Google+ Followers

tisdag 15 mars 2011

Dessa s.k. "skakningarna", som LKAB nu föredrar att kalla det som sker. Det är ungefär som om det är någon form av avancerad sommelierskola de bedriver.

- den 15 mars 2011, kl 00:09

förstora
Dock, heder åt LKAB att de drogtestar sina medarbetare. Men drogtestar de verkligen alla, oavsett titlar? http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6033112

Nog börjar dessa "skakningar" däremot bli en aaaaningens ögonbrynshöjande.

Ta bara en av alla dessa otaliga ögonbrynshöjare. Vi kan ta en ur mängden. Det finns onekligen så många att välja bland, att jag blundar och sätter fingret på en av alla dessa:

"Skakningen" fredagen den 11 mars kl. 00.42:11. Där överskridandet har varit högre än 1,5 mm/s. Tja, eller nu kanske det är så att tillståndsgivarna inte idkar någon avancerad sommelierskola, utan istället kallar fenomenet rent av för något helt annat. Lokal magnitud beräknades 2,1 och avsåg ViRi hängvägg. Mätvärdena i övrigt var:

Murgatan 1 = 3,0 mm/s,
Sveavägen 7 = 2,2 mm/s och
Genvägen 2 = 3,1 mm/s

För den som är bevandrad något så när geografiskt vet att dessa gatuadresser ligger på så vitt skilda ställen, att det i alla fall får mig att lyfta på ögonbrynet igen. Därför att kommer man fram till Genvägen, då har man lämnat Malmberget med råge. Spridningen går sannerligen inte av för hackor!

Betänker man då att LKAB klart och tydligt låtit meddela, att de inte är intresserade av vad som sker i Östra Malmberget. Där kommer det inte att bli någon inlösen överhuvudtaget. LKAB har "inget intressen" där, dvs. man har inte funnit något brytningsvärd malm där! Denna ända av Malmberget är helt lämnat åt sitt öde. Det & befolkningen kan skakas sönder bäst de/t vill! LKAB har också basunerat ut, genom sitt ombud, kommunalrådet Tommy Nyström, att kyrkogården skall vara fredad!

Men hur har de nu tänkt sig det hela? Tror de på jultomten mitt i allt, eller är det nu någonting igen, som jag inte tycks ha greppat vad de surrar om i nattmössan.

ViRi är trots allt inte bara ett ställe man bryter på, det är på så många och vitt skilda ställen, att det säger sig sunt förnuft, att nu måste det börja ha rejäl menlig inverkan på dels nattsömn, dels det psykosociala livet, dels det som byggnader utsätts för och i längden kan stå emot. De rättsliga kvarnarna mal på sakta och försenas dessutom därför att LKAB drar ut på att inkomma med det begärda. De har redan på ett antal punkter överskridit sista datum. Under tiden pågår en alltmer intensiv exploatering av malmen och de otaliga malmfyndigheterna. Det hela börjar onekligen kännas som en kamp mellan det onda och det goda. Den anständiga nivån är i alla fall lämnad därhän för mycket länge sedan och jag bara säger tvi vale för den flerfaldige avlönade landshövdingen, hans äventyrsmarionetter och insomnade kommunala ansvariga.

Tar man alla dessa skälvande hängväggar, pelarras och takskivvor över hålrum som är på väg ner och som hela bostadsområdet Malmberget är omringat av, känns det allt annat än betryggande åt något väderstreck. Alla är mer eller mindre lämnade åt sitt öde, för längre tid, eller helt och hållet.

Jag har redan skrivit om mätvärdena vid Konsumhallen kontra Hertiggatan i en tidigare blogg. Det är inte precis en spottloska däremellan, alla vet vad som finns mellan dessa adresser. I det fallet handlade det om "skakningar" som härrörde sig från Prinzsköld. Alla känner också numera till hur LKAB tänkt sig skriva om Malmbergets utseende. De har haft den "goda smaken" att tala om det, men resten av detaljerna står skrivet i stjärnorna. Konklusion: det blir nosen i Doggy-stängslet, rar och idyllisk skakande hundgård under många år.

Man kan nästan fortsätta och rabbla upp brytningsområden i sömnen, som det kommer "skakningar" ifrån. Dvs. om man nu t.ex. inte är en kille i tonåren, som inte törs somna om, utan lever med skräcken fastnaglad i tillvaron.

GÄSP... MMMmmm... BRAAAK ... gash ... mmm... GÄSP.... mmm...
Printzsköld, Välkomma, Johannes, Hens, Kapten, Josefina, Alliansen, Fabian, Parta ... mummel... mummel ... zzzzZZZZZZZZZ

Men om man nu inte tillhör de förnöjdas skara, hur är det då?

Hush, little guy, don't say a word,
LKAB's gonna draw you a mockingbird.

And if that mockingbird don't sing,
LKAB´s gonna draw you a diamond ring.

And if that diamond ring turn brass,
LKAB's gonna draw you a looking glass.

And if that looking glass gets broke,
LKAB's gonna draw you a billy goat.

And if that billy goat don't pull,
LKAB's gonna draw you a cart and bull.

And if that cart and bull turn over,
LKAB's gonna draw you a dog named Rover.

And if that dog named Rover won't bark.
LKAB's gonna to draw you and horse and cart.

And if that horse and cart fall down,
Well you'll still be the sweetest little guy in town.

Men för f@n sov nu och håll inte på att tjafsa! Det är bara en "skakning". LKAB har sagt för flera år sedan, att de redan då visste hur de skulle undvika eskalerande "skakningar". De har full kontroll på det här, sa de. De sa t.o.m. att de skulle bli bättre på att undvika "skakningar" i framtiden. Det skulle bli lugna gatan! Tror du att de stod och drog en rövarhistoria om sånt inför pressuppbådet de hade bjudit in?

Inga men.....

TYST!!! Har LKAB sagt något, är det så det är! Vill man vara liten och klen får man gå till Frälsningsarmén...

1 kommentar:

  1. Norska Norsar mätte det till minst 2.2 medan HFS i Hagfors noterade 2.29. Tidigare i år vaknade Falköpingsbor av att sängar skakade av ett ungefär lika kraftigt skalv som nattens i Malmberget. Till skillnad mot Norrbottnisk media lider övriga Sveriges kanske av nyhetstorka, vilket i så fall förklarar varför de, när såna sker, rapporterar om skalv som väcker folk och får många att rusa ut ur sina hem, vilket hände i till exempel Stockholm då staden drabbades av ett skalv med styrkan 2.0. I år har det nog redan varit ett femtiotal malmfältsskalv med magnituden 2.0 och över det.
    Anmäl >Seismologiska mätstationen APA registrerade inatt ett skalv vid Malmberget med styrkan 2.32 på richterskalan. (2011-03-16 08:41:30)

    SvaraRadera