Google+ Followers

söndag 19 april 2009

Drogkultur, Försäkringskassans krig och

den 19 april 2009, kl 19:39


nationella problem.

Det är märkligt hur "gammal skåpmat" kan öppna ögonen, som om det vore någon nyhet.

Drogkulturen i Gällivare kommun är ingen nyhet. Den är och har alltid varit betydligt mer utbredd än vad gemene man vill ta in. Kanske t.o.m. känner till? Ibland har jag tänkt, att det man inte vill se, det existerar inte heller. Faktum är att det här landet från norr till söder läcker som ett såll och den ena drogen värre än den andra kommer in.

Helt nyligen satt jag och talade med en "kroppsbyggare" från Gällivare, som på allvar påstod, att det inte hade funnits "piller", eller narkotika i Gällivare under 70-80-talet. Skall man skratta, eller skall man gråta? Det fanns det även bland övrig population och skolelever redan då!

Under mina år som jag arbetat aktivt med missbrukare i alla dess former och åtalade i brottmål i Gällivare, har det aldrig varit någon nyhet, att allsköns "skit" florerat fritt. Alla som gjort sig skyldig till brott är naturligtvis inte missbrukare av något slag, men det finns en klar överrepresentation. Alla narkotika, pillermissbrukare, alkoholister, eller blandmissbrukare är inte heller involverade i annan kriminell verksamhet. I alla fall inte till en början. Men sedan när kostnaderna för det egna missbruket stiger, följer som regel ett naturligt led även en kriminalitet i större, eller mindre omfattning. De egna gränserna blir snabbt avtrubbade i förhållande till omgivningen.

De Molotowcocktails som folk petat i sig i tron, att de är "odödliga", "det är ingen fara", "jag kan hantera mitt missbruk", "en sup då och då har ingen dött av" etc. är och förblir en smärre gåta. Hur många gånger jag suttit med någon framför mig, som talat om, att han/hon använder någon form av narkotika istället för alkohol, därför att av alkohol blir man "dum i huvudet av", medan man med narkotika i kroppen "blir så otroligt klartänkt, skärpt och smart", har jag nog sanningen att säga dessvärre tappat räkningen på.

När jag nu satt och läste om de nya dödsfallen under de sista dagarna i Gällivare kommun och började förstå, att de kanske var drogrelaterade. Då började jag fundera på hur många människor jag kunde minnas, som idag är avlidna just pga. någon form av missbruk har varit involverat på ett eller annat sätt. Det blev en skrämmande minnesvurpa.

Vägen till att sitta fast i ett missbruk, kan ske redan vid första gången och det är väl där, som människor lever i en rätt aningslös värld. Steget därifrån till att ägna sig åt att fördjupa sig i drogernas inverkan på den egna kroppen är hårfin. Vart den egentligen går är det dessvärre ingen som på förhand vet. Jag har i mitt jobb träffat på vuxna narkomaner som fallit i gråt, när de insett att de inte klarat av att använda en vanlig sax på sånt sätt, som t.o.m. ett litet barn kan klara av! Nojiga människor med förstört själsliv, där den egna egentliga utvecklingen stannat upp där missbruket tog vid. Verklighetsflykt hos i övrigt till synes "välsituerade" människor.

Tro att det bara gäller en viss bakgrund, eller uppväxt, eller söka förklaringarna i någon form av socialgruppsrelaterat är dessutom fullständig nonsens. Det här är något som slår längs hela skalan, t.ex. partydrogande jurister/läkare, dvs. människor från fina golvytor, till de allra torftigaste av dem alla.

Det finns en djup förljugenhet bland människor också. För hur många känner till att "Kalle", eller "Kajsa" alltid blir kopiöst full, eller spårar ur på varje personalfest/tillställning. Helt enkelt dricker i sådana mängder, att det får följdverkningar för människorna runt omkring dem? Förnekelsen är förmodligen den starkaste förmågan hos de allra flesta människor. Man vet vad som pågår, men man gör sig blind.

När jag nu också läste om försäkringskassans "plötsliga" uppvaknande, då hade jag bara fått nog!

Försäkringskassan och Socialstyrelsen har i åtskilliga år känt till, genom pressens kartläggning, att t.ex. sju av tio medlemmar i HA Stockholmsavdelning, varit sjukskrivna för depression. Nästan alla hade dessutom sjukskrivits av samma läkare. Det förekom t.o.m. nidinslag i media om att det var "deprimerande att vara medlemmar i HA".

