Google+ Followers

lördag 13 november 2010

Den ständiga surrapen LKAB kontra samhällsdebattörer.

- den 13 november 2010, kl 00:04

förstora
Eftersom NSD verkar ha lagt ner inläggsfunktionen på bloggen vill jag här svara signaturen Hets.

Du kan och får naturligtvis hävda precis vad du vill är riktigt. Men fakta kvarstår än så länge:

Ansökan om bearbetningskoncession har INTE avgjorts därför, att man inväntat LKAB:s kompletteringar i ärendet. Den har nu inkommit till Bergsstaten, som i sin tur nu skall inhämta länsstyrelsen yttrande.

Kallar du det för att hata, är det naturligtvis ditt ordval och ditt synsätt av det hela. För mig handlar det om att se saker och ting som de faktiskt är och tyvärr har det hela urartat i Malmberget, till skillnad från Kiruna, som än så länge åker i en egen gräddfil, fastän signaler finns även där som oroar.

Men när det gäller LKAB/Malmberget är det hela bedrövligt och den som inte förstår LKAB:s egna budskap, fastän jag t.o.m. citerar dem, har jag väl inte så mycket annat att tillägga än att var och en blir väl salig på sin tro.

Samtidigt väljer du att negligerar resten av verkligheten, därför att det finns inte några som helst villkor för deformationer i Malmberget!!! Sådana villkor finns enbart i Kiruna. Malmberget får villkor fastslagna tidigast 2014 om LKAB får det uppskov till sista december 2013, som de begärt, precis som jag skrivit i tidigare blogg. Inte ens Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet har något att övervaka, eftersom det inte finns några villkor för deformationer fastställda.

Å andra sidan vete gudarna, helt ärligt om det hade varit till någon hjälp. När man försätter sig i den situationen att man sitter på två stolar samtidigt, tycker jag att objektiviteten och omdömet lyser med sin frånvaro och enligt mitt förmenande rimmar det illa, att vara högsta hönset för en tillsynsmyndighet och samtidigt sitta på en bolagsstol och få ut arvoden och andra "gratifikationer". Det här är en delikat frågeställning, som omgående borde hanteras seriöst av Justitiedepartementet och Konstitutionsutskottet etc.

Till denna bedrövliga situation med LKAB/Malmberget skall sedan läggas till, att sedan år 2005 har några markanvisningar inte skett. LKAB använder sig istället av kommunalrådet Tommy Nyström. Efterhand ändras detaljplanerna enligt bolagets önskemål och nu har det väl urartat så rejält det bara kan bli. Ytterligare kostnader förflyttas ut till de kommunala skattebetalarna, medan bolaget levererar in den ena miljardvinsten efter den andra till ägaren/staten. Jag vet inte signaturen Hets, vad det är jag skulle ha missat. Men det måste vara något väldigt grovt. Därför att i min verklighet är det fråga om plan- och bygglagen/expropriationslagen och inget annat än just det.

Skulle man nu följa dina ord till punkt och pricka, blir även det ett väldigt konstigt pussel, att få att gå ihop i slutändan. Därför att då förefaller stängningen av vägen till bl.a. Koskullskulle helt märklig, eller andra omdragningar och aviserade instängslingar av människor. Lägg sedan till LKAB:s egna uppgifter om att de håller på under jord på 10 olika ställen och marken rämnar runtomkring och några rasvinklar aldrig någonsin redovisats. Bergsstaten t.ex. skiter högaktningsfullt i dem trots att det är de som beviljar koncession och mig veterligen har varken Länsstyrelsen, eller kommunala politikerna någonsin efterfrågat dem. Alltså är det här en verksamhet som bedrivs i lönndom och människorna som drabbas av skador har inget att hämta med mindre än att de driver en rättsprocess mot detta statligt ägda multimiljardföretag!

Det blir onekligen svårt att se annat än att LKAB plockar russinen ur kakan och resten kan sjunka, skadas och förlora värde bäst det vill. Eller som det nu ser ut för ett stort antal: bli hemlösa (fördrivna!) och alla övriga får vidkännas kännbara boendekostnadshöjningar som följd. Just detta förhållande att de schabblat med mätningarna från rena rama "Åsa-Nisse-stuket" med järnspetten nedstuckna i backen, till att nu inte har kunnat ställa in mätanordningarna, trots att de redan kunnat det i Kiruna, blir lite för många saker som inte blivit som det borde i min smak, eller för att jag skulle kunna hänföra det till "olycksfall i arbetet".

Samtidigt vill jag gärna tro, att ett statligt ägt företag i slutändan måste göra rätt för sig, om det här landets regering och övriga politikerkår vill behålla sin trovärdighet. Just nu är det hela ute på mycket hal is!

Så långt svaret till signaturen Hets.

Men jag vill också i det är sammanhanget passa på att lyfta fram den ledsamt enögda accepterade debattkåren i Sverige, förutom en och annan uppkäftig uppstickare. Därför att den egna bakgården Sverige, bryr de sig inte det minsta om.

Det hela har kommit att handla om saker och ting som sker utrikes. Sedan att man fördriver folk från sina bostäder, kränker de mänskliga rättigheterna och verksamheten leder till omfattande miljöförstöring i Sverige, tycks inte bekymra de här debattmänniskorna det allra minsta.

