Google+ Followers

onsdag 5 oktober 2011

Förra veckan köpte jag 2 bitar Kangos-kaffeost för en smärre förmögenhet hos Vilthandeln i Majorna.

- den 5 oktober 2011, kl 23:24

Men nog är det rätt snurrigt att köpa kaffeost, som säljs för 60:-/bit. Det blir ett bra pris för en hel kaffeost. http://www.youtube.com/watch?v=AcL9AkAfTl0

Inte känns det riktigt försvarbart.

Huvaligen, vad jag (nästan) skäms.

Jag stod också och vred och vände på de röda kängorna, modell "blötnäbb", från Keros. Där har jag däremot inga som helst samvetsbetänkligheter, snarare tvärtom. Smått sugen måste jag säga att jag blev på den röda tappningen, av den tidlösa kängmodellen. Skall nog bara sova lite på saken.

Det är hemtrevligt att stega in i viltaffären, när man drabbats av en liten släng av "hemlängtan".


Även om butiken härstammar från Arjeplog och inte från Malmberget. http://www.arjeplognytt.se/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=616

Men nu har jag köpt hem gammaldagsmjölk. En flaska ostlöpe står redan i kylskåpsdörren. Så imorgon skall jag gå från tanke till handling (hoppas jag). Här kommer ett recept som jag haft med mig från Malmberget.

Brittas kaffeost

2 l gammaldagsmjölk
½ dl vispgrädde, ovispad
2 tsk ostlöpe

Använd en 3 liters panna. Mjölk och grädde värms till 37 grader. Ta bort pannan från spisen och blanda i ostlöpen. Låt stå i 30 minuter.

Använd en hålslev och rör om försiktigt. Lyft tillbaka pannan på spisplattan. Värm upp på svag värme till 37 grader. Rör försiktigt från kanterna till mitten. Osten samlas som en boll i mitten i pannan.

Värm sedan till kokpunkt men får absolut inte koka!

Häll över allt i durkslag och pressa ur vasslan så mycket som möjligt.

Flytta över allt i en ostform. Funkar också bra med en sockerkaksform med löstagbara kanter. Lägg på ett lager ugns/smörpapper klippt till formens utseende och lägg på en tyngd. Låt stå någon timma. Osten skall bli "torr".

Ugn 200 grader. Grädda osten i välsmord form till osten fått färg.

Svårare än så är det trots allt inte.

PS. Skylten hänger inte utanför Vilthandeln i Majorna! DS.

6 kommentarer:

  1. Sidor: < 1 2 >

    Det finns 11 kommentarer.

    "Gottegrisen"
    nu börjar jag bli fundersam om du bär rätt smeknamn.. krämfyllda larver
    Anmäl >IÄCK (2011-10-12 14:03:56)

    ?Mer rar än användbar ??
    ?Classic Zairian Cooking?, en kongolesisk kokbok, eller häfte rättare sagt om 48 sidor.
    Innehåller recept på allt från Pili-Pili och s.k. "Caterpillars", feta "krämfyllda" larver till gryta på krokodil.
    En trycksak som sponsrats av The International Women´s Club of Kinshasa.

    Bon appétit!
    Anmäl >"Gottegrisen" (2011-10-11 20:09:33)

    Robinson Alexandra Zazzi har en matblogg som jag brukar hämta inspiration från Länk
    http://www.alexandrazazzi.se/
    Anmäl >kärlek på italienska (2011-10-10 19:54:12)

    SvaraRadera
  2. "Gottegrisen"
    jag kör med Alexandra Zazzis italienska mat och de kokböcker vi köpt i Italien. Alexandra har matspalt i GP och är en mycket duktig krögare med mycket bra tips som hon gärna delar med sig gratis å franco.

