Google+ Followers

fredag 19 september 2014

Den 6 september hade jag ett nytt mail i min mailbox om den bedrövliga följetongen "det statsägda gruvföretaget LKAB:s framfart i Malmberget", den här gången gällde det den syn som Miljödomstolen hade i Malmberget.

(Den 5 september 2014 hade Miljödomstolen syn i Malmberget gällande den förhalningen, som LKAB har i domstolen gällande miljöfrågor, som ägt rum sedan år 2006, när det här målet blev anhängigt i Miljödomstolen.

Jag har själv en kopia av det som LKAB försedde de närvarande vid synen med. Dvs. det står vilka som var med från LKAB och var själva synen gick av stapeln, för den nu som undrar. Jag kan därför förundras över uppgifterna i nedanstående mail och hur många gånger som LKAB genar med sanningen, utan att det får konsekvenser. Det är också därför, som jag låter det här mailet finnas med i dess helhet).

Hej,
Jag och och NN var närvarande på miljödomstolens syn i Malmberget. De måste komma och ta en titt på gruvan, det var så många år sedan ansökan om utökad verksamhet skedde.

Det gick inte att få några dokument, utan det var en vacker demonstration av LKAB hur deras verksamhet fungerar.

Vi fick åka buss först till Tallbackaområdet där de visade de vackra husen, som de påstod var ersättning för boenden i elevhemsområdet. Ingen nämnde, att de fick lägga pengar emellan för att få ett nytt hus, om inte huset var av mycket lägre standard än de som de tidigare haft. Färden gick vidare mot LKAB's industriområde.

Före avfärden fick vi information om att om någon ville fråga något, eller stanna under färden så skulle det vara möjligt.

David B Länsstyrelsen frågade före avgång om han kunde få se sprickzonerna i Kilen. När vi kom i närheten upplystes David om, att det inte fanns några bergmekaniker med, så det gick inte för sig. (Det fanns visst 2 st).


Senare i LKAB's matsal kom en bergmekaniker och informerade vad en sprickzon var!
Jag samtalade med David och frågade om dessa fridlysta områden, som finns lite över allt i Malmberget. Det svar jag fick var att detta hade inte han någon inblandning utan, att det var LKAB. Jag hänvisade till en skylt i Bomselet där det står fridlyst och Länsstyrelsen under. Han vidhöll att detta var före hans tid och han visste inte om det. Han fick iallafall se skylten och medgav att detta var nog inte fridlyst område, som vi uppfattar det i dag.

Det bästa med denna utflykt var att LKAB hade en god lunch och att jag fick se var deras avloppsvatten kommer ut i lina älv, samt mätpunkten där vattenprov tas. Det var i Koskullskulle vid Linaälvsbron vid hoppbacken där en bäck rinner ut!

Det ska bli en ny syn i Januari 2015 då domstolsförhandlingen ska äga rum, den beräknas ta två veckor och yttranden ska vara tillhanda senast 19 september 2014.


Jag undrar hur många det är som kommer fram till den här skyltningen i Bomselet förstår allvaret av att vistas i miljön. OM man ens upptäcker den!

För bra många år sedan, när ett av hålrummen under jord helt plötsligt införlivade sig med marken ovanför, kunde man se fotspår i snön där folk passerat. Då kunde man höra skrävlet från LKAB, att de visste att så skulle ske. Men det lär knappast de eller omgivningen har känt till, eftersom folk uppgav att man kunde t.o.m. se färska fotspår i snön där det enorma hålet nu fanns.
Skyltningen är från Bomselet.
********

Några dagar senare kom ett nytt mail:

Hej igen, jag hade fel om mätpunkten för vattenprover, bäcken rinner ut längre ned. Det ser ut som något rinner ut då man tittar från bron.


********


Ytterligare någon dag senare kom ett uppgivet mail från en annan privatperson, boende i Malmberget, som var upprörd över att LKAB än en gång förhalar processen, som har målnr. M 2090-06. Slutsiffran betyder att det här målet har pågått sedan sedan år 2006. Det är den svenska rättssäkerhet, när det är privatpersoner, som kommit ikläm mellan statens/regeringens navelskådningsintressen och trots att det gäller mycket allvarliga miljöproblem och utsläpp, som gränsar till absurdum.

Bo i Malmberget betyder, att man bor inom ett tungt industriområde, där industristaket stryker förbi husknuten och skalven blir allt mer oroväckande.

Inte minst där Bergsstaten säger sin inte ha en aaaaaaning om var gruvans verksamhet håller till under jord i förhållande till bebyggelsen ovanför. Det svarade Bergsstaten, när det gällde den nya koncessionen, som Regeringen sedan klubbade igenom och även struntade i de överklagningar, som inkommit över att det behövdes åtgärder, innan denna nya koncessionsansökan skulle kunna beviljas.

Jag förstår inte hur Bergsstaten ens kan svara något så förskräckligt, att de inte vet var alla snedbanor, vägar, hålrum etc. befinner sig under jord i förhållande till vad som finns ovan jord. Tro den som vill. Jag gör det inte!


Säg ordet regeringen, eller LKAB och jag får numera kräkningar!

6 kommentarer:

 1. http://www.lkab.com/Global/Documents/Grafik/Skivrasbrytning_Malmberget.pdf
  i länken kan man se hur skivrasbrytningen går till i Malmberget. nog vet bergsstaten var allt finns i förhållande till ovan jord. om de inte skulle veta det beviljar de tillstånd i nattmössan!!

  SvaraRadera
 2. Ja, det är mycket som kommunen åtar sig på de boendes bekostnad. Jag har svårt att tänka mig att man inte kan klassa detta som miljökatastrof, eftersom dig mig veterligen inte finns pengar avsatta för de enorma kostnader, som kommer att krävas av kommunen för att sanera efter gruvbrytningarna.

  http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/nu-kan-flytten-borja-8466156.aspx

  Den är en del av kråksången. Sedan tillkommer det här lurendrejeriet, som jag vill påstå att det rör sig om och då får väl var och en fundera vad de i kommunhuset har fabricerat, därför att LKAB är inte så korkade, att de inte förstår hur utdebiteringen av mineralersättningen ser ut.

  Blir bara beklämmande att läsa hur (fd.?) kommunalrådet Tommy Nyström, som är pappa till avtalet, där man skänkte bort mineralersättningen för hela Malmberget.

  TN påstår att kommunen enligt lagen inte kan få mineralersättning. Vilket måste vara fullständigt trams. Det är bara att läsa varje utdebitering hur bl.a. LKAB själva får mineralersättning för deras egna fastigheter.

  Därför gissar jag att Villaägarnas beräkning om att kommunen tackat nej till rätten till mineralersättning på runt en kvarts miljard kronor är helt ok uträknat.

  Det är så mycket sjukt som fabriceras i det här landet så man blir illamående vid blotta tanken.

  SvaraRadera
 3. Såg dokumentären i YleFEM igår.......SJUKT, VANSINNIGT....!!!!!!!!

  SvaraRadera
 4. YleFEM....??? VAD handlade det om? Finns någon länk att se på play?

  SvaraRadera
 5. Det handlar om 59 minuter långa dokumentärfilmen MALMBERGET i finsk TV/YleFEM.
  "Vi möter människor i Malmberget i Gällivare kommun som uppstått tack vare gruvan. Går det att sätta sig upp mot den hand som föder? Hur ser livet ut i ett samhälle som snart kommer att försvinna helt?"
  Enligt YleFEM är filmen endast tillgänglig i Finland.

  SvaraRadera
 6. Det kan inte vara så att det är den dokumentärfilm, som fanns vid Göteborgs filmfestival?

  http://gun-m-ek.blogspot.se/2013/01/malmberget-dokumentaren-med.html

  Skiljer endast 1 minut, så det kan vara fråga om den trots allt: http://webb-tv.nu/malmberget-dokumentar-svt-play/
  tyvärr så har den utgått från programbiblioteket nu.

  SvaraRadera