Google+ Followers

måndag 18 januari 2010

Förbud mot västar,

- den 18 januari 2010, kl 18:19


i "motorcykelgäng", det känns ungefär som vanligt. Sila mygg och svälja kameler. Det som inte syns det finns inte.

Än intressantare är det att läsa alla inläggen. Det blir liksom ett genomsnitt av vad folk egentligen tycker och åsikterna spretar åt alla håll och kanter.

http://www.nsd.se/nyheter//artikel.aspx?ArticleId=5110409#fank5110752

Personligen tycker jag nog att det är rätt bra om de behåller västarna på, så slipper man oönskade överraskningar i slutändan. Om det nu var tillhörigheten som var det stora problemet och inte klädseln i sig. Det framgår inte helt solklart av reportaget, men jag utgår ifrån att det är fråga om HA- medlemmar, Bandidos, eller några av de s.k. "enprocentklubbarna", som man förknippar med brottslig verksamhet och som växer upp som svampar ur jorden. Men egentligen är det ingen "politiskt korrekt" beskrivning, därför att det finns många som trots allt inte alls är dömda för några brott.

Skälet till att man vill införa västförbudet, det är att komma åt "motorcykelgängen och den organiserade ekonomisk brottsligheten". Det betyder väl vad man lägger i ordet gäng. Köra motorcykel innebär inte med automatik, att man är kriminell, eller sysslar med organiserad brottslighet. Även om man tillhör ett dylikt gäng, kan man lika gärna ha en helt annan funktion, oavsett om det finns kriminella inslag i det man ingår i eller ej. Där är den enda skillnaden utifrån vanliga samhället, att här kan man knappast hänvisa till några fackliga rättigheter, eller arbetstidslagar, utan man är underordnad den egna organisationens "lagar" (stadgar).

Ta avstånd från samhället och dess lagar, det är det många olika kategorier som gjort och som inte kan räknas in i kategorin "MC-gäng". Ta bara det här sista ordet och smaka ordentligt på det! "Organiserad ekonomisk brottslighet". Det är verkligen inte någon motorcykelväst jag i första hand sammanknippar med det ordet! Nej, det är nog snarare kostymer jag där ser framför mig.

Fråga är naturligtvis också vilken övrig brottslighet, som man vill acceptera och vilken man inte vill acceptera.

Hur skall man hantera mördare, pedofiler, eller grovt kriminella som sysslar med människohandel, vapen och narkotika. Vart skall man härnäst dra gränsen? Skall vi då tillåta att människor som begått folkmord, gjort sig skyldiga till terroristbrott, förgiftat miljön och människor skall få ränna fritt, utan restriktioner ute på?

Jag förstår inte riktigt resonemanget, blir man mer kriminell för att man skiljer sig i de yttre attributen?

Personligen stöter jag på dessa "västar" i helt vanliga situationer, som t.ex. på fotot som är taget vid "kvartersbutiken". Jag har blivit erbjuden glass & pratstund i solen heta sommardagar vid samma kvartersbutik, tackat nej och detta har accepterats utan mankemang. "Västarna" tankar på samma ställe som jag. Ibland sitter de där på snabbmatstället, när jag rasslar in för att göra postärenden. De besöker ibland samma arenor som jag. De sköter sitt och jag sköter mitt och jag har aldrig besvärats av dem, eftersom vi inte har några "verksamhetsområden" som vi delar.

Vad är det som gör att man väljer att bli Outlaws, tycker jag är en betydligt viktigare sak att hantera. Bekämpa ALLA former av brottslighet det kan man göra på så många andra effektiva sätt ändå, bara man nu vill det förstås. Det förefaller faktiskt inte vara helt solklart.

När man väljer att stigmatisera klädsel, då anser jag att det har blivit ett problem i sig. Därför att det som är skrämmande för en, är inte skrämmande för någon annan. För min del känns det mer hederligt, att man möter någon som med sitt klädval markerat, att här står jag i mina livsval. Då vet man också det och kan hantera hela situationen på ett helt annat sätt. De här som inte har några specifika klädval och ändå är långt utanför lagens råmärke, bekymrar åtminstone mig betydligt mer. Även om all kriminalitet naturligtvis bekymrar mig en hel del.

Fråga är vart man nu kommer att dra gränsen i Luleå, där man enhälligt beslutat sig för att införa västförbud. Vad händer med typen jaktvästar, sådana som bl.a. Jan Guillou flitigt bär i alla sammanhang, i olika modeller och tygsorter? Blir det förbud mot vita skosnören som JK kom fram till att man inte fick bära i skolan? Därför att det var tecken på främlingsfientlighet. Skall man förbjuda Dr Martens kängor? Vissa tatueringar? Skall man gallra ännu mer? Uteliggare? Eller den andra kanten, religionstillhörighet med: Kippa, keski/turban & kacca, långskägg, Burka? Eller alltför lätt klädsel? Eller tecken på oönskad politisk tillhörighet?

Det finns mycket som olika människor upplever som "störande" och ruckar deras cirklar. Men vart är det rimligt att sätta gränsen?

