Google+ Followers

lördag 29 november 2014

Boken om Tages skriven av Tages-experten Göran Brandels och Lennart Wrigholm,

den finns nu på min önskelista.

P
opgruppen Tages fick den brinnande Beatlesfebern, att få lite mer distans över popbandshimmeln och man såg helt plötsligt, att den glimmade full av musik, även med bidrag från den svenska pop-himmelen.

Själv tillhörde jag de som på Sporthallen i Malmberget på 60-talet bevistade popbandet Tages entré i den Lappländska fjällvärlden. Jag minns så väl att tjejerna skrek och grät... Tja, det finns vissa masspsykosfenomen, som min lilla hjärna aldrig förstått något av.


Jag själv på 60-talet
Men visst var han tjusig, Tommy Blom, så tjusig att hjärtat tog nog ett extra glädjeskutt, de andra i bandet har jag däremot inget klarare synintryck av. Men å andra sidan, på den tiden hann hjärtat slå många glädjeskutt bara på väg upp från läroverkets entrén, till någon av de mer högt belägna klassrummen.

Visst var det många bra låtar med den tidens mått mätt.

Sedan följde ju andra mer närliggande popgrupper Shanes i Kiruna och lite mer rolig "närkontakt", kapitlet "Brända Tomten" det välkända fiket i Kiruna är ett kapitel för sig i mitt liv. Hur många band som bara fanns i Gällivare/Malmberget är nog faktiskt imponerande stort och många av dem blev riktigt kända inom musikbranschen. På den tiden fanns ungdomsgården i Malmberget, som var dåtidens pop-högborg.


Igår när jag försökte vila hjärnan från smärtor och jobbiga pappershögar, satt jag och läste i Göteborgs-Postens mindre blodtryckshöjande sidor, Världens gång och där skrev skribenten om denna excellenta boken, som kommit ut om Tages. Vem hade kunnat ana sig till att det bakom genombrottsslagdängan fanns en pittoresk kärlekshistoria.


Det där med ungtuppars drömmar och någon tonårstjej, vet vi ju hur det kan ta sig uttryck * blink blink....*  I det här fallet var det dock stenkastning mitt i natten och ett musikaliskt genombrott som blev kontentan, medan tonårsmön´ lugnt sov vidare. Helt ovetandes om att hon just hade bidragit till ett musikaliskt genombrott:


Sleep little girl, sleep little girl
You better sleep 'cause it's night
Sleep little girl, sleep little girl
You better sleep 'cause it's night
Aaah

We began to throw little stones
At the window where she was
But she didn't hear a thing
She was sleeping like a bear

Sleep little girl, sleep little girl
You better sleep 'cause it's night
Sleep little girl, sleep little girl
You better sleep 'cause it's night
Aaah

I get angry and I took a great stone
I threw it at the house
It missed her window but it took on the roof
And it fell with a great boom bang

Sleep little girl, sleep little girl
You better sleep 'cause it's night
Sleep little girl, sleep little girl
You better sleep 'cause it's night
Aaah
Aaah
Aaah

Copyright: Lyrics © Original Writer and Publisher 


Om allt detta finns att läsa inkl. mängder av bilder i boken, som utkom för knappt ett år sedan enligt Hans Anderssom vg@gp.se. Enligt honom är boken skriven av Tages-experten Göran Brandels och Lennart Wrigholm, en drygt 300 sidor lång och ytterst fyllig historieskrivning med massor av bilder och anekdoter.

Tyvärr får varken Tommy Blom eller Anders Töpel uppleva 50-årsdagen av det omtumlande genom brottet 1964. De avled båda två i våras i cancer. http://sv.wikipedia.org/wiki/Tages

På 60-talet myllrade Göteborg av popband och klubbar. Ibland kallades stan skämtsamt för "Liverborg". Det syftade naturligtvis på Englands popstad nr 1, Liverpool, dvs. Beatles hemort. Tages, Spotnicks, Streaplers, Strangers, Apaches och alla de andra pop-gängen dök upp på legendariska popklubben Cue – Sveriges svar på Cavern Club i Liverpool.

Danne Larsson(Tages) gick i Herr H:s klass. Enligt deras musiklärare var Danne Larsson inget större musikgeni. Men på den punkten har vi ju sett hur etablissemanget haft fel fler gånger. Skådar man Per Gessles utställning i hans hotell i Tylösand, med utmärkelse och NEJ TACK brev från hela den svenska musikutgivningseliten, förstår man också att det inte bara är Cardigans och andra numera legender, som mött motvind av bångstyriga förstå-sig-påare.
13 kommentarer:

 1. Hej Gun!
  Kul att du har upptäckt Tages-boken som kom den 17 dec 2012. Det är också kul att du har sett dem live på 60-talet. Jag har en lista med spelningar som jag fyller på efter hand. Spelningen i Malmberget saknades dock. Kan du såga när det var, datum, årstid, vilken trummis, scenkläder, låtar mm.
  Hälsning Göran Brandels

  SvaraRadera
 2. Göran Brandels, jag förstår din entusiasm. Dina frågeställningar fick mig att le lite. Men eftersom du nu verkligen vill veta, så skall jag dra ett snack med den klasskompis jag hängde mest med under den här perioden då det måste ha varit. Jag har inget klart minne om hon var med mig, men det kan ha varit så. I annat fall vet jag vem jag har varit där med.

