Google+ Followers

tisdag 19 november 2013

Barna Hedenhös-böcker kritiseras: ”Ren och skär rasism”. Sist var det Julaftonens Kalle Anka & Co: "Tomtens verkstad".

http://www.metro.se/noje/barna-hedenhos-bocker-kritiseras-ren-och-skar-rasism/EVHmkr!9YXEPamDoYYDg/


http://www.metro.se/nyheter/svart-docka-klipps-bort-fran-kalle-anka/EVHlln!V4nux9FYmNruM/

http://www.metro.se/nyheter/barnboksfiguren-lilla-hjartat-stoppas/EVHlkv!ocxwVDanA72ZE/

När man ändå ställer till bokbål, kan vi väl lika gärna slänga in våra nationalklenoder: Elsa Beskow, Astrid Lindgren m.fl. - Ty, Pippi Långstrumps pappa var negerkung, ack ja, himmel och pannkaka! 

Inte undra på att jag aldrig förlikade mig med Pippi Långstrump, när jag var liten. Jag tyckte att Pippi Långstrump var precis lika odräglig, som Karlsson på taket. För att inte tala om Kalle Anka.

Egentligen finns det många förbjudna ord och beskrivningar i tidigare utgivna barnböcker och barnfilmer, om man nu vill ägna sig åt dylikt felfinneri.


Själv fortsätter jag att tycka om alla sorters människor från allehanda ursprung och bakgrund. Bara de är som jag vill att människor skall vara: godhjärtade med etik och moral.

Tänk vad mycket man kan göra, när man tar något ur sitt tidssammanhang.

Ta bara en sådan sak som kokböcker. De är ju rena rama rasistpropagandan vid en närmare anblick. Recept
som går under benämningen: negerbollar, negerkyssar, finska pinnar,
wallenbergare, bruna bönor, svarta & röda linser, gul & vitlök, stora vita bönor, fransyska, bruna pepparkakegubbar, berlinermunkar, även kallad flottbockar, danska wienerbröd etc.

Men någonstans förstår och inser jag, att även namn som vit, gul, röd, brun, svart, för att inte tala om orden blekmedel, gula ärtor, svartsoppa, brunkål, borde förbjudas med det snaraste. I vart fall lär de väl komma på tapeten snarast.

Då har jag inte ens börjat härja runt i alla sånger, såväl barns som vuxnas, som är högst tvivelaktiga, eller det som tidigare fick inräknas som humor.

Men tänk så trist det kommer att bli, när inte jultomten längre kommer att kunna framställas som en äldre, fet, rödbrusig, vit man i skägg, som är osedvanligt lat alla årets dagar utom en enda: på julafton.

Man kanske rent av kan klassa jultomten som en rasistisk diktator, eftersom han har en massa tomtenissar i olika rangordning, som får göra grovjobbet för hans räkning och själv håvar han bara in äran.

Tänk att dottern, Herr H och jag kanske rent av hyllade och synliggjorde rasism, när vi bakade och tillverkade ett helt pepparkakslandskap. Allt i god tro för att få in massor av julklappar till utsatta barn. 
Som om det inte kunde räcka, vi hade anklagat skatan för att vara tjuvaktig, genom att göra ett riktigt rövarnäste till honom uppe i pepparkaksträdet där han satt och höll utkik över mer saker att stjäla än som redan var fallet. - Tja, så här såg det ut när hela landskapet äntligen var klart och skulle lämna vårt hus. Som synes har vi ännu inte hunnit röja upp efter flera dagars arbete och ett väldigt pillande med lyset inne på pepparkakedasset kvällen innan. Det gällde ju att lyset inne på dass skulle funka under hela julveckan i montern.

Nog blir jag lite vemodig inombords, när jag tänker på hur tiderna har förändrats och klimatet blivit så hårt, att vi knappt vet vilka vi är längre. Även vi vanliga som aldrig burit någon rasistisk tanke inombords, utan värnat alla människors lika värde.

2 kommentarer:

 1. "Det är nog inte så många böcker som kommer att gå att känna igen när de politiskt korrekta är färdiga med sina stordåd. Och det blir mycket att göra om allt skrivet i historisk tid ska skrivas om efter dagens synsätt. Bokbålen nästa?"

  Jag lånade ovanstående citat från M Styrmans blogg, han har så rätt i sitt påstående. Får vi inte ha vår barnatro kvar ens?
  Mad Max

  SvaraRadera
 2. Det som är mest frapperande är ju att vi som sjöng alla dessa "rasistiska sånger", läste dessa rasistiska rader, bakade alla dessa rasistiska bakverk och fortfarande gör det, vi blev aldrig några rasister. Ang. Hedenhös mm fick istället till följd att hemma i Malmberget nere i Bäcken där ville ALLA vara indianer när vi lekte. Det var absolut ingen hit att vara cowboy! Dvs de som slagit ihjäl och förintat möjligheterna för indianerna att kunna leva. Som barn visste vi vad som var rätt och fel och jag tror inte att dagens barn är dumma, utan att man håller upp pekpinnarna för dem.

  Vi såg också med avsky på slavhandeln och USA:s sätt att hantera dem de släpat dit mot sin vilja mot slavar,mina egna barn och barnbarn har inte reagerat på något annat sätt än det sunda sättet.

  VEM av oss som växt upp med denna sk. rasistkultur har upplevt ku kux klan eller segregeringen mellan svarta och vita både i Afrika och USA som något rätt och riktigt. INGEN skulle jag vilja påstå. Istället så har man överlag sett på det med avsky!

  De här nya kretsen förståsigpåare, det har dragit något ur sitt tidssammanhang och lagt in egna värderingar, som vi inte är behäftade med överhuvudtaget.

  Jag tror att Bertil Almqvist, Astrid Lindgren, Elsa Beskow m.fl. skulle bli väldigt förskräckta om man slog dem i huvudet med att de skrivit i en rasistisk anda.

  SvaraRadera