-----------

http://www.dn.se/nyheter/sverige/avhoppad-medlem-avlivar-myter-om-hells-angels-1.651008

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article70647.ab

5 kommentarer:

 1. Det finns 14 kommentarer.

  billand

  Du förefaller en smula obalanserad och har uppenbarligen inte heller läst de länkar jag bifogat. De som ligger sist i hela bloggen. Tycker du verkligen att det ser ut som jag tar kriminalitet i försvar? Snarare är det väl så att jag lyfter fram något som varje person som ens tänker tanken ut att bli kriminell skall tänka över INNAN de tänker sig en sådan "framtid". Skall man komma åt kriminell verksamhet krävs ett helhetsgrepp om saker och ting och inget duttande med några klädförbud! Fö om du anser att jag på något sätt förhärligat kriminella har du läst väldigt dåligt vad jag skriver. De här "västarna" var ute för att roa sig, inget annat, det framgår av reportaget!

  VART sätter DU gränserna, precis som jag skrivit i min blogg?
  Anmäl >Gun (2010-01-29 21:20:04)

  Å du Gun, försök svara på frågan i förra inlägget i stället för att racka ner på frågeställaren. Jag tar frågan igen. Har du samma åsikt om andra former av kriminella? "- De rånar/våldtar/mördar inte mig, så jag har inte haft några besvär av dom"?
  Anmäl >billand (2010-01-29 00:41:56)

  "- Det är inte så att "västarna" ger sig på vanliga människor ute på stan." skriver du. Blåögda människa
  Ja, jag har besvärat mig med att läsa hela repotaget, ja, jag är väl insatt i brottsförebyggande arbete, och nej, jag tror inte på daltandet att försöka "omvända" de kriminella mc gängen.
  Är inte restaurangägaren, som blir tvingad till beskydd av "västarna" en vanlig människa? Är inte företagaren som blir utsatt för "västarnas" inkassoverksamhet, normala människor? Är inte de som utsätts för övergrepp i rättsak av "västarna" normala människor? Eller är det så att du med din bakgrund ser varenda människa som satt sin fot i rättcentrums lokaler som kriminell? Å då bekämpar de kriminella varandra, och vi "vanliga" är trygg i vetskap att västarna aldrig rör oss? Hujeda mej
  Anmäl >billand (2010-01-29 00:37:43)

  SvaraRadera
 2. Fabbo Jalle vet du vad. Du skriver så här (exempel:) prutt prutt prutt...prutt prutt prutt..(slut exempel) Är det avtryckarfingret som är överdrivet ivrigt att avfyra den dräpande kommentaren som orsakar överflödet av punkter mellan fjärtarna?
  Anmäl >Palsternacka (2010-01-20 17:59:21)

  Gun....
  Helt klart är att Du romantiserar Hells Angels..nu när jag har läst hela inlägget...

  Sedan så undrar jag vad Du vill med detta inlägg och för övrigt de andra inläggen...Vill Du visa hur duktig Du är?..

  Nej bespara oss smörja är Du snäll!!..
  ...inte konstigt att jag inte orkar läsa alla blogginläggen. Dom genomsyras av Din bitterhet och hat till LKAB...
  Anmäl >Farbror Jalle...undrar vart Du vill komma?... (2010-01-20 05:03:15)

  billand
  Inga ömma tår här inte, jag har alltid varit noga med vad jag har på fötterna.

  I reportaget, om du nu besvärat dig med att läsa det, framgår att de på den här tillställningen uppenbarligen blivit skärrade eller what ever för att det steg in "västar" i lokalen.

  Varför får mig att undra. Det är inte så att "västarna" ger sig på vanliga människor ute på stan. Det var det jag försökte förklara. Men det är klart vill man nu måla fan på väggen, eller ägna sig åt att misstolka är det ju lättare att göra det än läsa det jag verkligen skrev.

  Om du nu är insatt i brottsförebyggande etc. vet du också att det här leder ingenstans.Det är inte så man jobbar om man vill få till förändringar, eller få människor att göra något vettigt av sina liv. Än att inte ta vara på sina EGNA förmågor
  Anmäl >Gun (2010-01-19 23:24:26)

  Nu börjar ni i Luleå visa att ni är för gamla för era poster.Vadå västar??Så alla med väst blir portade?? Inom PRO ser jag många med väst,kanske för att dölja en begynnande mage,så gud nåde om någon av dem vill gå på krogen el än värre till kommunalhuset.Nä..gå ut på stan o sanera.Tag alla svettiga gubbar som går med bar överkropp i butiker o på gatorna under sommaren,grabbar med Gällivarehäng,alla tatuerade typer är säkert också kriminella,med flera.Skulle kunna räkna upp fler,men då finns det inga människor kvar,ty alla är personligheter o inte födda i den mall som det verkar att ni vill ha.
  Var för övrigt på en färja mellan Sverige o Danmark,o där kom det en drös med Banditos.Har aldrig sett "vanliga"killar ta så bra hand om sina barn o flickvänner som de gjorde.

