Google+ Followers

fredag 6 november 2009

Det klippta LKAB stängslet,

- den 6 november 2009, kl 20:24

förstora
har det spekulerats flitigt om, vilka som kunde vara de skyldiga.

Det hela utvecklade sig understundom till en riktig "LKAB-deckare". Därför att hos LKAB tror man inte att det ligger något småpojksstreck bakom det, att stängslet har rivits ner. Enligt dem måste det ha varit betydligt äldre personer som har med sabotaget att göra. Denna slutsats kom sig av att LKAB kommit fram till att man måste haft tillgång till en större bultsax.

Utlåtandet lät kort och gott:

- Inget som småpojkar brukar promenera omkring med i alla fall.

- Nähä, inte det, sa "hushänget" och lade pannan i veck och återkom efter en stunds tystnad. Är det möjligtvis något som damerna i Malmberget går omkring med? Stor bultsax i sina handväskor?

- Titta inte på mig, sa dottern och såg förnärmad ut. Visserligen innehåller min handväska allt möjligt "matnyttigt", men bultsax, där går faktiskt gränsen!

Hon var tyst en liten stund innan hon åter tog till orda:

- Men vid närmare eftertanke, det kanske man borde lägga till i väskinnehållet. Det verkar rent av vara en praktisk nyttopryl!

Jag personligen, jag tänkte tillbaka på det här gänget killar, som gick på Gunillaskolan och lyfte upp sin fysiklärares bil på den värsta höga snöhögen, som traktorn just hade skottat upp. Behöver man verkligen vara fullvuxen för att klippa med en bultsax, eller klara av ett trådnät?

Nähä, det tror jag inte. Har t.o.m. mycket svårt att tro att det är någon fullvuxen, som ägnat sig åt att fälla ner ca ½ km stängsel och framför allt varför? Är det inte rätt urbota korkat, förutom att det är olagligt?

Det fanns förslag bland inläggen om bl.a. kameraövervakning. Det våldsammare förslaget bestod i att man skulle göra staketet starkt strömförande. Dvs. de som tog i staket skulle bli "vulkangrillade".

Men efter att ha diskuterat, vem som kutar runt med stor bultsax så där till vardags, konstaterade vi att LKAB-mysterier är inte att leka med, i synnerhet inte som det är fråga om stora bultsaxar. "Bultsaxmaffian från Malmberget!" Låter inte det hårdkokt värre så säg?

Vår lista blev i alla fall rätt lång efter att ha läst alla tips, som hade kommit bland insändarna till reportaget.

Det var några "gärningsmän" som snabbt utkristalliserade sig på listan över misstänkta bland inläggen, det kunde vi konstatera:

1) Avundsjuka Gällivarebor, som inte får 400 000:- - 700 000:- för sina amerikanska fläsklådor till bostäder, som enligt dem Malmbergets hus består av! Visserligen var det väl nästan 100 år sedan en sådan bebyggelse fanns i Malmberget, men bor man i Gällivare kan man väl inte vara mer uppdaterad än så, kan jag tänka mig.

Jodå, man måste visst få fortsätta att häckla Gällivarebor. Sånt kan man inte lägga ner!

De där stackars Gällivareborna de bor ju där rakt ner i kallhålet i skuggan av Dundret. Bättre då bo i Malmberget med inbyggd sängvibrator kring 24-snåret och avslappnat förhållningssätt vad någon har för sig inne på toaletten. Det kan ibland vara svårt att urskilja vad som är vad. Sprängningar/gruvskalv/resultat av "hårda utfall" i toalettporslinet. "Hårt tryck i pannan", som Johansson kallar det för, att vara hård i magen.

2) Bolagsfanatiker som vill misskreditera de som är sakligt kritiska. Här gissade hela familjen med en gång att här kan man nog söka spår av kvarglömt korvskinn, eller är han så åpen att han käkar upp korvskinnet? Tiden för stängslet uppgav han själv, i ett inlägg, att han åt Partillekorv. Vad nu det är för sorts korv det var däremot inte känt för någon av oss. Men av inlägget hade framgått att det tydligen var fråga om någon sorts ölkorv. Alltså har polisen att kontrollera om det finns några spår av sådan korvsort på platsen. Finns det det, då är gärningsmannen "instängslad"!

3) Husägare utsatta för sabotage.

- Från vem då, undrade "hushänget" och hur vi än diskuterade det hela kom vi inte fram till någon lösning vem som sabotaget var riktat mot och framförallt hur. Det blev helt enkelt "polsk riksdag" av det hela, eftersom ett vilt kacklade i mun på varandra tog vid.

