Google+ Followers

söndag 18 februari 2018

Lerins Lärlingar - i SVT

Lars Lerins alla underbara lärlingar - inkl. Lars Lerin själv och hans man Manoel ”Junior” Marques - Foto: SVT

Vilket underbart program, till skillnad från alla dessa mobbingprogram som samtiden producerar i så stora mängder, att jag stundtals funderat om människorna har fått hjärnsläpp, eftersom de enbart tar fokus på att exkludera, bedöma och döma ut.
 
Jag hoppas verkligen att alla dessa människor, som känner igen sig med att ha utsatt alla dessa underbara människor som funnits med serien, får sig en riktig tankeställare över hur de har behandlat dessa unika människor. Samstämt har de vittnat om hur de blivit utsatta från omgivningen, inte fått vara den där människan vi alla är födda till att vara. Så mycket själsliga sår som de fått med sig på vägen är det som är svårt att ta in, eller ens på något plan förstå.

Men resten i hela TV-serien är bara helt underbart att få se, lyckan över att få följa dem var och en på vägen. Har du missat programmet, eller något av avsnitten så finns de på SVT Play. 
 

I finalen finns vår Drottning Silvia med, denna underbara kvinna som vigt sitt liv att finnas till. Hon gör det verkligen hjärtinnerligen och tar sig tid att möta var och en av dem alla. Det känns gott att slutligen få henne höra henne tala till dem alla med orden som är fyllda av respekt, något som få av dem tidigare mötts av ute i livet:

- Kära konstnärer, jag vill nu rikta mig särskilt till er. Ni har utforskat flera olika konstformer. Målning, skulptur, fotografi, dans och musik. Att uttrycka sig konstnärligt är att dela med sig av sitt innersta. Att låta andra ta del av ens drömmar och rädslor. Av glädje och sorg. Och det kräver mod.

Hon säger det vi alla tänkt där vi suttit fastklistrade framför våra TV-apparater.

Sedan att det står säsong 1 känns löftesgivande om att det inte blir snopet avklippt och avfimpat. Vi får av allt att döma fortsätta att följa dessa människor på deras fortsatta färd genom livet. - Jag hoppas innerligen att de talanger som visat sig finnas bland deltagarna verkligen får möjligheter att få hjälp på traven att fortsätta.Del 1 av 6. Lars Lerin anordnar en konstskola för en grupp personer med funktionsnedsättningar i Karlstad. Han och deltagarna är nervösa inför premiärlektionen - men när de bryter isen genom att måla självporträtt sprids lugn och leenden i ateljén. Lerin tar med gruppen på utflykt till sin egen mentor, konstnären Gerd Göran, i vackra Sångshyttan. Jessica berättar om sin tuffa skoltid, medan Dennis förklarar varför han älskar uppfinningar. Samtidigt, på museet, förbereder Lars man Junior en överraskning som deltagarna sent ska glömma…

https://www.svtplay.se/video/16456758/lerins-larlingar/lerins-larlingar-avsnitt-1?start=auto

Del 2 av 6. James trotsar sina rädslor och går upp på scenen på Västanå teater. Oväntade vänskaper föds bland lärlingarna och Lars delar ut ett nytt roligt uppdrag: måla en dröm. Trots det vill en av deltagarna, Helene, plötsligt hoppa av skolan. Tv-spelsälskaren Janni får bolla idéer med sin stora idol - och de kaosartade förberedelserna för den stora utställningen fortsätter. Sökes: röd matta och raggarbilar! Lars Lerin anordnar en konstskola för en grupp personer med funktionsnedsättningar i Karlstad.

https://www.svtplay.se/video/16631294/lerins-larlingar/lerins-larlingar-sasong-1-avsnitt-2?start=auto

Del 3 av 6. Veckans konstnärliga tema, djur, resulterar i en händelserik älgsafari. Lars prestationsångest i lärarrollen börjar äntligen släppa och allt fler deltagare kommer ut ur sina skal. Timmy visar upp sin musikstudio och tar med oss på ett rörande besök hos hans 94-åriga, ryska gammelmormor. Idésprutan Jon pratar ensamhet och drömmen om att bli "en normal människa". Junior går på auktion med Birgitta, som har bestämda åsikter om porslinet på vernissagefesten.

https://www.svtplay.se/video/16723009/lerins-larlingar/lerins-larlingar-sasong-1-avsnitt-3?start=auto

Del 4 av 6. Gästläraren Kakan Hermansson rör om i grytan på Ventilgatan. Det sporrar Malin till både sång och känslosamma beslut. Den dansante gentlemannen Per gillar veckans ämne, kropp och rörelse, lite extra mycket - inte minst när hans förebild Eric Saade kommer på oväntat besök. Banden mellan Lars och lärlingarna blir allt starkare och festgeneralen Junior allt mer stressad. Dennis kämpar vidare med målningen av sin drömstad.

https://www.svtplay.se/video/16753137/lerins-larlingar/lerins-larlingar-sasong-1-avsnitt-4?start=auto

Del 5 av 6. Ljus, skuggspel och svart humor. När deltagarna får ta bilder tillsammans med fotokonstnären Aida Chehrehgosha vet deras fantasi inga gränser. Lerin tar med sig Viktor och Birgitta till en av sina favoritplatser, Väderöarna i Bohuslän, medan Timmy åker på en egen, omvälvande tripp till Stockholm. När alla återförenas avslöjar Lars en stor hemlighet om utställningen.

https://www.svtplay.se/video/16886202/lerins-larlingar/lerins-larlingar-sasong-1-avsnitt-5?start=auto
Del 6 av 6. Den stora utställningen närmar sig. Ska allt hinna bli klart i tid? Deltagarna lägger de sista, nervösa händerna vid sina konstverk och Junior preppar påfågeldräkten inför sitt stora dansnummer. Helene återvänder till skolan för första gången efter sitt avhopp. Champagnen läggs på kylning, röda mattan rullas ut och hedersgästen drottning Silvia är på väg.
https://www.svtplay.se/video/16935498/lerins-larlingar/lerins-larlingar-sasong-1-avsnitt-6?start=auto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar