Google+ Followers

onsdag 7 juli 2010

Gudrun Schyman är i sitt esse, igen!

- den 7 juli 2010, kl 12:21

förstora
Man kan undra vad som egentligen kändes mest märkligt. På den tiden hon vinglade omkring och var dyngrak, eller nu när hon för att få publicitet brände upp 100 000 kronor på några sekunder i Almedalen.

FI:s syfte var att sätta ljuset på skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner.

- FI eldar upp pengarna eftersom vi vill uppmärksamma att det är just så mycket pengar, som kvinnor förlorar varje minut i utebliven lön, säger Gudrun Schyman.
Hon medger att aktionen kan tyckas desperat. Men frågan om rättvisa löner kräver spektakulära symbolhandlingar, tycker hon som nu sällat sig till skaran rikspuckon.

Visst är det så att det ligger en stor sanning i att det inget hänt, fastän man länge varit medveten om diskrimineringen inom arbetslivet. Sist man hade frågan uppe i riksdagen om kvinnors lika rätt, under Göran Perssons era, då lyste fegheten igenom med stort F. Det förbjöds på alla andra fronter utom just vad gäller lönerna. Uppenbarligen är det en het fråga och alltför många brunstiga herrar som har alltför stor makt. Därför undrar jag om det trots allt inte är dags att införa helt vanliga svenskar under diskrimineringsombudsmannens tak. Det verkar vara den enda chansen till att få till en likalön för lika arbete, oavsett kön, eftersom vi uppenbarligen har en dålig politikeranda i det här landet och en väldigt flat fackföreningsrörelse, som hellre spelar under täcket med arbetsgivarorganisationen än bistår sina egna medlemmar.

Är det då rätt att stå och elda upp 100 000:-? För egen del gick gränsen definitivt där. Så otroligt trött jag blir på människor, som saknar fullständig förankring i verkligheten. Tänk om de istället hade delat ut dessa pengar till några med låga inkomster, det hade väl verkligen kunnat bli ett helt annat koncept med betydligt mer genomslagskraft än den här rena rama idiotin. Det finns faktiskt både män liksom kvinnor, som har så låga inkomster per månad, att de inte ens uppgår till Gudrun Schymans årliga läppstiftskonto. Människor som inte ens vet vad en semester är i det verkliga livet. Människor som inte ens har tak över huvudet. Fattigbarn som är bostadslösa. Bara just därför blir det en sådan orättfärdig handling, att man funderar hur det står till med förståndet.

Vad ger då en sådan handling för signaler till dessa våra minst bemedlade medmänniskor?

Jag är visserligen för jämställdhet mellan könen även lönemässigt, men skall det ske med dylika tilltag, då vill jag sannerligen inte vara med i debatten. Bränna 100 000:- det är att utdela en rejäl smocka till de som precis inget har. Vilket enormt förakt för sina medmänniskor.

Vilket också för mig direkt till ett par lösryckta rader, som jag återfann bara för någon månad sedan och som jag av någon outgrundlig anledning hade skrivit i ett bokomslag med dateringen augusti 1978:

"Om man funderar vad Gud tycker om pengar skall man bara betrakta dem han ger dem till".

Vilket i sin tur förpassar mig vidare i tankebanorna till nästa strålande uppvisning i Almedalen. Något som biskopen Lennart Koskinen stod för. Där står människokärleken till sin näste inte i alltför hög kurs och mina tidigare höga tankar om Lennart Koskinen fick sig därmed en mycket allvarlig knäck.

Polisen hade gett Sverigedemokraterna (SD) tillstånd att stå precis framför Svenska kyrkans tält i Visby. Det fick biskopen att se rött och han gick handgripligt tillväga för att stoppa mötet. Det fick å sin sida Sverigedemokraterna att föra bort biskopen med våld. Säkerhetspolisen var snabbt på plats och upplyste Koskinen om att SD faktiskt hade tillstånd att hålla sitt möte på platsen.

Nyheterna som strömmat på medan jag varit tämligen inkapslad i mig själv och att bara överleva, det har fått mig att tänka att det varit rätt vilsamt, när jag inte haft några större begrepp om vad som skett runt omkring mig ut i vida världen och i ankdammen Sverige.

Men FI, nej, jag menar FY för den lede och allt valfläsk som steks och vidbränns i Almedalen.

För egen del undrar jag när den demokratiska rätten, att avstå partipolitik skall börja få sina valröster räknade.

3 kommentarer:

 1. Debatten startad av Socialist
  Startad: 2010-07-07 17:28:11

  Det finns 6 kommentarer.

  Oavsett vad man tycker om Schymans agerande så gav det publicitet vilket beställarna/givarna av dessa 100 000 sek efterlyste. Läste att de annars hade tänkt köpa en båt för pengarna. Hade Schyman & Fi delat ut dessa pengar till varje tänkbart behövande person så hade hon klassats som snål och det hade setts som nonchalant och cyniskt. Hade hon satt dessa pengar på en annons i någon av kvällstidningarna så hade det med allra största säkerhet inte gett samma respons och efter någon dag varit glömt. Att elda upp pengarna får stå för henne och Fi och att det skulle bli blandade reaktioner hade de nog räknat med. Gällande Biskop Koskinen & SD så är han väl upprörd över att SD allt mer tycks ta över KD:s konservativa tankar som det "mest kristna" politiska partiet.
  Anmäl >Fredric (2010-07-09 11:36:47)

  Jag håller med signaturen Utflyttad.
  Anmäl >Fd moderat, numera socialist (2010-07-08 10:05:59)

  Vad Gudrun gjorde här om dan bevisar, återigen att politiker är helt verklighetsfrämmande och lever i sin egen lilla värld oavsett, om hon är man eller kvinnna.
  Jag skulle inte vilja ha en statsminister som gör allt bara för att få lite publicitet t.o.m bränna pengar. Helt sanslöst!!
  Anmäl >Backis (2010-07-08 09:28:51)

  SvaraRadera
 2. Hade Gudrun varit en man hade hon varit statsminister. Gudrun är en stark kvinna med insikt och stort kunnande.
  Anmäl >Kvinna bli man för att lyckas (2010-07-08 06:37:49)

  Men hon fick prata om FI:S politik. En stund! Inget annat hon säger eller gör skrivs det om. Det är nästan så att man börjar tro att pressen(som styrs av ett patriarkat)medvetet avstår från att kpmmentera varken sådant de skulle kunna rosa eller risa. Det som inte skrivs (eller talas om SR,SVT) FINNS JU INTE. FI tigs ihjäl. Att bränna pengar är spektakulert men att dela ut dem till"vanligt folk" hade förbigåtts med tystnad,
  Anmäl >Utflyttad (2010-07-07 22:27:54)

  SvaraRadera
 3. Hur reagerar och känner dom människo sig, vars inkomster inte räcker till mat-hyra -medeciner, ensamstående mammor som inte har busspengar åt sina barn för fritidsintressen. Är Gudrun Schyman med sitt agerande represemntativ för dom grupper som hon säger sig representera. Att hon dessutom ger sig ut för att vara socialist är helt verklighetsskrämmande!
  Anmäl >Socialist (2010-07-07 17:28:11)

  SvaraRadera