- den 5 april 2011, kl 13:15


Jag har aldrig förstått vitsen med att förlägga affärer utanför bebyggelse. Dvs. på Industriområdet. Om det nu inte gällt brädgårdar etc. som kan vara mer praktiskt att förlägga till utkanten eller ett industriområde.

Ett dött centrum, eller affärer som kräver bilresande, är totalt obegripligt i mina ögon.

Eftersom jag nu vet hur tongångarna låtit hos en del som bott i Gällivare centrum - De har störts så mycket av biltrafiken att de därför genomdrivit avstängda vägavsnitt för fordonstrafik - Där kan jag väl bara spontant tycka att de istället borde sökt sig till ett mer tyst boende och lämnat plats för dem, som inte haft något emot att bo centralt, med allt vad det nu innebär.

Jag skrev en blogg förra året om "Hall of Fame-inspiration". Då nappade den förre Gällivarebloggaren Tommy Isaksson genast och tyckte, att han borde ha en given ruta utanför Systembolaget i Gällivare, eftersom han var "proffsprovare" åt någon dunkel spritsort. - Jag hade uttryckt i min blogg att Kjell Berglund "Gnistan... köp... Gnistan", borde ha en given plats utanför Systembolaget, där han alltid stod och sålde "Gnistan". Han ingick helt enkelt i gatubilden precis som "Vicke" med sitt vandrande mellan Gällivare och Malmberget gjorde under hela min uppväxt och långt därefter.

Det var en hel del i förskingringen och kvarvarande, som hörde av sig till mig och tyckte att det verkligen var en god/trevlig idé och långt ifrån Jante-lagen. Däremot föll idén som sådan verkligen inte i god jord hos kommunens politiker, som höll på att smälla av, när förra årets 1:a aprilskämt var ett faktum.
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5280472#forum.

Namn saknades sannerligen inte på namnförlagslistan, som jag fick motta. På rak arm kan jag räkna upp minst 200 personer, som lagt sitt namn till kommunens historia, på ett eller annat, eller högst personliga vis.

Jodå, jag hör nu redan i kulisserna vad som sägs och jag skriver därför i förebyggande syfte: Det här behöver inte bekostas av skattebetalarna, utan här kan det vara fritt för vem som helst, företag, privatperson, förening, sammanslutning m.fl. att lämna sitt bidrag i form av en platta och namn. Givarna och vilken platta det gäller, med kort "beskrivning av personen" och/eller dess insatser, kan väl lämpligast dokumenteras i form av en lista i gamla Centralskolan i Gällivare som inhyser KULtur. Kan bli en framtida uppgift för den egna samhällskunskapen inom skolans värld. "Gräv där du står" är aldrig fel och är något som borde befrämjas.

Den pråliga "Guldstjärnan" känns dock väldigt avig. Grundindén kan väl vara:

"Vicke"
Viktor Johansson
Gällivare

Marianne Greenwood (f. Hederström)
Gällivare

"Liikavaara-Frans"
Frans Nilsson - Liikavaara

Gunvor Johdet (f. Lennestål)
Malmberget


Bara för att ta några exempel, som inte direkt drunknar i det första utbudet av Marcus Hellner.

http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=5879049 Stenplattan med Liza Marklunds namn är tagen i Piteå. Tror att de någonstans på Gågatan har ett antal stenplattor med Pitekändisar.

2 kommentarer:

 1. Det finns 4 kommentarer.

  Castros namn Harry Isaksson.slöjd-anders=inte en susning

  kan man inte peta dit SAP på en jätteplatta med en stor guldstjärna och skriva dit 1 maj?
  Anmäl >det är väl kommunens ledstjärna? (2011-04-10 02:51:15)

  Förstår när man heter Palte att man kan ha lite svårt med begreppen.

  Det fanns en länk till en stenplatta och den andra länken gav också vid handen, att det knappast rörde sig om graffitti.

  Det finns oändligt många former av pedagogik: t.ex. Montessoripedagogik, Pedagogik med interkulturell inriktning,Freinetrörelsen, Pedagogiken Reggio Emilia,Vygotskijpedagogik. Det finns ett 60-tal pedagoger som förespråkat olika pedagogiker.

  Waldorfpedagogik har sina grundpelare i konst och vetenskap och att möta VARJE barn där det befinner sig. Hur mycket hockus pockus man nu kan tycka finns i det, är väl bara ett bevis för varje individs egen utveckling.

  En pedagogik är fö bara en pedagogik. Läraren är förebilden och den som sätter avtryck i klassrummet och undervisningen!
  Anmäl >Gun, som tycker att Palte skall ägna sig åt att fundera vilken form av pedagogik som bedrivs i svenska skolan och om den möter varje barn där den befinner sig och finner vägar till varje enskild individs maximala utveckling. (2011-04-07 10:46:20)

  SvaraRadera
 2. Vad menas med "gatukonst" i detta fallet? Klotter, så kallad "graffiti"? Den enda upplevelsen dylikt ger mig är en tanke på ungdomskriminalitet, otrygghet, droger och våld.

  Förresten räknas "waldorfpedagogi" till psuedovetenskap på samma sätt som astrologi, handpåläggning och annat woo.
  Anmäl >Palte (2011-04-07 09:18:40)

  Berry Kurkkio, Stig Pettersson, Stig Järrel, Svante Lindqvist, Ingalill Ellug, Tomas Östros, Tommy Skotte, Björn-Erik Höijer, Göran Forsmark (om man nu kan bestämma sig för vart han är född Malmberget eller i Koskullskulle)Rolf "Roffe" Bengtson, Tomas Junkka, Slöjd-Anders (skådespelartalang i Malmbergsteatern vars riktiga namn jag inte minns) Adolf Henriksson och Bo Nilsson. Sedan finns hela raddan av utmärkta sportmänniskor, som varit förebilder för andra idrottare. Tycker nog att "Castro" har sin givna plats(kommer inte ihåg namnet)

  Satt och fundera på förslaget, nog hade det känts trevligt om gamla mötesplatser också kunde finnas med NK i Malmberget, City i Gällivare(raggarfiket) och "finare fiket" som jag glömt namnet på, där hängde läroverksgängen. Naturligtvis Roxy-Hellströms!
  Anmäl >Bra förslag blev det av ett första aprilskämt (2011-04-06 10:44:08)

  SvaraRadera