Google+ Followers

lördag 16 oktober 2010

Benkyrkan i Sedlec borde föra kommun-

- den 26 oktober 2010, kl 14:39

förstora
politiker och LKAB in på innovativa tankebanor.

Ja, jag menar de brukar kunna konsten, att "koka soppa på en spik" och breda ut sig i välvilliga gester om hur förträffliga de är.

Tänk bara den här PR-propagandaapparaten som LKAB dragit igång. Den är sannerligen inte verkningslös. Enkel psykologi dessutom. När man upprepar en lögn tillräckligt många gånger, tas den slutligen som en sanning. När man sedan passerar "bäst före" dvs. NU-skall-vi-agera/planera-datum, har man redan utarmat allt av motstånd, som en gång fanns och bara "lallarna" finns kvar på banan. Det är de som skall betala restnotan. Men det "Liljeholmens" har ännu inte tänts.

Själv sitter jag och kuckelurar på mitt hotellrum i skymningen och undrar om det trots allt inte skulle gått jämt ut för LKAB, att bara ha gjort rätt för sig gentemot dem som de drabbat. Visserligen är den här metoden väldigt bra att skapa en himla massa nya PR jobb, advokatarvoden, konsultarvoden och gudarna vet allt vad det slängs ut pengar på. Men vore det trots allt inte lika bra, att bara göra rätt för sig?

Jodå, jag vet. Göra rätt för sig, det är en högbristvara idag. Det hela handlar alltid om att sko sig på någon annans bekostnad. Sedan när folk inte vill låta sig utnyttjas rakt av, kan man alltid ta till den enkla psykologin och tala om hur "nödlidande man blir av detta, som man oförskyllt drabbats av" trots att det är man själv som är förövaren och offren fortfarande bara är offer och inget annat.

Jädrans tjusig abrovinsch är det i alla fall. Sådana dunkla sinnen har alltid fascinerat mig. De borde donera sina hjärnor till vetenskapen!

Men så finns det den här kategorin, som jag sannerligen inte riktigt vet vart jag skall sortera in. Kan det bli i någon enklare "blåbärsfil" kanske? Eller vad sägs om följande:

- Vi rekommenderar politikerna att börja agera. Det ha pratats mycket, men hittills har vi sett litet resultat av allt debatterande, säger Lennart Hagstedt, ordförande i revisionsgruppen för Gällivare kommun.

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5673455

Jaha, tänker jag och undrar vadan denna numera smått världsberömda revisionsgrupp tänker om de här, som äger privata hyresfastigheter i Malmberget och har suttit fast i samma erbarmliga Moment 22 där prisfall och lånestopp varit ett faktum de senaste 10 åren i Malmberget. Hur skall de kunna bygga nytt?

För att inte tala om alla som råkar ha svinoturen att äga hus, eller bostadsrätt i Malmberget, eller helt enkelt bara hyr i Malmberget och nu sitter med Svarte Petter på hand, tack vare det statligt ägda LKAB:s fria härjningar.

Detta skiljer sig sannerligen inte mycket från den tid då fogdarna rörde sig fritt i landet och pekade med fingret på vad de ville lägga under sig, villiga hantlangare fanns det även på den tiden. Men sådana världsliga ting kan väl knappast engagera Lennart Hagstedts lilla nu-har-vi-tänkt-till-grupp. Eller vad de tycker om att kommunen mer eller mindre skänkt bort massor av mark till LKAB och kommunen själva fått betala skjortan för behövliga markförvärv och nu antagligen måste börja snegla över möjligheten till expropriation.


Det som revisorerna framförallt satt fingret på är, att det råder ett skriande markbehov i tätorterna för framtida bostadsbebyggelse, även om Gällivare kommun nyligen förvärvade ett stycke mark vid Vassaraälven. Det är onekligen lite "Ebberöds bank" över hela stuket.

Ni minns väl storyn i Ebberöds bank? Om inte. Här följer en tänkvärd resumé av det hela:

Ebberöds fattige skräddare får besök av sin amerikanske kusin. I sin resväska säger han sig ha tagit med aktier för 20 miljoner och mjölnaren, slaktaren och en rik änka bestämmer sig för att öppna en bank med skräddaren som bankdirektör och hans assistent blir kamrer. De lånar ut för 4% och in för 8%, vilket sätter fart på affärerna. De som frågar om affärsmässigheten i detta får endast svammel till svar. De "goda affärerna" gör dock att en större bank hotas av konkurs.

Detta lustspel från 30-talet flimrar förbi i mitt sinne, när jag läser vidare vad den "store tänkaren" Lennart Hagstedt, som företräder gruppen "stora tänkare" dvs. kommunens revisionsgrupp har att tillägga:

- Det är bra. Men det är långt ifrån tillräckligt sett till de framtida behov som behövs på grund av den pågående samhällsomvandlingen i Malmberget, säger Hagstedt.


Revisorerna menar i sin rapport, att behoven är skriande i samband med den folkomflyttning som sker och kommer att fortsätta de närmaste åren från Malmberget till Gällivare. Samtidigt anser de också att det är hög tid för kommunen att börja förvärra (vilket blev en riktigt rolig felskrivning i reportaget - nog är det fråga om "förvärra" allt) dvs. mark för den framtida bostadsbebyggelsen.

Vägomdragningar och sendrag, eller är det kanske rent av scendrag? Eller vad man nu skall kalla hela soppan med tumultet i kommunhuset, där det utbrutit krig mellan Göte Henriksson och det präktiga kommunalrådet, som förskansat sig i den stora Ss...andlådan. Det stackars kommunalrådet, han har nu sin andra ordnade flytt att se fram emot. Jag misstänker att de flesta i Malmberget skulle sannolikt ha varit rätt glada åt de fastklistrade "räkmackorna" under vardera fotsula, som kommunalrådet besitter. Enligt de uppgifter jag funnit lär inte Göte Henriksson räknas till den kategorin med tanke på vad han fick ut av det hela och med foten i rumpan ut i kalluften hängande rätt sannolik.