  Jag är rätt säker på scenklädselns utseende och jag är också säker på, att något trummisbyte inte hade ägt rum sedan Tages genombrott, dvs. deras låtar spelades i radion och på topplistorna.

  Skall också kolla med de musiksnören, som fanns i Malmberget/Gällivare på den tiden. Har lite andra lite säkrare vägar att kolla också... så jag är rätt övertygad om att det skall nog gå att snoka reda på exakt vilket datum de spelade där. Jag är ju inte gammal tingsrättsmurvel för ro skull. ;)

  Men jag kollar och återkommer! Vill du kolla av den här bloggen, eller skall jag skicka till Mariestad, med snigelpost?

  Lite rolig kuriosa: Han som gav namnet till Tages, via sitt mellannamn. "Herr H i min blogg" dvs. min sambo han har också Tage som mellannamn, men han var strået vassare, eftersom hans initialer blev K T följt av efternamnet. Tonårskillar på läroverk har de som de har = lättroade hjärnor... ;)

  SvaraRadera
 3. Hej igen! Nu har jag hittat en spelning med Tages i Sporthallen Gällivare den 21 november 1965. Kan det vara samma?
  Hälsning Göran

  SvaraRadera
 4. Göran, det finns ingen sporthall i Gällivare så det är den spelningen. Om jag inte minns helt fel så fanns det i dagstidningarna också. Det går att söka på Norrländska Socialdemokratens och även Norrbottens Kuriren.

  Jag vet att Håkansson gav bort hela Norrländska Socialdemokraten (NSD) hela pappersarkivet till Norrbottens....någonting på Björkskatan. Men hör med NSD redaktionen i Luleå om du inte får napp av red. i Gällivare. De kan säkert lotsa dig vidare. Det torde ha varit Olle Öhman som var reporter då. Synd bara att Olle numera är död, i annat fall hade det gått att kontakta honom direkt. Lokalreportern i Gve kommun heter marie.ridderstrom@nsd.se du kan börja med henne. Skulle inte förvåna mig om inte redaktionen har kvar något om spelningen. Du har ju datum. I annat fall kan jag höra med min kusin har har också jobbat på NSD, dock var han lite väl ung vid det tillfället,när Tages spelades. Men han vet säkert om det förvarats urklipp från den lokala nyhetsredationen om inte Marie eller red. i Luleå kan hjälpa dig.

  Förhoppningsvis så kan det besvara alla dina frågor, om inte reder vi ut det på annat sätt.

  SvaraRadera
 5. Du kan väl avrapportera hur det blev, hade varit roligt att få ta del av dina uppgifter. Kan sätta in det som ett eget blogginlägg här och även på den slutna bildsida, som finns på FB. - Det är nog många som skulle tycka att det var väldigt roligt, eftersom hela Sporthallen i Malmberget var knôkfull.

  Jag sätter in en bild på sporthallen i Malmberget, som torde ligga rätt i tiden för den spelningen. Dvs. hur det såg ut då!

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag har tvärr inte kollat upp detta. Du får gärna göra det istället. Maila gärna mig när du har något mera med Tages: samlartages@hotmail.com

  Hälsning
  Göran Brandels

  SvaraRadera
 7. Hej! Jag har tvärr inte kollat upp detta. Du får gärna göra det istället. Maila gärna mig när du har något mera med Tages: samlartages@hotmail.com

  Hälsning
  Göran Brandels

  SvaraRadera
 8. Skall kolla om det är någon som har några minnen att dela med sig av.

  SvaraRadera
 9. Jag såg Tages på Blå Forell i röda Manchesterkostymer

  SvaraRadera
 10. Blå Forell ligger i Gällivare så det betyder att Tages uppträtt både på Sporthallen i Malmberget och på Blå Forell i Gällivare.

  Dimman tätnar för virtuoserna Göran Brandels och Lennart Wrigholm ;)

  SvaraRadera
 11. Tack för info om Tages spelningar. Kan dessa två spelningar varit nära varandra eller vid två helt olika tillfällen. Någon som vet exakt när det var?
  /Göran Brandels

  SvaraRadera
 12. Tack för info om Tages spelningar. Kan dessa två spelningar varit nära varandra eller vid två helt olika tillfällen. Någon som vet exakt när det var?
  /Göran Brandels

  SvaraRadera
 13. Är det inte den som är intresserad som kollar?? här verkar det blivit tvärtom. Göran Brandels om du är intresserad så är det väl du som gör undersökningarna med tidningarna om de två olika spelningarna.tror Gun har annat att göra än skriva popböcker också/Lurvas

  SvaraRadera