måndag 27 juli 2020

Idag den 27 juli är det sjusovardagen. - Är du slö slapp och likgiltig, eller firar du den dagen och i så fall HUR?

Det skulle jag gärna vilja veta.
I alla fall tycks det bara vara i Finland som man ännu uppmärksammar den här dagen. Här i Sverige verkar vi ha tappat alla former av humor, eller möjligheter till glädjetillfällen, eftersom den här dagen bara var helgondag fram till år 1901 och hur den firades då, tror jag att jag överlever utan att veta, eftersom jag kan gissa mig till hur det gick till.

Jag vet att den här händelsen omnämns i Koranen, men vet inte vad den har för betydelse, eller om den uppmärksammas på något sätt.

I Finland firas dagen i bl.a. Hangö och Nådendal, där årets sjusovare kastas i havet.  - Mao så där lite lagom uppfriskande ha ha... och eftersom nu Nådendal är Mumintrollets förlovade land, gissar att en Lilla My-typ leder ikastandet i havet.

Men sedan blir det lite smått overkligt att tro på själva legenden.
Därför att det är väl ingen som på fullt allvar tror på att de där sju/sjusovarna, Maximianus, Malchus, Marcianus, Dionysius, Johannes, Serapyon och Constatin som levde i Efesos under kejsar Decius tid, verkligen kunde ha sovit i 200 år, som legenden säger, eller som det nu faktiskt är mellan kejsar Decius och Thodosius II, 372 år.

Den bakomliggande historien är att kejsaren Decius lät bygga ett avgudatempel i staden och hotade att döda alla som inte dyrkade i templet. Det hade de här sju kanaljerna ingen lust att göra, så de delade ut sina ägodelar till de fattiga i staden och gömde sig i grottan i berget Celion.

När kejsaren fick reda på det lät han mura igen grottan för att de skulle dö av hunger och törst. Men två av murarna skrev ner männens liv och martyrium och lade in skriften mellan stenarna och det var väl tur det. Därför att när stenarna för grottöppningen bröts upp för att bygga ett stall vaknade sjusovarna. De trodde att de bara hade sovit en natt.

En av dem Malchus skickades ner till staden för att köpa bröd - så gick det med den skrönan att de hade delat ut alla sina ägodelar.

Då blev det liv i luckan eftersom männen han köpte brödet av trodde att han hade funnit en skatt. Malchus fördes därför till biskopen och borgmästaren, där han berättad att han dagen innan flytt undan kejsar Decius. Biskopen och borgmästaren följde med honom upp till grottan och där fann de brevet mellan stenarna som intygade männens historia. Biskopen och borgmästaren sände bud efter kejsar Theodosius, som reste till Efesos för att själva se miraklet.

Men säg den lycka som varar, sedan sjusovarna talat med kejsaren lade de sig ner och dog, varefter Theodosius lät resa en förgylld marmorsten på stället och befallde att alla biskopar som inte erkände uppståndelsen skulle avrättas.

- Hårda bud i Mellerud - annat var det i Gällivare.

Den här dagen var det tillåtet även för vanligt folk att sova länge, men den som steg upp sist fick göra något avskytt, som straff.

Som om det inte kunde räcka, andra folkliga traditioner säger att den
som sover länge den här dagen kommer att vara trött ett helt år framåt. Det sägs också att regn på sjusovaredagen betyder regn i sju veckor framåt.

Idag har det inte regnat men jag har varit vaken större delen av natten, när jag äntligen somnade på morgonkvisten vaknade jag av att mobilen surrade till.

Så då undrar jag, om tillståndet jag är i idag, kommer det att bestå i ett helt år framöver. Jag känner mig lika pigg som utskiten äppelmos.

Rysk ikon - de sju sjusovarna - O´nej, jag har inte en tanke på att göra den ikonen, även om det känns liiiiite frestande.  Den är lite rolig onekligen.
Men min tanke är att jag bara skall göra klart de jag inte ännu har lyckas fullborda, det saknas lite pill här och där. Sedan skall jag nog ägna mig åt något annat än ikoner känns det som.
Jag har så många tavlor som står där halvfärdiga, som jag skulle behöva lägga ett kol på att färdigställa och så finns det i förrådet/hobbyverkstan massor av tyger, som ärvts från en syateljé. Det kanske finns en chans nu att göra det jag vill göra, eftersom min skrivar- och målarateljé efter sju bedrövelser och åtta tvärnitar äntligen ser ljuset i tunneln.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar