fredag 4 mars 2011

Det är märkligt, men hela den mycket allvarliga verkligheten med Malmbergsfrågan verkar gå att snacka bort

- den 4 mars 2011, kl 14:59

med ideologiskt/politiskt skitsnack, handlingsförlamning, eller som det blir i de allra flesta fall: ett totalt förlöjligande om den mycket allvarliga situationen.


Det som blir så allvarligt är att problemet verkar vara helt nytt för de i majoritet sittande och styrande kommunalpolitikerna, när det i själva verket handlar om något som varit ända sedan gruvbrytningen startade!

Otakten som infunnit sig beror enbart på att godtrogna kommunala politiker i ledande ställning inte förstått, att de har att göra med en helt ny sorts bolagsmänniskor och ägarens förändrade attityd till att vinsterna skall strömma in oavkortat till ägaren, till vilket pris som helst! Människor offras, det är inte hut tal om annat. Det som är mest beklagansvärda är att t.o.m. barn, ungdom och åldringar offras, därför att de själva inte kan freda sig.

Det som sker idag inom LKAB Malmberget är nog utan tvekan Sveriges värsta människo- och miljökatastrof.

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=6004433

Sätter sig kommunalrådet ensam vid förhandlingsbordet i juni med LKAB, utan att det finns en samstämmighet bland samtliga partier inom kommunen och att det skett ett totalt samråd, med samtliga berörda, visar det enbart på att han själv och hans innersta krets vill visa sig duktiga och egentligen inte bryr sig alls i vilka konsekvenser det än må få. Hur man kan slarva bort något så viktigt?

Det står i reportaget:

Lång diskussion blev det också om en delgivning med rubriken "Gällivare kommun måste ta kommandot", där det pläderats för att Malmberget ska utrymmas och ett nytt samhälle byggas. Moderaterna ville lyfta frågan till nästa fullmäktige och även SKP ville ta debatten om en helhetslösning till fullmäktige, innan avtalet mellan kommunen och LKAB skrivs i juni.

Bror Wennström (SKP) biföll moderaternas yrkande. "Vi vill inte att östra Malmberget ska bli en enklav eller en öde ö i periferin."

Med hänvisning till kommunallagen röstades förslaget ner av majoriteten. Frågan måste först väckas i en motion eller i en nämnd, menade man.

Tommy Nyström värjde sig:

- Det här med hårt, jag känner igen stilen, det kommer vi väldigt långt med, säger han.


*******

slut citat.

VAD katten menar karln´? Den stil han förespråkat och stått för har hittills inte gått Gällivare kommuns medborgares väg, eftersom han och även kommunens tjänstemän stått vid den ena eftergiften efter den andra gentemot LKAB. Varför har hans eget parti inte väckt frågan själv i en motion om de nu vill visa sig så duktiga att tolka tågordningen?

Han känner t.o.m. själv att LKAB inte går ut med annat än nya dimridåer. Tommy Nyström säger det själv, utan att tyckas förstå vad det är han egentligen säger, när han säger att han vill ha en bättre kartbild av LKAB om malmkropparnas påverkan på Bäckenområdet. Han anser att osäkerhetsfaktorn är stor. I västra och centrala Malmberget kommer 2 180 människor att beröras av gruvbrytningen, men det kan bli betydligt fler, menar han.

- Det känns nästan som man försöker dölja, genom att inte kombinera ihop Fabians och Printzskölds deformationszoner, säger han.

Nej, käre kommunalrådet du håller på att bli grundligt akterseglad av LKAB och jag är rätt säker på att du själv börjat inse det, i annat fall hade du inte uttalat dig som du nu gjort. Men hade du tagit dig själv på allvar, hade du också tagit åsikterna på allvar som framförts i plenisalen. Eftersom du tycks ha glömt bort, att du år ut och år in helt otvivelaktigt gått LKAB:s minsta önskning till mötes. Vara lyhörd och ha ett samarbete med ett så viktigt bolag på marknaden, det är en sak, men att fatta beslut som leder till svåra återvändsgränder, det är något helt annat.

Jag kan inte sluta att undra över: Blir du inte själv fundersam över hur många gånger du i pressen och lokalradion deklarerat: "NU har vi mött samråd med LKAB, NU skall det bli bättre information från LKAB, NU skall vi börja planera tillsammans, NU och NU och NU...

Tommy Nyström, NU kommer aldrig att infalla! Likväl som ett NU redan är passerat i samma ögonblick, som du själv säger ordet NU. Det är NU och NU och NU... Ett NU låter sig inte fångas, lika lite som någon önskedröm om ett LKAB, som inte längre existerar! - Jag medger, det är mänskligt att vilja tro det bästa om människan och visar prov på att du har goda själsegenskaper. Men det är naivt att hålla fast vid den tron, när det visar sig att det inte går att tro det bästa längre. Man behöver inte klubba ner motparten i skoskaften, men man bör återta sin egen position, där motkrav ställs!

