torsdag 2 juni 2011

ehec-utbrottet känns verkligen olustigt.


- den 2 juni 2011, kl 11:35

Det är inte utan att jag funderar både en och två gånger, när jag skall äta något i grönsaksväg. Egentligen är jag alltid restriktiv med färska grönsaker, speciellt när jag äter ute. Man kan aldrig så noga veta hur det är ställt med hygienen.

OM det nu är därifrån ehec-smittan kommer förstås. Det kan man aldrig så noga veta. Jag kommer inte att bli speciellt förvånad om det kommer att visa sig att smittan kommit från något helt annat.

Men olustigt är det eftersom det på Sahlgrenska vårdas personer, som ligger riktigt illa till och här runt om knuten avled en kvinna av ehec. Någon form av koppling tycks i alla fall finnas till Tyskland. Men hur ser det ut med smittspridningen?

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6199855

Ryssland har beslutat att stoppa importen av färska grönsaker från alla länder i EU med anledningen av ehec-utbrottet. Betyder det att det går att käka grönt obehindrat på resan till St Petersburg till veckan? - Jag är i vanlig ordning observant med vad jag stoppar i mig.

Jag tänker på det gamla husknepet: Skölj grönsakerna i rikligt med kallt vatten och en tesked vinäger då blir grönsakerna krispiga och eventuella bakterier dör. Det är väl antagligen därifrån seden i medelhavsländerna kommer, att man häller på rikligt med vinäger och därefter olja & salt & kryddor över ej uppvärmda grönsaker.

Sommaren nalkas med stormsteg och det skall bli riktigt skönt, att ha fullständig kontroll över i vart fall allt grönt som vi stoppar i oss. Behändigt är det också att bara stega rakt ut i trädgården och återvända in i köket med kryddor, grönt, bär och frukt. Det går inte att komma ifrån känslan, det är som att ha tillgång till ett eget litet paradis.

Den egna färska äppelskörden tog slut, därför att jag varit alltför slö helt enkelt. Jag fick vackert knalla iväg till ICA och köpa äpplen. Hela köket stank av bekämpningsmedel! Jag försökte knepet att lägga frukten i ljummet vatten och en dutt YES i. Så brukar jag göra med citroner, när jag inte hittat några ekologiskt odlade. Det är bara att skrubba dem lite lätt och skölja av dem i kallt vatten då törs man riva skalet av citronen. Men det funkade ändå inte med ICA äpplena. Det var bara att slänga skiten!


PS. När NSD har fått ordning på bildtekniken, skall jag pytsa in en blogg, som svar till signaturen Tompa, ang. pilla på statyer. DS.

1 kommentar:

  1. pandoras ask står på glänt

    antagligen har du helt rätt.

    Ta bara läkemedelsbolaget Biogaia, de säljer inte läkemedel utan "nästan" läkemedel: levande bakterier (!!) som sägs vara bra för hälsan. Men långtidsstudier saknas.Jag vet inte men själv har jag börjat ana mig till att de lavinökade svenska magproblemen hänger ihop med just detta och konstgödslingen/genmodifieringen. Det tillsätts probiotika i precis alla möjliga livsmedel. Man kan snart inte ens freda sig mot det. Det finns precis överallt!

    Jag tror på kroppens eget försvar, den har hittills inte överträffats av någon påhittat.
    Anmäl >Gun (2011-06-03 13:09:00)

    mutationen beror säkert på läkemedelsindustrin som trixat med mycket motgifter som spolats ut i vattnet
    Anmäl >pandoras ask står på glänt (2011-06-03 01:27:44)

    SvaraRadera