Google+ Followers

torsdag 23 maj 2013

Artisten Sofia Jannoks dilemma.

Jag kan förstå hennes irritation med det hon framför:

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=7669660

Någonstans måste varje yrkeskunnig människa få bli tagen på allvar. Sofia Jannok har verkligen visat att hon kan, av egen förmåga, trots eller tack vare sitt samiska ursprungI tidigare intervju har hon sagt att hon är less på att sjunga på samiska under tillställningar, iförd i kolt medan folk äter renfilé, totalt omedvetna om villkoren för rennäringen som fått fram den där renfilén. Hon är också medveten om den problematik med gruvnäringen, som svenska staten är villig att offra vad som helst för.

Eftersom hela havet stormat har drabbat min mage och spyhinken får vara nära till hands, hade jag planerat att lyssna och se till debatten i Riksdagen på TV om de negligerade rättigheterna, som de svenska samerna fortfarande har. T.o.m. vår grannland Norge har godkänt dessa. 

Men istället blev det nyhetsutsändning och uttalande från statsministern Fredrik Reinfeldt om bil & andra bränder i Husby m.fl. ställen. Någon samisk debatt var väl av underordnad betydelse.

Men det är väl ok, att samerna fortfarande har negligerade rättigheter. Det här har landet har ju utvecklat sig till en riktig bananrepublik, så varför inte vara konsekvent även där.

Bara de nu kunde låta bli att vara så enfaldiga, att ständigt peka finger åt andra länders förehavanden och göranden. Men all hybris gör ju att de ständigt faller i den fällan och präktigheten. 
Sverige håller på att bli en soptipp t.o.m. i naturskyddade områden
 

4 kommentarer:

 1. ren filen är från en ren uppgödd på pellets som staten ( skattebetalarna) stått för..

  SvaraRadera
 2. Jag vet nästan inte vad jag skall svara på det inlägget. Jag läste det igår kväll, när jag åter var hemma. Jag har grubblat på svaret sedan dess. Men nu kommer mitt svar:

  Svenska statens fogdar och även nutida politiker har väl med all makt försökt att både handgripligen ha ihjäl, men även plundrat de svenska samerna. Sameskolorna upprättades i syfte att helt enkelt ta död på lappungarna, det fanns t.o.m. som "uppdrag"! Därför vänder det sig i magen när jag läser ditt inlägg.

  Sverige har till skillnad från sina grannländer fortsatt att negligera de svenska samernas rättigheter i egenskap av urfolk.

  Men det går tydligen an att t.o.m. ge utländska gruvbolag gratis gräddfil till att utarma vår natur och lämna miljöskandalen efter sig, utan något som helst utbyte till de svenska skattebetalarna.

  Töm och svälj och oroa dig för det istället!

  SvaraRadera
 3. Har många samiska vänner.. Sanningen är att samerna blivit bekväma (renskötarna) för vistades man tillsammans med sin renflock och följde den i skog och fjäll. Nuförtiden är det helikopter,motorcycklar som används i renskötseln.. Där samerna farit fram med sina motorcycklar är fjället totalt sönderkört,även i nationalparkena. Mest nersmutsade områderna i fjällvärlden är kring samernas stugor..sopor,rostiga oljefat,rostiga renstängselsom tjänat ut,gamla trasiga kaminer...and so on..Samerna (även vissa samiska vänner till mig ) åker upp till fjällsjöarna och tömmer sjön på fisk trots att dom inte är ibehov av pengarna..(fisken säljs svart) sedan klagar dom att kommuninnevånarna fiska ut deras sjöar. Har haft många givade pratstunder med dom samiska vännerna där vi bytt tankar och synsätt. Flera av dessa vänner har nu slutat rovfiska och tar istället upp turister på fiske och naturresor,,vilket gjort att dom tjänar mer och fisken stannar kvar i sjön. Men en stor del av denna grupp skulle behöva vakna upp och se hur deras kollegor gör, Finns inget företag i sverige som har det så förspänt som samernas renskötselföretag..mycket snö = bidrag till foder,lite snö så det blir is= bidrag till foder,bygga stugor bidrag...ständiga bidrag till en näring som inte är ekonomiskt lönsam. Köper jag traktor och det blir en snöfattig vinter så får jag inga bidrag..bara att göra konkurs för jag för inte bidrag.. SÅ visst är denna grupp starkt previligerade i vårt samhälle.

  SvaraRadera
 4. Samerna är väl inget undantag från resten av befolkningen. Det du beskriver är också en sida av avarter, inte något som är mig främmande, eftersom jag känner till att någon t.o.m. brukade spränga för att få upp maximalt mycket med fisk, att tjäna pengar på.

  Men jag räknar inte dessa udda figurer som något allmänt vedertaget.

  Ditt traktorresonemang. Är du jordbrukare får du bidrag från EU etc. det är därför vi ensidigt fått en massa majsfält! Som man ropar i skogen får man svar. Är man dessutom anpassningsbara och lyder blint premieras dumheten.

  Så jag är ledsen, men jag förstår inte riktigt ditt resonemang.

  SvaraRadera