4) Någon sniken husägare, som redan stulit till minst halva husets ihopsättning av LKAB.

Hmm... kan ligga något i det hela, kom vi fram till. Det har ju blivit rätt inne med "rå" inredning. Lika gärna som piercad tunga, ögonbryn osv. kan man väl ha väggar av staketnät istället för tapeter. "Malmbergslooken", dvs. nätstängsel, inflikade inredningsgurun, kanske blir nästa hit istället för räfflad plåt.

5) Bergatrollen var ett annat hett tips, liksom skoterfolket och "Malmbergstalibanerna".

- Tur att man inte bor kvar där längre tyckte vi samstämmigt. Detta lät vanskligt värre: Talibaner!? Räckte det verkligen inte med Helly Hansen, skooterdojor, reklamkeps och hembränt i plastdunk?

- Är det de som spränger i gruvan? Självmordstalibaner? undrade "hushänget" som är född i Hallsberg och är lagom urspårad för jämnan.

6) Men den verklige detektiven visade sig finnas på plats i ett av inläggen. Han hade varit på självaste brottsplatsen och kunnat konstatera att det fanns spår av rullator, eller möjligen barnvagnsspår.

- Fasen vilka pigga pensionärer det finns däruppe, som orkar köra omkring med rullator och stor bultsax genom snödrivorna, filosoferade "hushänget". Det kan väl inte göra något om de så stänger av vägen ända fram till SKröven, så alerta som de tanterna och farbröderna verkar vara. Men det kanske är tur att ni inte har spårvagnar i alla fall, då hade det väl varit spår av dem också. Det verkar ju finnas det mesta i spårväg där.....

- Buuu...sa vi, den var dålig!

Men den här undersökande "Kalle Blomkvist" på plats, han var minsann inte så tokig. Därför att han hade också en bra teori:

"I både barnvagn och rullator ryms bra instrument för stora verktyg. Undra på att gamlingarna och de unga föräldrarna blir förbannade när deras gångväg olagligt blir avspärrad! Att sätta upp höga stängsel på den platsen är ett brott mot allemansrätten! Är det farligt att beträda området så får väl LKAB tala om det. Jag såg då inga skyltar om det".

Signaturen gav ingen tvekan om vilka han ansåg hade varit i farten. Eller vad sägs om signaturen "Rollatorerna på marsch!"

- Hör här då, sa jag, här står det:


"Tycker det rivs stängsel här och var runt groparna. Men tydligen gör folk vad som helst för att få gå sina gamla promenadsträckor. Inte är det kidsen som springer runt med verktygslådan. Förvånande hur starka gamla tanter och farbröder är! :-0"

- Aha, sa "hushänget" det är nog PRO i Malmberget som varit i farten. Rent av kom de från något PRO-möte med bultsax i rullatorkorgen, när de såg att någon hade spärrat deras vanliga gångväg.
- Varför springer gamla tanter och farbröder omkring med stora bultsaxar? undrade dottern.
- De kanske håller på att fixa plåtgirlanger till jul och råkade ha vägarna förbi och genast hivade de fram sina bultsaxar ur rullatorkorgarna, sa "hushänget" segerviss om sin teori.
- Vaff... sa dotter, rynkade ögonbrynen och spände blicken i mig. Ungefär som om jag visste svaret på universum gåta.

- Titta inte på mig, sa jag, men de kanske börjar få tånaglar som är så hårda, att de kan funka som kastanjetter när de klapprar runt med fötterna och då är enda möjligheten att klippa dem med stor bultsax. Inte undra på att de stapplar runt med rullator! Men de kanske hade varit på homeparty hos någon, filat fötter med slipmaskin, eller sliprondell. Använt 0:ans sandpapper till nyllet och bultsax till tånaglarna. På hemväg i mörkret trasslade de in sig i staketet, eftersom det var nyuppsatt. Om man nu inte ville hänga kvar där som en infångad fågel i nätet, när LKAB gubbarna kom och skulle fortsätta att sätta upp nätet på morgonen, så var väl enda chansen att klippa sig loss. När man börjar bli lite synsvag, då kan vad som helst hända! Titta bara på mig, jag irrar runt och söker mina glasögon, för utan dem kan jag inte se vart jag förlagt dem, när det är halvmörkt. Hela huset är tillslut engagerad i glasögonjakten!

- Din teori håller inte, sa "hushänget" och såg med ens ut som om han kommit på den verkliga snillrika idén. Sa du inte att det var fråga om 300-400 meter stängsel? Det hade snöat däruppe, eller hur? Naturligtvis så har de varit lite på örat och åkt kana med rullatorerna. Köra rakt in i staketet i det tillståndet och riva fler hundra meter stängsel för ett helt gäng bestyckade med rullatorer kan inte vara så himla svårt. Alltså har vi nu hittat lösningen till att det låg så mycket stängsel på backen!
- Jaha du, sa dottern, vad menar du med det då? Har de begått kollektivt självmord kanske och ligger nu nere i Gropen i brist på annan fyllnad?

