Google+ Followers

fredag 16 december 2011

Gällivare kommuns SOT-nämnds ageranden mot brandmännen, som säger upp sig i protest. JO-anmälan mot Gällivare kommun. Top-bostäder och kommunens affärer med LKAB.


Jag börjar bli smått fundersam om inte Gällivare kommun börjar bli aktuell för ytterligare "Årets guldmedaljer". 

Visserligen lär Göteborg inneha "Guldmedalj i korruption", därför att där har man blivit avslöjade med brallorna nere så många gånger, att man i det allra närmaste kan betrakta hela staden som totalt byxlös. Eller hur man nu vill uttrycka det. 

Gällivare kommuns SOT-nämnds ageranden mot brandmännen, är nog en av de märkligare handläggningarna jag hört talas om. Varför brandmännen istället ombads att skriva samma skrivelse, som de redan skrivit och som beslutsfattarna inte har tagit någon notis om, behöver man inte vara raketforskare för att förstå vilken nivå det hela hamnat på.Klubba igenom en omorganisation som inte har förankrats hos brandmännen själva, är väl ytterligare bara ett tecken på att det är något som är allvarligt fel. Speciellt om det gäller så allvarliga saker som att det försvagar skyddet för allmänheten.

Mycket skall man tydligen läsa innan ögonen trillar ur. Men en SOT-nämnd, som kan bli hämmad av att prata, om media är med. Tja, käre hjärtanes, vad säger man. Den första spontana reaktionen är naturligtvis att börja fingra på almanackan. Kan det verkligen vara 1 april? Redan? Å julen varar än till påska.... Å det var inte sant och det var inte sant...

Hur skall man då komma till en vettig lösning, så att de här räddhågade i nämnden törs prata, när media är med. 

Jag gräver runt i tankarna och tänker på andra hämmade personer, som ändå ville bestämma om vart skåpet skulle stå. De ville bara inte att någon skulle få veta att det var de. Det första som dyker upp är de här ljusskygga individerna, som klädde ut sig i vita särkliknande saker och hade strut på huvudet, med fallucka för ansiktet. Förvirrade själar med fascination för eld. 

Ja, det där sista blev det ju mitt i prick förstås vad gäller ämnet. Men resten. Nej jag får nog tänka om. Det är nog inte synligheten som är problemet här, därför att synas det vill de verkligen. De vill bara inte stå för sina åsikter. I alla fall inte offentligt. Alltså faller en vanlig hederlig ICA-pappåse över huvudet, som en av möjliga alternativa lösningar på en av de uppenbara problemen.

Vad för slags beslut som SOT-nämnden än fattade sedan media slängdes ut, torde det vara ett ogiltigt beslut, eftersom det inte föregåtts i laga ordning och enligt offentlighetsprincipen. Jag har en stor blå tjock historia, som det står kommunallagar på och som står här i min bokhylla. Jag kanske borde donera den till SOT-nämnden. 

Åter tänker jag på det vetenskapliga föredraget jag och "hushänget" var på igår, som passande nog hette "Hur mycket mångfald tål demokratin", ett bra och intressant nutidsämne, som jag skall peta ner så fort orken kan och vill.

Det är väl så att vi lever i ett samhälle där omsorgen om våra medmänniskor blir allt mindre. Just därför kan jag inte annat än glädjas åt brandmännens ansvar gentemot de medborgare som de är satta att värna om.

Vilket får en naturlig övergång till nästa ämne, som är en del av bl.a. Räddningstjänstens arbetsuppgifter. Där har Räddningstjänsten i Gällivare för bra många år sedan uttryckt, att det varit oacceptabelt att de inte har information från LKAB. 

Villaägarförbundet som JO-anmäler Gällivare kommun för att inte ta ansvar för befolkningens säkerhet i Malmberget


Den här heta potatisen, som ingen vill ta något egentligt ansvar för: de stora förväntade och kommande rasen i Malmbergsgruvan har bekymrat mig en hel del. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har uttryckligen sagt vem som bär ansvaret: det ligger på Gällivare kommun och vad jag kan förstå finns inte så mycket tid till att sitta på sin kammare och fundera över hur och om man skall agera. Göra något samåk med Aitik och annan problematik, den tiden är nog dessvärre passerad med råge. 