  Gammal m ej mossig.
  Anmäl >Anki (2010-01-19 17:01:04)

  SvaraRadera
 3. Klämde jag på en öm tå? Jag vet inte vem som sagt att du uppmuntrar kriminalitet men du är inte den enda i detta forum som har erfarenhet av att arbeta med kriminella. Du skriver "- De sköter sitt och jag sköter mitt och jag har aldrig besvärats av dem, ...forts)". Har du samma åsikt om andra former av kriminella "- De rånar/våldtar/mördar inte mig, så jag har inte haft några besvär av dom"? Vi tycks vara eniga om att kriminaliteten skall bekämpas, min åsikt är att all form av åtgärder typ förbjuda mc västar i kommunalhuset är bra. Kanske ett bra sätt att väcka upp BRÅ från sin drömlika rosaskimrande tillvaro.
  Anmäl >billand (2010-01-19 15:47:09)

  Objektiv
  läs länkarna som jag också bifogade i slutet. Jag tror nog att en klocka kan börja att ringa i ditt huvud.

  Fö vilka brott skall vi acceptera och vilka skall vi inte acceptera? Vi lever i en värld där allt håller på att brytas itu falla isägr, just bara därför att vi varit så tillåtande och handfallna och inte heller insett vart vi skall sätta in våra resurser. Vi står ff och stampar på samma ställe.
  Anmäl >Gun (2010-01-19 12:30:28)

  Farbror Jalle
  Ja, du fortsätter att dela ut goda råd och inbillar dig t.o.m. i detta ämne, att jag inte besitter några yrkeskunskaper alls.

  Vad är det som gör att du tror att den lilla åldersskillnad, som det är mellan dig och mig, gör dig mer skickad i ämnet?

  Du har fortfarande en dålig kvinnosyn, Jalle, så är det.

  Fö romantiserar inget alls, de här i Luleå hade blivit så livrädda när de stigit in i lokalen!?

  Sedan är det så att jag talar om mina egna erfarenheter om hur man bäst kommer till stånd med brottsförebyggande åtgärder. Du har visst också missat sidorna jag hänvisade till. Ingen klocka alls som ringer?

  Sedan undrar jag vad du svarar på resten, som jag också tog upp och som din dyrbara tid inte medgav att du hann läsa.

  Nej, Jalle du är inte trovärdig.
  Anmäl >Gun (2010-01-19 12:10:53)

  SvaraRadera
 4. billand
  VEM har sagt att jag uppmuntrar kriminalitet, däremot har jag jobbat i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv med just kriminalitet och vet att inga hyss med att ta av dem västarna funkar. Det behövs helt andra saker för att man skall komma åt ALL kriminalitet.

  Av ditt inlägg att döma tycker du att västar det kommer man åt problemen med. Kul, skicka in ditt förslag till brottsförebyggande rådet!

  Vad hände sedan i din dröm?
  Anmäl >Gun (2010-01-19 11:39:57)

  Gun.Du måste väl ändå hålla med mig om att många svaga individer, drömmer om att få bära denna väst.Det gör att deras självförtroende växer,dom blir kaxigare,västen symboliserar makt och hot.dom blir en sorts slavar ,dom måste lyda deras överordnades minsta order,ta hand om "skitjobben" som innefattar allt från droghantering till torpedjobb.Jag tror att rekryteringen skulle minska om västarna förbjöds.Däremot håller jag med dig att myndigheterne silar mygg ch sväljer kameler i andra sammanhang.Titta bara på väktar och polisvåldet som myndigheterna inte ingriper emot.
  Anmäl >Objektiv (2010-01-19 10:19:05)

  SvaraRadera
 5. Gun..
  Hells Angels i all ära. Jag tycker inte om den svaga romantisering jag fick intryck av när jag skummade igenom Din blogg.

  Låt en gammal junior ge Dig ett råd..
  Skriv om vad metallprisernas uppgång kommer att betyda för folk i Malmfälten...det är intressant för oss Malmfältare..

  Det blir väl en del bonusar som kommer att delas ut till gruvarbetarna..med miljardvinsterna som förväntas..inte så mycket som direktörerna får...men tillräckligt för att gruvarbetarna skall acceptera ordet "bonus"...

  .....det underlättar senare och legaliserar debatten när direktörerna får sitt.
  Anmäl >Farbror Jalle (2010-01-19 05:56:54)

  Vilket dravel! Att "klä av" mc gängen sina västar när de vistas i kommunalhuset är ett bra beslut av kommunledningen.
  Man kanske inte kommer åt kriminaliteten med enbart denna åtgärd men det är en av många åtgärder hjälper polis och åklagare i jakten på kriminella. Man behöver inte vara kriminell bara för att man kör mc och bär väst men i de kriminella gängen så finns det
  några helt ostraffade och det är inga änglar med väst och mc, de lyckas helt enkelt att hålla sig undan lagens långa arm.
  Om de kriminella mc gängen får allmänhetens förtroende genom att hålla upp dörrar åt gamla damer på posten och lyckas får folk att säga "-De sköter sitt och jag sköter mitt" är i sig ganska illavarslande.
  Det är denna mjäkiga inställning som gör att vi aldrig kommer åt dessa kriminella element.
  Anmäl >billand (2010-01-19 03:13:45)

  SvaraRadera