För att man skall få skriva ett helsidedebattinlägg i t.ex. fina Göteborgs-Posten krävs, att man har en titel att ståta med. De är rent ut sagt titelsjuka i Göteborgs-Postens ledning. Men när man heter t.ex. Bengt Brülde och är docent i praktisk filosofi, eller heter Karin Bryngelsson och är civilekonom, eller heter Robert Tolonen och är jurist då funkar det utmärkt att bli "enögda sanningssägare". http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.487015-folkrattsbrott-kraver-ny-lagstiftning?articleRenderMode=default

Nu är det inte så att jag negligerar de problem de tar upp i sitt debattinlägg, men för mig känns det mer än udda, att inte städa upp i den egna bakgården först, INNAN man ger sig på andra länders förehavanden. De här tre uppräknade prominenta debattpersonerna är knutna till Amnesty International. Det gör att de per automatik får en helsida att skriva debattinlägg, oavsett om de har gjort sin egen hemläxa först eller inte. Hade det nu handlat om något annat som har med mänskliga rättigheter, eller t.ex. Greenpeace, eller någon politiker, hade det slagit precis lika bra. Greenpeace lyfter inte heller på ögonbrynet trots att de säger sig bevaka allsköns miljöförstöring.

Men vart går gränsen för en korrupt regim och skrupelfritt bolags agerande? Är det verkligen bara sånt som sker i utlandet, som man ständigt skall uppröras över? På något sätt känns det som om vi svenskar har blivit enfaldigt hjärntvättade. Talar vi om något som händer i vårt eget land och som inte blivit bra, då räknas man genast som rasist eller förgrämd hatare därför att man månar om att man skall ställa till rätta alla orättfärdigheter i det egna landet. Man skall tiga och svälja oavsett vad man än serveras.

Är det inte en konstig utveckling, så säg?

När råvaruutvinning åtföljs av rättighetskränkningar, konstaterar de titelstarka debattörerna, att korrupta regimer och skrupelfria bolags ageranden leder till omfattande miljöförstöring, men även att människor tvångsförflyttas och förlorar jobb, hus och hem. De här titelberikade debattörerna som tillhör Amnesty de anser, att man behöver öka möjligheterna, att ställa bolagen till svars i de länder där de har sina huvudkontor.

TYCK TILL!

Vilket ansvar har de svenska gruvbolagen mot sina egna landsmän i det här landet, som heter S V E R I G E ?

http://www.handgranat.org/Allan_Edwall/N%E4r_Sm%E5_F%E5glar_D%F6r

2 kommentarer:

 1. Debatten startad av Flitigt refuserade Carl Fredrik Reinbildt af Bilderbergs 1a inlägg
  Startad: 2010-11-13 09:17:26

  Det finns 4 kommentarer.

  Men vänta nu "Struntprat", LKAB har ca 1000 anställda i Mbgt plus alla entreprenörer och konsulter som är anlitade av LKAB, totalt är det ca 3500 anställda i LKAB så jag tror nog att det skulle märkas lite om de la ner ;). För övrigt har Aitik inga anställda alls, däremot Boliden.
  Anmäl >Gällkabo (2010-11-16 22:28:30)

  Om LKAB lägger ner dör inte Gällivare kommun. Snarare blomstrar den för man slipper det påfrestande malmbergsgnället. Aitik har fem hundra aanställda. LKAB endast fyra hundra. Med Aitik utan LKAB går Gällivare en fin framtid till mötes.
  Anmäl >Struntprat (2010-11-13 18:45:39)

  SvaraRadera
 2. Lysande och träffsäkert som alltid Gun !. Stackars Gve-kommun-bor som inte inser att som LKAB nu drivs så går Gällivare mot en säker död, bokstavligt och bildligt. Gruvbyn har heller ingen framtid om gruvan läggs ner. Allt är faktiskt sossarnas och spetsfiguren Tommy Nyströms fel !, men vad gör Sveriges mest avundsjuka jantelagsbefolkning (eller Zombier kanske?), jo de röstar för ett fortsatt styre som gör att LKAB kan fortsätta sin omvända Robin-hood taktik på hela kommunen, men ni har väl inte glömt att ALLA får vara med att betala, även alla ni som så korkat röstat så dåraktigt i valet. Gissa om det är skönt att slippa bo i Gällivare Kommun !?.
  Anmäl >Dödsdömd gruvby saknas ej av utflyttade! (2010-11-13 15:05:51)

  Tidigaste skälet till att främja fluoridering var att avleda uppmärksamhet från industriella utskick fluorväte HF.
  Det mesta av Sveriges utsläpp fluor F o fluorider till luft sker vid Mbgt där utskicken är extremt giftig HF, mkt giftigare än kvicksilver arsenik. Vid kontakt med rökgasers o atmosfärens fuktighet omvandlas HF till lika giftig men tyngre och extremt frätande HFsyra. Liksom F och HF är HFsyra ett starkt nervgift, alltid farligt vid alla koncentrationer, vävnaderna angrips alltid. Toxikologisk info i Länk
  Anmäl >Carl Fredrik Reinbildt af Bilderberg vars refuserade mening löd (2010-11-13 09:17:26)

  SvaraRadera