Tittar man på LKAB:s hemsida 

 
kan man notera att pelaren från maj månad gått från sina 29 m, till en tjocklek på 27 m. Det kan inte betyda annat än att pelaren sannolikt kommer att brista först och än har jag inte hört talas om några Houdini trick med takskivor med dylika ytmått, som kan förbli hängande i tomma luften om pelaren brister. Det är väl samma fenomen som är att vänta i Prinzsköld, där LKAB förutspått det raset till i år. 

Köra på som kommunen gör med rullgardinen neddragen och huvudet nedstoppat i sanden, tror jag kommer att funka dåligt.

Än så länge har ingen kunnat säga vid vilka mått, som det hela kommer att rasa, vare sig det gäller takskivas tjocklek eller pelarvägg.

Säga vad man vill men nog får man tanken kring aningslöshet inför framtiden.
Därmed är jag framme vid det tredje och sista delikata ämnet, vilket får hela devisen om att ”alla goda saker äro tre”, att falla pladask:

Top-bostäder och kommunens affärer med LKAB.

Ärligt och uppriktigt måste jag säga, att vi har nog inte gått i samma kurs, när det gäller ekonomi och redovisning, eller något annat heller för den delen, som handlar om inkomster och utgifter. Inte verkar vi heller ha några andra tankar som kan tänkas kunna sammanfalla. 

Ni kanske minns det här finfina tårtkalaset, som man kunde följa både i TV-rutan och i dagstidningarna och så även på LKAB:s hemsida, där man firade att Top-bostäder hade sålt 93 av Top bostäders lägenheter på Mellanområdet, Granbacka, samt dessutom byggrätter som medger byggande av ytterligare 40 lägenheter på platsen. 


Priset för det nya affären, som enligt FAB-dirren var ett bra pris. Hur bra då? Ja, det var i vanlig ordning en hemlighet.

Den var så hemlig, att åtskilliga kontakter med VD:n på Top-bostäder och cc till kommunalrådet, visade sig vara helt i klass med att klämma tårar ur hälleberget. Men förr eller senare halkar den fram, så är det bara.

Lagfartsskyldighet, eller förrättningar via lantmäteri går helt enkelt inte att sopa igen spåren efter, eller hemlighålla saker och ting.

Enl. styrelseordföranden skulle i vart fall försäljningen av Granbacka och byggrätterna, innebära att Top-bostäder skulle kunna bygga nya lägenheter.
Glädjeyran blev dock rätt kortvarig och alla som nu blev förvånade kan räcka upp en hand! Därför att hur det blev med den saken vet vi redan, det var liksom inte måttliga hyreshöjningar som TOP-bostäder begärde. VD:n på Top-bostäder medgav inför tidningsreportern, att Hyresgästföreningens analys av den ”strålande” försäljningen av Granbacka mm till LKAB, där hade väl ett och annat räknefel uppstått hos Top-bostäder. Jasså, det säger hon. Hon som företräder alla räknegenier på Top-bostäder.

Men det är inte bara en (1) affär mellan LKAB och Gällivare kommun alt. Top-bostäder, som gått åt pipsvängen rent ekonomiskt. 

De ”strålande” husaffärerna mellan Gällivare kommun och LKAB, tycker jag mer blivit en följetong. Där man i praktiken har gett bort egendom:
Tallbacka, Bäckåsen, Myråsen m.fl. fastigheter för allt mellan 0:- - 1:-, eller 309 000:- för ett knippe med fastigheter på mellanområdet, några av prisexemplen. 

Det gör mig rent ut sagt bekymrad, därför att även om kommunen tycks ha ett överskott på 15 miljoner, har neddragningarna börjat visa sig. Läser man då på hur mycket som privatpersoner fått betala för enbart tomter på Söderbergs Kullar, där genomsnittsstorleken är 900 kvadratmeter och genomsnittspriset ligger på 160.000:- står det i bjärt pris från det som LKAB har förhandlat fram hos både kommunen och kommunens fastighetsbolag Top-bostäder, som man trots allt måste betrakta som rena rama Ebberödsbankpriser: alltifrån 0:- och upp till 390 000:- för en klump av fastigheter. Jag begriper helt enkelt inte varför Gällivare kommuns företrädare leker privatbank till ett stort affärsdrivande företag. Men berätta det gärna för mig, ni som nu har kallingar där det står LKAB-ingraverat!