Allt detta utspelar sig, medan det fortsätter att mullra på rätt rejält i underjorden, som börjat visa alltfler tecken på total bergutmattning. Inte undra på, eftersom det svenska s.k. "urberget" är allt annat än stabilt. Nej, det godaste av inkråmet i "semlan" har börjat ge sig till känna med allt fler "seismiska händelser" precis från alla tänkbara väderstreck och nivåer.

Den här fritt hängande och snart helt fritt svävande blindtarmen, som skall "lämnas kvar" där både döda och levande uppehåller sig, fick jag en snillrik idé om, när jag och Herr H var på liten "turistsväng" utifrån Prags centrum.

I ett litet katolsk kapell på kyrkogården till Allhelgonagravkyrkan i Sedlec, ca 7 mil öster om Prag, kan man finna något makabert. Allhelgonagravkyrkan ligger upplysningsvis nära det nedlagda gruvsamhället Kotná Hora. Där har man löst det hela snillrikt värre, sedan gruvfyndighetsägarna tagit sitt och dragit iväg med pengarna och hela härligheten.

När det blev markbrist fixade man helt enkelt ett konstfullt arrangerande av människoben från ca 40 000 tusen döda människor. Arrangemangen utgör både dekoration och inventarier i kapellet. Alltså kan man lösa problemet med både döda och levande i Malmberget. Hela den socialdemokratiska andan vilar på nationalsocialnationalismens, som har sin grund i makabra tankar och lösningar. En lösning som även föll Hitler i smaken.

Abboten Henrik vid Cisterciensklostret i Sedlec sändes till det heliga landet i slutet av 1200-talet av kung Ottokar II. Abboten besökte Golgata och tog med sig en kruka jord. Vid hemkomsten till Sedlec spred han ut jorden på kyrkogården. Ryktet om att det fanns en kyrkogård med jord från Golgata spred sig och folk vallfärdade till Sedlec för att bli begravna, eller begravas av sina anhöriga i särskilt helig jord.

Efter bland annat digerdödens härjningar var det för trångt på kyrkogården trots att folk sedan länge begravts stående. De hade väl inte blivit upplysta om hur fiffigt Prag löst det med den judiska populationen. Den enorma gruvdriften i Kutná Hora bidrog naturligtvis också till behovet av de stående begravningarna. I vart fall var det så att enligt legenden fick en blind munk i uppdrag, att inreda ett ossuarium i det Gotiska kapellet, när markytan började ta slut. Men tror du nu att uppfinningsrikedomen på något sätt var uttömd med det tror du helt fel.

I slutet av 1800-talet engagerades av den fina ätten Schwarzenberg en bildsnidare för att få ordning på benhögarna i ossuariet. Han gjorde onekligen ett imponerande, och ganska makabert, arbete, som du kan se i bildspelet. I vart och ett av kapellets hörn är benen upplagda i enorma klockformade benhögar, där "bentätheten" är slående. En stor sexarmad "ljuskrona" hänger i taket. Det finns flera girlander och rosenkransar av dödskallar och benpipor, naturligtvis även en komplett altartavla. Men även ätten Schwarzenbergs vapensköld gjorda av deras egna ben, något för de som vill lämna något av det ståndsmässiga till eftervärlden att beskåda. Sista knorren på det hela är mäster Rints egna signatur.

I Malmberget heter kyrkan lustigt nog Allhelgonakyrkan och med tanke på utvecklingen, dvs. avvecklingen och tvångsfördrivningen blir tanken inte långt till, att knyta ihop ännu en makaber verklighetsversion med det som utspelade sig en gång i tiden i gruvbrytningens Kotná Hora.

Det borde väl den socialdemokratiska eran i Gällivare kommun tillsammans med LKAB kunna fixa. Det glada Alliansstyret lär väl också bli saligt över att inte minsta något av finanserna, som strömmar in från det statligt ägda LKAB:s rovdrift och som sattes i verket under Ss...andlådepartiets era vid tronen. Då behöver man verkligen inte riskera att behöva lägga två pannveck i kors.

1 kommentar:

 1. Vinnarna på Elevhemsområdet var dom som in i det längsta vägrade att sälja till LKAB och dom som begärde flyttning av sitt hus. Förlorarna var dom som i likhet med familjen på Trädgårdsvägen i P4-dokumentären (länk i en tidigare kommentar)sålde sitt hus i ett tidigt skede. Sent 2007 började LKAB att värdera på rätt sätt: efter marknadsvärdet i Gällivare i stället för i Malmberget.
  Vitsen är ju att man skall kunna bo kvar i villa och inte bli tvungen att hyra en liten och dyr lägenhet i Gällivare - om det nu går att hitta någon sådan!
  Anmäl >Lär av Elevhemsområdet! (2010-10-27 19:16:45)

  Jag blir så heligt förbannad varje gång jag hör att någon blivit lurad av tjänstemännen på LKAB.
  Länk http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3103&artikel=4034803

  Kommunen och LKAB är lika korrupta.

  Så många miljarder i vinst igen, enligt dagens publicerade siffror och ändå gör statens eget bolag rätt för sig. Gå och gräv ner dig Aaro, du har ingen moral du heller.
  Anmäl >Hur många har LKAB ljugit för som ringt och frågat om det är riskfritt att köpa (2010-10-26 22:47:56)

  SvaraRadera