lördag 14 januari 2012

Ibland blir umgänget med andra människor rätt påfrestande.

Ibland får jag den känsla av att det spelar liksom ingen som helst roll vad någon säger/skriver. Nog fasen väljs det att tolkas på det mest negativa sätt, som uttalaren inte ens har menat.

Man kan undra egentligen vilka ämnen som kan beröras, får beröras, när man skall beskriva någon, eller något som gett upphov till något, eller kanske bara ett öknamn, som någon är allmänt känd under.

Vilka är egentligen ok?

Var går gränsen?

Om man nu t.ex. väljer bort kränkande öknamn, som personen är känd under. Vad får man egentligen beskriva istället för att det ändå skall förstås vem som menas.

Får/kan man beskriva :

1) att någon är blind?

2) alltid burit gula glasögon?

3) har n-släkt och därför har ett speciellt krulligt hår?

4) glad i sprit?

5) benprotes?

6) utbytta knäskålar?

7) gomspalt?

Var går din gräns över uppräknade saker 1-7. Bara som exempel...

Jag känner att t.om. den där travestin om synålen, som bara har ett öga t.o.m. kan uppfattas, att det är riktat som något kränkande mot alla som är enögda. Något att bli stött och sur över.

Nä... vet ni vad. Ibland känner jag för att tvångsemigrera, eller är det så att en del skulle behöva göra det för att få rätt perspektiv inställt.

Sällskapsöarna, tror jag kan vara rätt val. Om man undantar de största öarna som t.ex. Tahiti, som är bebodda. Men det är väl bara en tidsfråga det också. De verkar vara på väg under vattenytan. Det är lika långt åt alla håll och kanter för mänsklig samvaro. Ingen Internet. Inga telefoner. Posten funkar inte, men det gör den snart inte i Sverige heller.

Sällskapsöarna... Hör ni inte hur trevligt det låter för någon som lider av "jag väljer att misstolka-sjukan därför att jag vill det!"

Om det är sällskapligt där?

Antagligen inte det minsta. Men nog låter det i alla fall tillräckligt tillspetsat fint, det fransmännen kallar Sällskapsöarna:

Îles de la Société eller Archipel de la Société.

Det skall nog bli det som står på adressändringslappen. Det kan väl ändå inte gå att misstolka, som något nedsättande?

Eller gör det...

2 kommentarer:

  1. problemet ligger väl i att folk tyvärr alltför ofta gör sig en alltför hastig bild av hur folk är utan att invänta tills de fått en bättre inblick i vad den människan står för. till det krävs att man är en iakttagande person.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är väl kanske så med oss människor.

    SvaraRadera