Samma sak gäller försäkringskassan i Skåne. Pressen har för otroligt många år sedan skrivit och kartlagt centralpersonen inom HA och att det funnits utländsk verksamhet, som varit i sådan omfattning, att det inte kan ha varit fråga om annat än arbete och inga rekreationsresor. Varför har försäkringskassan förhållit sig passiv under så väldigt många år?

Försöker man efterapa USA:s metod, när man undergrävde maffians makt, genom att ta av dem de ekonomiska möjligheterna till deras fortsatta verksamheter och att kunna klämma dit dem med rekorderliga straff istället för ringa brott?

Men vad skall man kalla det för, när försäkringskassan känt till saker och ting och reagerar så väldigt många år efteråt? "Medhjälp", "försumlighet", "brottsprovokation" ?

Varför just fokus på enbart HA och underordnade, när det finns en herrans massa, som bl.a. följer med invandringen. Kriminella verksamheter som kan få vem som helst att bli mörkrädd och som pressen också kartlagt. Vad har myndigheterna gjort åt det? Ja, lika där, de har förhållit sig passiva. De förhåller sig passiva i stort. Punktinsatser har gjorts med tidvis gott resultat, där man effektivt försökt slå itu och förhindra nyrekryteringen. Men man vet av erfarenhet också genom pressens kartläggning, att de förökar sig lika snabbt, som svamparna växer upp ur jorden, därför att resurserna är för små och helhetsgrepp saknas.

De sista dagarna har man också i pressen kunnat läsa om hur olika maktmänniskor haft någon form av "vakna till liv reaktion", när det gäller bl.a. hedersmord och flickornas levnadsvillkor. Man kan undra vart de varit under tiden det här trots allt har pågått år ut och år in och pressen rapporterat flitigt om det också.

Varför inte öppna ögonen och inse att vi har "importerat" en himla massa kriminalitet. Ibland t.o.m. genom SÄPO: s försorg och som media också rapporterat om och även kartlagt. Det kan väl vara hög tid att vakna ur aningslösheten så här i "sista timman".

Varje människa som kommer hit som invandrare skulle genast informeras om, att här är det följande lagar som gäller:

Vi har inga lagar som accepterar några former av kriminell verksamhet.
Vi har inga lagar som accepterar hedersmord, eller som gör kvinnor till "horor" för att de inrättar sina egna liv på det sätt, som de själva önskar ha. Lika lite som männen är deras förmyndare.
Vi har inga lagar som accepterar, att man ägnar sig åt grov misshandel genom könsstympning.
Vi har inga lagar som accepterar, att man gifter bort flickor redan när de är små, eller mot deras egen vilja.
Vi har inga lagar som accepterar, att någon inte har sin egen fria vilja oavsett kön.
Vi har inga lagar som tillåter slavhandel och prostitution.

Man kan undra varför varje invandrare till detta land inte får en obligatorisk information om vilka lagar vi följer i Sverige, att de informeras om att vill bosätta sig i det här landet, är det följande lagar man förbinder sig att följa och då får man också skriva på att man skall följa dessa lagar. Gör man inte det kommer man att bli utvisad på livstid.

De invandrare som kommer hit av rätt anledning, får bära hundhuvud för en klick invandrare. Hur humana är vi egentligen, när vi har ett dylikt förhållningssätt?

Har vi överhuvudtaget en human invandringspolitik? Vi ger dem hemspråksundervisning, men lär dem inte ordentligt det språk, som de hädanefter skall slå sig fram med genom skola och yrkesliv. Vi sätter dem i skolbänken, pang, bom, helt plötsligt skall de slåss på samma villkor, som vilken svenskfödd unge som helst. Hur humant är det? Blir det överhuvudtaget humant mot någon inblandad? Jag har upplevt prov på omvänd rasism! Men det får man inte heller tala högt om, då blir man klassad som rasist, hur många utländska vänner man än har från helt olika länder! Snacka om dubbelmoral och förljugenhet.

Hur humana är vi egentligen, när vi ser ett problem och blundar in i det längsta? Hur humana är vi egentligen, när vi försörjer en himla massa anländande människor år ut och år in på övriga medborgares bekostnad. Sedan efter åtskilliga år av "karantänförhållanden i arbetslöshet", slänger vi helt sonika ut dem, ungefär som förbrukningsvaror!