- Ja, jag vet inte hur det hänger ihop, men de kan knappast ha kommit från Kungsryggenhållet, fortsatte jag. Det jag däremot inte kan förstå är varför LKAB gubbarna var så upprörda över att de inte skulle hinna sätta upp stängslet. Enligt honom vars irrfärder i Malmberget numera är vida kända, så skall Malmberget hänga kvar i sina små öar i 50 år till, så inte kan jag förstå vilken brådska det är med det stängslet?!?

Fullständigt obegripligt helt enkelt!

De har ju sas tiden framför sig. Lång tid dessutom! Om 50 år då är man väl dö, kan jag tänka mig, sa jag med en lång suck.

- Äh...nu skiter jag i det här LKAB-mysteriet, sa "hushänget", till det här behövs en rejält stark kopp kaffe. Därmed försvann han ut i köket.

Trodde man nu att LKAB-staketet därmed var utagerat, då tror man fel!

Det visade sig att staketet helt plötsligt hade lockat fram oanade sidor hos, "östpacifisten", dvs. malmstabon. Hon som brukar kika upp ur mörka djupet i skurhinken och låter hälsa så gott med skurhinksekande röst, genom honom som uppenbarligen bara studerar skurhinkandet. Han berättade kort och gott:

- Hon i skurhinken tog sig plötsligt ton och började prata om att vi borde locka hit Hells Angels och be dem ockupera ett av de tomma husen i Malmberget. Du skulle ha sett henne, hon var alldeles röd om öronen - precis som när hon håller på att rensa surströmming och saliven rann. Jag trodde att det hade snurrat till för henne helt och hållet. När hon utvecklade sin idé började jag förstå det geniala i den.

Hon tänkte sig att det kunde vara det perfekta första mandomsprovet att klippa långa staketbitar och släpa ner dem till kommunhuset och sätta upp ett anslag som möter Tommy, när han kommer på "jobbet":

- "Här har ni stängslet från Malmberget".

Det får bli det första steget på den brottsliga banan!

Ännu bättre hade det varit att engagera PRO. Men hon tror att stängslet är för tungt för dem att släpa ner till Gällivare.

------
Skurhinksbetraktaren, lämnade också en egen filosofisk rad till det hela:

- Vi fortsätter att spinna på temat. Vi ser inför oss de enorma stålnätsrullarna liggande framför alla kommunhusets ingångar.

Malmbergarna samlar in mycket mer pengar åt dessa små presumtiva Hells Angels än vad de nånsin skulle kunna få genom att hota restaurangägare. Finns ju inte många sådana här.

De kommer att känna ett så enormt stöd från befolkningen och bestämmer sig för att tjäna folket i stället för att skrämma slag på dessa.

-----------------

- Fasen, tänkte jag, där gick all framtida rullatorspår definitivt åt pipan... eller vid närmare eftertanke. Nog katten är en rullatorbestyckad PRO:are vassare än en Hells Angels. Där kan inte Hells Angeltypen ha en sportslig! Det är bara att kolla in tanterna på rea. Med osäkrade armbågar och handväska. Är de dessutom bestyckade med stor bultsax, jamen då är saken biff! Förlåt, jag menar naturligtvis: staket.

1 kommentar:

 1. Det finns 2 kommentarer.

  I Zimbabwe protesterar folk, är inte som de i Gve kommun.

  Men nu gällde det bara de oviktiga människorna. Vad är väl de mot en bal (pengar) i LKAB:s styrelserum....
  Anmäl >Pumpan & mössen (2009-11-07 14:25:20)

  Då skogsparti på rasriskområde innanför stängsel strax utanför Koskullskulle for ner i djupet kunde liv ha släckts. Så sa fotspår i snön. Markvegetation döljer djupa sprickor, och exemplet påvisar annat som kan ske. Också jag tycker att stängslen ska kameraövervakas. Bevakning med teknik som vid behov aktiverar och larmar krävs. Den miljöfarliga verksamheten sker och tillåts ske utan mer än ringa hänsyn tagen till miljö och närboende. Kan bedrivas så slappt och cyniskt därför att majoriteten av dessa är så korkade och flata som de är.
  Anmäl >I Zimbabwe protesterar folk, är inte som de i Gve kommun. (2009-11-07 10:49:02)

  SvaraRadera