Socialdemokratiska led i Gällivare kommun med trojkaåkarna Vänstern, om ni vill bli tagna på allvar, gör åtminstone en enkät bland alla drabbade. Ha ödmjukhet inför det okränkbara livet. Ställ två konkreta frågor:

Tycker du att det är en lämplig bostadsmiljö du nu idag har och som LKAB:s gruvbrytning haft inverkan på?


Varje person, såväl, barn, ungdomar, vuxna och pensionärer skall själva få avgöra om de tycker att det är acceptabelt och vill ha kvar sitt boende. De som inte tycker det, skall också äga rätten att få fri lejd ur det hela. Det är där insatserna och förhandlingarna skall ha avstamp i när man sätter sig ner vid LKAB:s förhandlingsbord. Det är inte heller de drabbade som tvingas flytta, eller ser sig tvingade att flytta som skall bära kostnaderna. Det finns inget skäligt i det att staten håvar in vinsterna oavkortat medan den enskilde är de som skall stå kostnaderna för intrånget och därmed offras.

Varje form av soloåkning, som kommunpolitikerna och tjänstemännen tänkt sig, kommer inte att bära in i framtiden. Det bara är så. Någon kristallkula för att inse det, är överflödigt.

LKAB:s styrelse och i förlängningen ägaren, i egenskap av ansvarig ägare, borde närma sig anständighetens bord. Det finns ingen som helst anledning att fortsätta på inslagen bana:

Där det blivit en helt ny tidsanda av företagspampar, dvs. de företagslösa som i egenskap av tjänstemän agerar som om det var de som ägde företagen. Dylika personer klarar sig denna värld betydligt bättre förutan. Vi behöver inte människor, som tycker att de är värda hundrafalt mer än normalmänniskan för att kunna prestera ett bra och hållbart arbete, som bär även in i framtiden.

Situationen är allvarlig på många sätt: http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=6009733

4 kommentarer:

  1. Debatten startad av Erik
    Startad: 2011-03-06 14:18:40

    Sidor: < 1 2 >

    Det finns 12 kommentarer.

    Frågan är, vilka som är mest "hanlingsförlamade", de styrande eller Malmbergsborna?!
    /
    Anmäl >"Undrande" (2011-03-09 09:38:49)

    Skippa kommunalråd och större delen av ks med förhandlingarna med Lkab och in med kompetent och proffsigt folk som vet hur man förhandlar,så det blir en bra lösning för hela Gällivare Kommun och dess invånare och en kommun som utvecklas och står starkt inför framtiden!!
    Anmäl >Gvebo (2011-03-09 08:25:07)

    detta är ett inlägg från en kommun som följer strutsens betendemönster...

    - Jadu, du sätter tummen på något väldigt väsentligt.

    Både kommunen OCH LKAB har handlat hela tiden mot bättre vetande! De är på väg att upprepa historien dessutom, ingen av dem blir något klokare! Se bara på rivningen av läroverket, Nordan för att inte tala om kyrkan! Var har de nya ersättningsbyggnaderna satts upp? Var har LKAB själv byggt sina arbetarbostäder? - Hur kom Malmsta till?

    Konklusion, den som vill åt malmen är den som får betala för den fullständiga inkompetensen som suttit på LKAB tillsammans med kommunens flotta herrar som smörjt kråset på Vassara. Jag VET hur det gått till därför att jag kommer från en politikerfamilj + varit ingift i en annan=DE gamla herrarna smörjde dock inte kråset på Vassara
    Anmäl >Gun, som tycker att inkompetensen hos kommunen och LKAB:s styrelse är häpnadsväckande! (2011-03-09 07:59:24)

    SvaraRadera
  2. 1982 totalförbjöds asbests, men inte i gruvorna. Dödstalen har inte sjunkit. Asbests tar livet av ca 300 svenskar per år. 1983 gjorde Arbetarskyddsstyrelsen omfattande undersökningar i 5 svenska gruvor, dock inte i den sannolikt värsta av Sveriges alla, nämligen Malmbergsgruvan. De leddes av S Krantz, professor vid Stockholms universitet. I alla gruvor översteg nivåer dagens gränsvärde. Rapporten mörkades. Arbetsmiljöverket påstår sig inte känna till den, facket, media, tillsynsmyndigheter m fl la också locket på. Här länk till mer info Länk
    Förtroendevalda herrarna T Nilsson o T Nyström borde se till att analysprotokoll offentliggörs.
    Anmäl >På tal om luft så har luftkvalitetsmätningar avseende asbests i Malmbergsgruvan och Mbgt Kos säkert gjorts. (2011-03-09 07:35:11)

    Hej Gun, på biblioteket i Mbgt finns en tidningsartikel ( uppklistrad på väggen) från 1959 där LKAB-chefen påtalar att det finns malm under hela Mbgt och upplyser kommunen om att det inte är lämpligt att bygga mer hus i centrum av Mbgt. Men 1960-62 byggdes bla Focushuset och Mabellhuset, Järnvägsgat hyreshus 1970?? Och nu sitter ägarna och hyresgästerna i dödsdömda hus, husen ska bort och vi med. Men kommunen har inte en ledig tomt som man kan bygga hyresfast. i Gve. Det är över 50 år sedan Lkab informerade att det finns mkt malm under Mbgt. 4-5 undersökn.tillstånd bekräftar hans uppfattning idag och trots att centrum dignar av undersökningstillstånd så jobbar kommunen med andra frågor istället. Vi här ska inte planera en framtid ens utan bara försvinna tillbaks under stenen vi kom från !!
    Anmäl >detta är ett inlägg från en kommun som följer strutsens betendemönster... (2011-03-08 23:50:44)

    Roger, jag delar samma luft som dig. Men om du bor i Mbgt/Kos är dock min luft betydligt renare.

    Erik, förbättringsförslag innehåller min blogg ständigt: LKAB/staten, skall göra rätt för sig och sluta betrakta ortsbefolkningen som någon form av rotehjon.

    Mbgt + kyrkogården drar sin sista suck NU och kan ej räddas från sitt öde!

    Kommunen måste kompenseras av LKAB i motsvarande mån som de får kostnader pga LKAB. Görs inte det, sjunger även kn på sista versen. Trist isf med tanke på vilka rikedomar som finns där. Man skall vara tämligen blind om man inte sett eller insett det. Min blogg handlar INTE om något gnäll eller klagan. Om du inte har förstått det ännu, är min innerliga önskan att Gve kn skall blomstra och utvecklas även för den kommande generationen och även för de NU unga!
    Anmäl >Gun (2011-03-07 19:16:16)

    SvaraRadera
  3. Varför skulle inte människor må bra FÖR att vi har LKAB, Erik ?

    Menar du att- på grund av LKAB så måste vi ha människor som mår dåligt av gruvbrytningen ?

    Självfallet kan vi ha ett LKAB som går bra i dessa tider OCH en bra samhällsutveckling...varför skulle inte det gå, menar du Erik ?
    / Kajsa
    Anmäl >Fråga till Erik (2011-03-07 18:51:17)

    Man blir fortfarande förvånad över att vissa människor är så j..a tröga att de inte fattar det som upprepats 5011 gånger !! Ingen vill lägga ned gruvan ! Alla vill bara inte leva i ett industriområde!!! Fatta det va. Hur kan man sitta och försvara det som sker med människor i Malmberget? Jag är säker på att om ni har lite vett i skallen så den dagen när miljöskandalen uppdagas så kommer ni att få skämmas ögonen ur er!!!!!
    Anmäl >Leif G W E (2011-03-07 18:48:19)

    Förklaringen till att det är som det är i Malmberget och den handlingsförlamning som råder är enkel ; LKAB har alltid styrt den politiska utvecklingen i samhället och det finns nog inte ett kommunal råd som valts in utan LKAB ledningen godkänt denne.
    Så min slutsats är att de styrande inom kommunpolitiken i princip är de samma som styr LKAB.

    Ett kommunalråd som ställer börjar ställa krav på LKAB skulle aldrig sitta kvar...
    Anmäl >Enkel förklaring till rådande situation. (2011-03-07 18:45:32)

    Gun!!!....Var får du luft ifrån??
    Anmäl >Roger (2011-03-07 12:39:10)

    SvaraRadera
  4. Herrejessus Erik !
    Ingen menar att gruvbrytningen skall stoppas. Det handlar om hur hur politikerna tar ansvar för att människor inte far illa av en gruvbrytning mitt i ett samhälle.
    I normala fall och bevisligen på andra orter som i Tyskland ex där bygger företag upp ett nytt samhälle och ersätter alla människor med ett nytt boende.
    Det är bara i Syd-Amerikas djungel o i bananrepubliker sånt här pågår där människor tvingas bort från sina hem av storbolag vilka oftast också mutat regering o politiker .
    I malmberget tvingas folk leva vidare med en oviss framtid och med ett samhälle i misär.
    Så skall vi inte ha det i det moderna Sverige med ett statligt bolag som gör miljardvinster.
    Det är politik. baske mig skyldighet att kräva att LK gör rätt för sig i Malmberberget mot dess invånare.
    Anmäl >Snälla Erik- det handlar om att LKAB skall göra rätt för sig ! (2011-03-07 10:00:30)

    Jag har läst många av dina inlägg och jag håller med dig om att det som händer med och i Malmberget är inte kul alls. Malmberget är ju Malmberget om du förstår vad jag menar :)
    Men jag har insett att om vi ska kunna bokvar här uppe i norr och kunna njuta av djur och natur utan att slippa åka flera mil så måste det som händer hända. Jag blir även lite upprörd när det mestadels bara klagar om hur dåligt allt är men det kommer inte upp något förbättringsförslag, utan man maler på om hur fel allt är. Så hur skulle Malmberget kunna vara kvar ? Klarar vi oss utan LKAB ? Hur klarar vi oss utan LKAB ?
    Anmäl >Erik (2011-03-06 14:18:40)

    SvaraRadera