Vi har massor av t.ex. utländska läkare och annat yrkesfolk, som idag går och städar toaletter eller är arbetslösa, samtidigt som det saknas yrkeskunnigt folk och händer som kan bistå! Vi har företag som utnyttjar utländsk arbetskraft så till den milda grad, att de inte sällan blir utan lön, eller arbetar för slavlön, ibland t.o.m. med AF:s medverkan!

Vi ägnar oss åt en resursförslösning som är helt otrolig! Vi har den högsta ungdomsarbetslösheten i hela Europa, därför att vi har stiftat dylika regler, som stänger dem ute effektivt. Vi har orimliga regler för "försök till att driva verksamheter". Låt dem som vill driva provverksamhet under t.ex. fem år, innan de skall in i "rullorna" av byråkratisk snårskog!

Men vad är det här för galenskaper egentligen?

2 kommentarer:

 1. Det finns 6 kommentarer.

  R. Nej, jag skiter inte alls vad en "sketen läsare tycker". Verkligen inte. Ta tag i den tåten du vill diskutera av det jag skrivit och jag löser det hela genom en ny blogg i enbart det ämnet. Jag kan bara säga att jag gjort samma reflektion som du har gjort. Det är väldigt svårt att få in svarsinlägg, uppenbarligen är det så att det är en blogg som är prioriterad, där kommer allt in på två röda, medan här kan inlägg komma in ett dygn efteråt, eller inte alls. Den andra hängs också ut flitigt som en bloggsvans till nyheterna. Det är också därför jag tycker att det är rätt meningslöst att hålla mig till ett ämne, utan då kan jag lika gärna ta det som poppar upp under hatten för dagen. Jag har inte för avsikt att fortsätta bloggandet av samma anledning.
  Anmäl >Gun (2009-04-21 09:54:37)

  Kör på som du gör, då. Strunta i vad en sketen läsare tycker.
  Jag har annat för mig är att sitta och mata flera 500-teckens inlägg på rad, och därtill kommer att
  NSD (eller någon annan..) har en tendens att plocka bort/korta ned ett inlägg av tre UTAN att man skriver invektiv eller könsord i dem. De dyker bara inte upp.
  Och, till sist... Du behöver inte bli stött eller så över att jag kallar inlägget värdelöst. Det ÄR värdelöst så länge ingen debatterar. Då blir det bara tomma ord som ekar i natten. "tagit del av, men ej förstått"...
  Anmäl >R (2009-04-20 23:16:18)

  Mycket bra att du tar upp problematiken kring invandringen. Det är ju som du antyder; "tabu" att ha andra åsikter om det än PK etablissemanget. Vi här uppe i ankdammen har ju lite vetskap om verkligheten när det gäller dessa saker.
  Anmäl >slimmen (2009-04-20 18:46:50)

  SvaraRadera
 2. R. Du skriver hur många 800 tecken som du behöver helt enkelt och så många inlägg som du anser behövs! Det går att svara ämne för ämne,eller allt i ett, svårare än så är det inte! Det är fyra ämnen, 1)drogliberalismen i Gve kn, 2)Försäkringskassan + HA som nu hängs ut i tidningarna och de övriga som göms undan, 3)invandringensproblematiken
  4) ungdomsarbetslösheten + arbetsarbetslösheten.

  JAG läste om dem i ett och samma svep, det är därför de också är i en blogg, där jag insåg att jag fått nog av all florerande dårskap! DET stockade sig i min hals att ens behöva läsa.

  Det man vill göra som värdelöst inlägg, gör man till värdelöst inlägg. Fri vilja!
  Anmäl >Gun (2009-04-20 14:51:25)

  Bra skrivet!!
  Anmäl >BillRog (2009-04-20 00:50:53)

  Hehe.. Vad svarar man på ett sådant inlägg...
  Du skriver bra, välfraserat och skarpt, men du KAN inte ta upp flera såpass viktiga frågor i ett kilometerlångt inlägg. Diskussionen försvinner, liksom dräps och fastnar i halsen.
  Vem kan ens ha en rimlig chans att kommentera ett sådant inlägg med de tillåtna 500 tecknen man har till godo?
  Eller ville du inte ha diskussion?
  Vältaligt och bra skrivet, men helt värdelöst som inlägg.
  Anmäl >R (2009-04-19 22:36:26)

  SvaraRadera