lördag 10 september 2011

Är det inte märkligt att karlar oftast är bra på att meka med bilar och andra tekniska ting. Konfronterad med en symaskin, där går gränsen.

- den 10 september 2011, kl 12:20



Jag och "hushänget" hade för vilken gång i ordningen detta samtal imorse.

Anledning och upprinnelse?

Uppkommet behov av: hitta de perfekta västarna, skjortorna, kavajerna, eller pyjamasarna att släntra runt i på hemmaplan. "Hushänget" hittar inte i herrklädesaffärerna just det han egentligen vill ha. Inte ens de skjortor han låtit sy upp, känns som om han egentligen är nöjd med. En del är bra sydda, medan andra har minst sagt udda konstruktion och passform, kan jag tycka.

Byxor däremot, det är en simpel sak. Han har ett favoritmärke, som sitter som gjutet, enligt hans utsaga.

"Ibland får man glädjas åt de lilla" tänker jag och suckar inombords vid blotta tanken på herrklädesaffärer, skjortaffärer, skoaffärer etc. Men tålamod är en dygd har jag hört talas om. Den varan har jag förstått, att jag trots allt har gott om.

Kort sagt han ger mig en Déjà vu upplevelse över min yngste son, när han var i dagisåldern. Det gick minsann inte att trä på honom något, som han själv inte valt och accepterat.

"Hushänget" har alltid varit lite speciellt petig med sina klädval. Det duger liksom inte med vad som helst ur herrbutikernas sortiment, utom när han är hemma och fixar i trädgården, förstås. Då kan det mest oväntade dyka upp av "egendesign", som får munnen att breda ut sig i ett stort och hjärtligt leende. Det kan ibland kännas frestande, att smyga fram kameran, att ha "for rainy days". För att inte tala om hans tidigare favoritgolftröja. Den var bara vedervärdig.

- Snyggt, sa jag, har du tagit på dig ryamattan igen? Skall du vinna genom att distrahera dina motspelare med din tröja?

Det var en diffusmörkblå historia, med stora flätmönster på. Tack och lov så fick den sälla sig med "fula-golftröjs-guden" och snart kan vi se fram emot 10 års jubileum för den lyckliga tilldragelsen.

För en herrans massa år sedan slängde jag ur mig något ödesdigert till "hushänget". Jag sa i ett visst läge, när benen stenvärkte och ryggen kändes som om den fått en släng av Pomperipossasyndromet, efter allt väntande i herrklädesbutiken:

- Jag förstår inte varför du inte syr dina egna kläder. Då får du precis det tygval, den passform och inte minst den modell som du vill ha.

Trots att hans mamma haft både tyg/sybehörsaffär och sytt kläder på beställning, stannade han upp, stirrade på mig och sa:

- Kan man det?

Samtalet om konsten att sy, den har blivit ack så långvarig. Om och om igen har jag förklarat att hela den processen faktiskt bara handlar om teknik i alla dess former. Vilket borde vara en simpel sak för varje karl, som oftast har en begåvning för tekniska prylar och lösningar, men även matematik. Mönsterkonstruktion handlar verkligen om matematik och tekniska lösningar. Finns det då en grundmodell som man gillar i passform, går det att använda och ändra om i det oändliga.

Det fick i alla fall till följd att min symaskin, som Göran "Gurkan" Åström sålde till mig i Malmberget, första hälften av 80-talet, helt plötsligt började betraktas med helt nya ögon. Symaskinsboken har titt och tätt dammats av. För att inte tala om mina syböcker där precis varje detalj finns beskriven hur man konstruerar och syr varje moment. Mao teknik från början till slut!

Han har också inköpt tyg på "Skroten" i Marks, till en väst och pyjamas. Bra att börja med, förklarade jag, som samtidigt köpte tyg till mig och dottern.

Ja, nu skall jag väl i sanningens namn poängtera, att detta är en process som pågått under åtskilliga år i vårt hem. Frågar man mig, skulle jag nog tippa på en eon, eller två.

Momenten kommer till en viss gräns. Han lägger i inläggsskivorna i matbordet så att det blir extra långt för tygklipp och mönster. Släpar fram tygerna. Drar fram symaskinsboken och symaskinen. Syböckerna lägger jag fram. Allt det här brukar vara en annorlunda vardagsrumsdesign under varierande längd. Där ett obligatoriskt hastigt bläddrande sker i alla dessa böcker. Medan de högljudda suckarna nästan fortplantar sig i pianot. Men sedan läggs allt åter bara i malpåsen. Jag förhåller mig stoisk lugn över reprisens repris, repris... repris.... re... Zzzzz...

