lördag 30 januari 2016

Just nu är det högt som lågt i mitt liv och själv kan jag bara konstatera, att det ibland är himla tur att jag inte har tid att hemfalla i självömkan.

Men det går inte att komma ifrån, att det ibland blir något halsbrytande ytterligheter. Från glädjeämnen till den svartaste sorg.

Som bäst pågår arbetet tillsammans med Leif Pääjärvi, Gellivare bildarkiv, med att skriva det häfte över bostadsområdet Bäcken i Malmberget, som skall tryckas och komma ut här fram på vårkanten. Dessförinnan har det utkommit häften över andra bostadsområden. Något som knappast hade varit möjligt om inte Gellivare Bildarkivs skapare och eldsjäl Leif Pääjärvi hade funnits.

Leif åtar sig att själv ro iland Elevhemsområdet, som är tänkt skall utkomma i samma häfte som Bäckenområdet i Malmberget. Elevhemsområdet har jag som vuxen en mycket kort och intensiv erfarenhet av i egenskap av boende, som vuxen under 70-talet och visst finns minnen från Elevhemsområdet under skoltiden men det är också allt.

Tidigare utkom häftet "Vid kanten av Gropen" under år 2015, där jag också medverkat med en kortare berättelse om både min egen familj, men även om Valdemar Larsson, som vi hyrde övervåningen av, Dalagatan 15, vid Kungstorget i Malmberget.

Lejonparten av min uppväxt från 1953 tills jag drog hemifrån som 17-åring, 1968, finns dock i bostadsområdet Bäcken. Därför blir det också en fråga om att begränsa skrivandet snarare än att fundera vad som skall skrivas. Det blev så många delmoment, att jag bad Leif om råd vad som skulle sållas bort och vad som kunde stå kvar och raka puckar kom som svar.

Det är svårt att hitta människor som vill/kan skriva om sina minnen och det är synd med tanke på att gruvan snart har slukat den allra sista biten av Malmberget. Skrivandet/bidraget till häftena är i sig inte fråga om Pulizerpriset därför hade det känts angeläget att komma i kontakt med flera personer, som kan berätta både i bild och med egna ord.

Malmberget har verkligen sin alldeles egen fantastiska historia och kulturlivet har sannerligen inte gått av för hackor. Hur många orter kan stoltsera med att ha haft en egen musikorkester, förutom musikkår och massor av dans- och popband.

När jag suttit djupt försjunken med det här arbetet har jag än en gång sänt en tacksamhetens tanke över vilken förmån det har varit att växa upp i detta brukssamhälle/eget municipalsamhälle, som nu Malmberget varit och som danats av så många positiva krafter.


Foto Gellivare Bildarkiv - Sannolikt från en en turné i Luleå. Men är det någon som exakt känner till sammanhanget är jag glad över att få "texten" utbroderad.


Musik. - 1930-talet

 Gruppbild. Malmbergets musiksällskap. Dirigent Micha Pedersén.

Fotograf: Persson, Bert, Luleå?

Access Nr: 1984-618
Foto: Gellivare Bildarkiv.  Fotot taget i Folkets Hus.


Foto Gellivare Bildarkiv - Fotot taget i Godtememplathuset.


Musik. - 1930-talet

 Gruppbild. Malmbergets Musiksällskap. Musikledare: Bratt. Jönsson, Ville Helin, Hilding Johansson, Einar Lagerqvist, Ragnar Lindqvist, Weström, Svensson, Juang Weisner, Karl Egnell, Arthur Sjöström, Ivar Andersson, Hedqvist, Gustav Lindqvist, Albert Weström, Ödman, Axelsson, Ernst Andersson, Georg Enqvist.

Fotograf: Okänd
Access Nr: 1984-621


Malmbergets Musiksällskap. Dirigent var bl.a Micha Pedersén.
Malmberget besöktes också av världskända violinister som bl.a. Vilma Neruda m.fl.

Sedan fanns även Fritz Svedberg och hans syster vars namn jag inte känner till. Hon spelade piano i Malmbergets Musiksällskap.


Det var ett rikt musik- och kulturliv i Malmberget, som jag har och andra har all anledning att återkomma till, men som även fanns berättat om i "Tjejerna från Bolagsområdet" där de berättar om att Malmberget hade en egen symfoniorkster och att även stora jazznamn uppträtt i Malmberget:
http://gun-m-ek.blogspot.se/2016/01/tjejerna-fran-bolagsomradet-gun.html

1 kommentar:

  1. Här finns lite mer "kött på benen": http://bdfolkmusik.se/history/historik_nsf_150305.pdf

    SvaraRadera