    Har liksom du en gammal raritet där precis allt man behöver veta finns. Men den fick jag i julklapp julen 1968 från någon som tyckte att jag borde kunna laga god mat. Dvs "restaurang & hotellrörelse med tillgång till fullständiga rättigheter inga skyldigheter".
    Anmäl >Gun (2011-10-10 12:01:55)

    Lasse T

    när man hasar sig hit,eller så passar det kanske bra att jag tar med mig en bit den 18:e. Det bjuds väl på kaffe den dagen, eller skall vi ta med egen termos?
    Anmäl >Gun (2011-10-10 11:56:07)

    När blir man bjuden på kaffe med ost???
    Anmäl >Lasse T (2011-10-07 13:29:19)

    SvaraRadera
  3. Gun.
    Det mesta i råd- & tipsväg handlar om kokböckerna vi köpte; "Paolo Robertos stora italienska kokbok" och N. Ekstedts "Niklas Husmansklassiker".

    Min raritet bland kokböcker är dock "Hemmets kokbok" från 1935. Med vackert illustrerade motiv, tryckta i 4-färg dessutom. Innehåller recept på allt från rågmjölsgröt till Filé à la Oscar, samt hur man syltade, saftade, gjorde inläggningar och konserverade, vilket var ett måste på den tiden.
    Men då kostade den också pengar ...
    För 75 år sedan fick man betala 5 kr och 30 öre för kokboken.

    Förordet inleds med; "Hemmets kokbok, är en kokbok för det borgerliga hemmet".
    Snacka om att dra på mungipan. ;)
    Anmäl >"Gottegrisen" (2011-10-07 09:20:51)

    Tack för receptet på kaffeost! :) Det ska jag testa!
    Anmäl >Utflyttad för gott! (2011-10-07 07:18:10)

    "Gottegrisen"

    de goda råden och tipsen får du gärna dela med dig av. Just nu är det idétorka på matlagningsfronten.

    Vi var bjudna en gång på hemlagad getost. Hushänget satt riktigt och överöste värdinnan med hur ENORMT gott det var. De trugade och bad mig smaka, tillslut föll jag till föga inför tjatet och tog den rejäla bit, som hade hyvlats upp till mig. I samma stund som jag stoppade in den i munnen, visste jag att jag skulle kräkas om jag försökte svälja. Jag fick offra min nya klänning och smussla ner det hela i klänningsfickan! Men det som fanns i munnen fick jag vackert svälja och svepa en stor klunk kaffe i hopp om att allt inte skulle komma i retur. Det här skrattar "hushänget" gott åt. Påstod att det var returen för surströmmingslådan jag lurade honom att smaka.
    Anmäl >Gun (2011-10-06 16:28:26)

    Igår var det kanelbullens- och idag är det Allt Om Mat:s dag, eller afton rättare sagt.
    Blir bubbel med snittar, vinprovning i samband med huvudrätten och chokladprovning till dessert.
    Förhoppningsvis även få tips och goda råd, från några av Sveriges ledande kockar.
    Det ser jag fram emot ...
    Anmäl >"Gottegrisen" (2011-10-06 07:53:37

    SvaraRadera
  4. "Smakar det, så (k)ostar det..."
    Att kaffeosten blir så dyr är väl inte så konstigt, med tanke på antalet mellanhänder.
    Men visst är det gott med kaffeost, när det riktigt gnisslar om varje tugga. UTOM de gånger man känt att osten smakat "navetta", eller ladugård om man så vill. Då hamnar den i samma kategori som getosten, mao äckligt! Finns inget vin eller någon marmelad som kan rädda den osten. Blärk! säger jag om getost.
    Smakar tammef.. om den osten, som Alfred titulerade en av båtsmännen i Utvandrarna. He, he ...
    Anmäl >"Gottegrisen" (2011-10-06 07:44:24)

    SvaraRadera
  5. Det är ju kult med det här receptet, som är Guns syster Britt-Maries recept.

    SvaraRadera
  6. Helt riktigt det är min syster recept på kaffeost.

    SvaraRadera