Så långt blir det inte mycket till återbäring, eller betraktat som affär till kommunens skattebetalares kassa. Det hela är en ren brakförlust, något annat går inte att förstå.

Jag är fortfarande fundersam över kommunens revisorer, när de skall återkomma från lååååångsemestern och kavla upp skjortärmarna.

Där finns dock en ordväxling, som måste gå till historien, som ett mått på hur illa ställt det är över lag. På frågan av kommunens revisorer blev svaret av kommunstyrelsen. Citat: ”kommunstyrelsen har blivit tagen på sängen av samhällsomvandlingen, med åtföljande beslutsvånda.”

Det kanske är något i det gemensamma fikat som de ägnar sig åt. Därför att LKAB verkar också lida av samma åkomma, "tagna på sängen", "hade vi ingen aaaaning om".

Jag å min sida kan tycka att det är otur att kommunförhandlarna inte alltid drabbas av samma beslutsvånda. När det gäller tårtkalas och affärer och avtal med LKAB, förefaller de dock aldrig tagna på sängen. 

När kan den frågeställningen, "Trolöshet mot huvudman", egentligen dyka upp.

Enligt LKAB:s hemsida verkar det som om LKAB och Gällivare kommun är samma sak:
http://www.lkabframtid.com/Malmberget/Nyhetsarkiv/LKAB-presenterar-markbehov-i-Malmberget/

På måndagen den 19.12.2011 kan du lyssna på Gellivare närradio, då är det direktsändning från KF. Klockan 11.00 drar det igång.
4 kommentarer:

 1. Tre motioner kommer att behandlas i slutet av sammanträdet på måndag:

  Ärende 28: Motion av SKP: "Att områdena Östra Malmberget, Malmsta-Ormkullen och Bäckenområdena ska ingå i samarbetsavtal mellan LKAB och Gällivare kommun".

  Ärende 29: Motion av Moderaterna: " Direktiv för förhandlingar med LKAB om samhällsomvandlingen".

  Ärende 30: Motion av SKP: "Organisation och arbetsformer gällande samhällsomvandlingen, Gällivare kommunfullmäktige".

  SvaraRadera
 2. hela kommunen behöver JO-anmälas. Fruktansvärt okunniga människor som sitter på sina höga hästar.

  SvaraRadera
 3. kommunstyrelsens arbetsutskott har rekommenderat att avslå alla tre motioner.

  SvaraRadera
 4. Fingret i ögat

  Det är varken svårt eller besvärligt att följa hennes blogg. Du kan prenumerera på hennes blogg, då får du varje uppdatering som gjorts i bloggen. Du gör det här och helt anonymt:Länk

  Du kan annars klicka dig fram själv genom att scrolla längst ner i bloggen och klicka för "prenumerera på inlägg autom."

  Såg att de nu också hade lagt till funktionen, att man nu också kunde göra inlägg helt anonymt, utan att behöva tillhöra något på nätet.

  Guns blogg skall jag följa hon är klok och rolig.
  Anmäl >julia (2011-12-17 20:45:29)

  Kan du inte blogga i Norrbottens-Kuriren? Inte många som hittar dig på bloggspoten.
  Lycka till med bloggen.

  God Jul & Gott Nytt År
  Anmäl >Fingret i ögat (2011-12-16 09:21:23)

  Jag tackar dig Gun för ditt innehållsrika bloggande, samtidigt som jag beklagar att du inte betraktas som rumsren i NSD. Det fria åsiktandet och tyckandet får sig en smäll, men den smällen får sig inte avsedd effekt. Eftersom du bestämt dig att fortsätta med att följa utvecklingen av "avvecklingen" i din hemkommun Gällivare. Din medvetenhet och rappa penna avskräckes inte av NSD ställningstagande Heder åt dig. Önskar dig en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.
  Bliogg kollegan Bror Wennström./ på återseende/.
  Anmäl >Bror Wennström (2011-12-16 04:09:21)

  SvaraRadera