Att det här verkligen är en mental teknikstopp i herrars huvuden, blev häromdagen åter vidimerat.

Äldste sonen beklagade sig via telefonen, att de nya byxor han behövde fålla upp hade inneburit ett tålamodsprövande arbete. Övertråden hade gått sönder på symaskinen en si så där 8-9 gånger på vardera byxben.

- Men har du inte kollat trådspänningen, undrade jag.

- Vadå, trådspänning, undrade han... konstruktören av specialbyggen i både laser och gudarna vet allt, som mitt arma huvud inte hänger med, eller tillnärmelsevis förstår sig på. Dvs. specialteknik i mätbilar, som de konstruerar och säljer ut i vida världen och till alla möjliga regeringar...

2 kommentarer:

  1. Debatten startad av det räknas väl inte som macho
    Startad: 2011-09-11 01:32:19

    Det finns 9 kommentarer.

    Zoidberg

    traska nu iväg och köp noterna till "Pianot!" Det går att förenkla fingersättningen och låter faktiskt fortfarande väldigt väldigt väldigt bra. Hel uppsjö av mer eller mindre begåvade pianister, där du också ser fingersättningar finns på Youtube.

    I det här huset spelas det stycket på pianot med förenklad fingersättning. Det är sköna dagar när detta stycke klingar genom huset. I huvudet lägger man själv till stråkarna, som det är på CD:n, som också ibland blir mycket spelad.
    Anmäl >Gun (2011-09-12 23:37:26)

    Ja, se där! Slump eller öde, kalla det vad man vill, men du länkade till den låten som jag precis sitter och lyssnar på och som jag mer än något annat önskar att jag kunde spela. Det kan ju i och för sig också bero på att det är en av de bästa minimalistiska kompositioner som någonsin har gjorts. Hur kan man inte älska den?
    Anmäl >Zoidberg (2011-09-12 17:26:08)

    SvaraRadera
  2. Zoidberg

    haha... jag tror inte han skulle tilltalas av idén att sy örngott. Men kanske påsar till sina golfpeg.

    Du vet en del vill spela
    Länk
    direkt och hoppa över Gubben Noak...
    Anmäl >Gun (2011-09-12 14:59:30)

    Riktigt tänkvärt inlägg Gun! Din man verkar ju vid en första anblick vara genuint intresserad av att lära sig sy. Vad kan det vara som ligger bakom oförmågan att ta åt sig den kunskapen när det tekniska redan finns där? Kan det vara så att han direkt försöker simma i den djupa delen? Jag upplever själv samma sak när jag sätter mig ner och vill lära mig något nytt, som att spela piano. Jag förväntade mig att jag direkt skulle kunna börja träna på de låtarna jag verkligen ville spela. Är det där skon klämmer? Han kanske skulle behöva träna på att sy kvadratiska örngott innan han ger sig i kast med en pyjamas? Men handen på hjärtat, det är väl lika roligt som att spela Gubben Noak på piano :)
    Anmäl >Zoidberg (2011-09-11 23:35:12)

    Jägare

    kan du sy in en knapp, eller är det säkerhetsnål som gäller?
    Anmäl >knapsudiggaren (2011-09-11 22:21:04)

    Farbror Jalle...Väldigt duktig på symaskin...

    Vad syr faror Jalle då på symaskin?

    "Hushänget" och symaskin. Ja det är väl en frågeställning som ingen vet något om ÄNNU. Petnoga och uppfinningsrik är han, så varför inte.

    Betr. bilar har jag ingen aning. Även med handen på hjärtat. Dagens nya bilar går inte att fixa själv.

    Dock teknikkunnig, eftersom han jobbat med data hela sitt liv, började med stordata. Alltså besitter han en sådan kompetens som är ovanlig idag att ha.
    Anmäl >Gun (2011-09-11 18:28:48)

    ...gäller att inte bli "knapsu".
    Anmäl >Jägare (2011-09-11 15:12:46)

    Gun....
    Husahänget verkar inte vara så duktig på symaskin. Han får väl fortsätta med Bangladesh-kläder...och handen på hjärtat..är han så duktig på bilar?
    Anmäl >Farbror Jalle...Väldigt duktig på symaskin... (2011-09-11 10:59:59)

    Trösta dig med att han har i alla fall tänkt tanken att lära sig. Det är nog mer än de flesta män skulle göra. Tror att det är mest utländska män som är skräddare.De har inte samma synsätt som svenska män oftast har. Skomakare där går nog gränsen för vad man kan sy om man är man i sverige.
    Anmäl >det räknas väl inte som macho (2011-09-11 01:32:19)

    SvaraRadera