Google+ Followers

tisdag 1 december 2009

Vad pågår egentligen?

- den 1 december 2009, kl 13:45

förstora
Namninsamlingen för en helhetslösning av Malmberget NU, tycks ha fått otrevliga efterdyningar. Trots det beundransvärda initiativ och arbete, som dessa unga människor från Malmberget lade ner med denna namninsamlingslista.

Inte vet jag mycket, men ett vet jag i alla fall med bestämdhet, eftersom jag själv läst det brev som de själva genom Urban Nilsson lämnat efter sig hos Näringsdepartementet och som finns intaget här i sidospalten:

http://www.kuriren.nu/lokala/gallivare_artikel.aspx?ArticleId=5168177&place=G%E4llivare

Som var och en kan se finns en begäran om skriftligt svar. Jag känner också till att det svaret önskas tillsänt Urban Nilsson med angiven adress och allt, dock saknas de personliga uppgifterna bara just i sidospalten.

Inte kan jag heller förstå vad kommunalrådet Tommy Nyström skulle med på den resan. I synnerhet som han själv inte vill, eller tänkt sig skriva på den listan, eller framför den allvarliga problematik, som faktiskt finns för människorna som kommit ikläm med det som gruvbrytningen nu fört med sig. Han själv har gjort upp med LKAB, dvs. sålt ut malmbergarnas mänskliga rättigheter till LKAB för en grindslant. Jag grävde med ljus och lykta efter att finna ett protokoll över detta förhandlingsläge, men jag fick tillslut det svaret, att något dylikt protokoll finns inte!

- Glurp, tänkte jag, stod han där ensam och beslutade långt över människornas huvud? Eller fanns fler inblandade i detta rättshaveri?

Jag läste ett inlägg om att detta var ett gränsfall till slaveri. Ja, jag är benägen att hålla med. Slaveri definieras som "legalt ägandeskap av annan", just nu stämmer den definitionen väldigt bra överens med de som sitter fast i LKAB:s klor i sitt eget boende.

Visserligen har kommunstyrelsen helt nyligen fattat ett beslut, att bjuda in LKAB och ägaren till ett möte. Men med tanke på att detta möte skall äga rum utan vidare insyn och man inte ens i protokoll redogjort för vad som skall avhandlas, hyser jag mina allra värsta farhågor och tvivelsmål. Därför att läser man kammarens protokoll/riksdagens protokoll 2009/10:9 torsdagen 1.10.2009, då blir man väldigt bekymrad över vilka signaler de fått från politikerkåren i Gällivare kommun.

Antingen är näringsminister Maud Olofsson en människa fullvärdig omänsklig hantering, eller så är hon helt enkelt förd bakom ljuset. Jag är starkt benägen att tro det sistnämnda. Jag må ha fel, men känslan av att det sitter nickerdockor, som vill verka vara fina och polerade vid dessa samtal i Malmfältsgruppen och inte inser vidden av sina handlingar, kommer jag inte ifrån. Man kan absolut inte ha framfört hur situationen egentligen är för de som sitter fast mellan gruvnäring och det som finns angivet i svensk lagstiftning, EU och även i FN. Det är helt enkelt en omöjlighet att så kan ha skett!

VEM Tommy Nyström är och vad han står för idag, tillsammans med sin vapendragare f.d. vice kommunalrådet Lars Alriksson, det vete gudarna, eller de övriga på skutan. Om de är fågel eller fisk, har jag inte en enda susning om. Men ett vet jag i alla fall det finns inget protokoll som gav Tommy Nyström, eller om det var fler inblandade i uppgörelsen med LKAB, att sälja ut malmbergarna för en liten fjuttig grindslant, mot det som står både i svensk lagstiftning, EU och även i FN-resolutioner.

Vilket syfte Tommy Nyström haft att överhuvudtaget åka iväg till Stockholm och dessutom knacka på hos Justitiedepartementet med en annan namninsamling om behovet av fler poliser det kan man undra över. Det sistnämnda besöket gjorde han dessutom hos fel instans:
http://www.kuriren.nu/lokala/gallivare_artikel.aspx?ArticleId=5162039&place=G%E4llivare


Citat ur det reportaget: "Då sade han nedlåtande att "du vet väl hur ungdomar är, de är ju som de är". Det är en brist på respekt, anser Therese Nydahl.

Ursäkta men vilka av alla dessa "rikspuckouttalanden" är egentligen värst?

Svårt att avgöra, tycker jag. Men ett är i alla fall klart, så här borde ingen av dem vare sig agerat, eller uttalat sig!

Det stärker inte förtroendet för vare sig politiker, eller tjänstemän i de olika departementen. Det verkar vara rena rama lekstugan där människors liv är utan betydelse.

5 kommentarer:

 1. Det finns 16 kommentarer.

  Gun. Jag betvivlar inte alls det som står där, har juh själv bott några år, och det är väl skakningar och damm som stör mest. men som sagt hittar man ett annat boende, kan man bli av med sitt hus även där, och det behöver varken vara lyxigt eller nytt.
  Anmäl >F.D Malmstabon (2009-12-08 21:55:02)

  Malmstabon(eller nu F.D malmstabon)

  Det finns nog många "malmstabor" som signaturer. Området i sig är det väl sannerligen inget fel på. Det har verkligen varit en idyll som kom till av LKAB:s initiativ. Det som har blivit fel är ju hur saker och ting har utvecklats och kommer att utvecklas än mer.

  Det här är en annan malmstabo, som inte är lika positiv längre:

  "jag jobbar själv i gruvan och sover inte bra ,mår inte bra av hela denna situation känns som att man kvävs inifrån hur ska det gå för oss som bor i en råttfälla skalv efter skalv damm hur mycket som helst + fluoridnedsläpp lkab skulle bara veta att det pratas rätt friskt om detta på arbetsplatserna vad kostar det i dagsläget om produktionen sjunker säg 15-20 % ingen konstig siffra om det finns missnöje

  malmstabo"
  Anmäl >Gun (2009-12-04 08:44:40)

  Ville bara nämna att folk köper fortfarande hus i östra malmberget. Man kan fortfarande gå jämnt upp, eller kanske få en liten vinst. Även om man inte bott länge och har merparten av lånen kvar. Det finns folk som vill bo där, trivs där. Ville bara säga det. Jag har trivts rätt ok även om jag inte är överens med bolagets planer och ickeplaner, men huset blev för litet och barnen för många. det var mitt skäl att flytta.
  Anmäl >Malmstabon(eller nu F.D malmstabon) (2009-12-03 22:35:24)

  Ta strid mot korruption, Nyström. Långt över hundra års ostört svällande korrupta lokala strukturer finns att rensa bort. Att de existerar begriper vem som helst. Se bara till situationen i Malmberget. Den är bortom allt tvivel orsakad av fenomenet.
  Anmäl >Det som pågår verkar korrupt (2009-12-03 09:45:22)

  SvaraRadera
 2. Håll Gällivare rent

  Citat: "Christer van der Kwast tror inte att svenskar är mer etiska än andra".

  Host host...nej, det kan jag mycket väl förstå att han tycker. Han behöver ju bara se sig själv i spegeln för att veta svaret på den frågeställningen! Det är ju inte alla som lyckats dupera hur många domstolar som helst genom att ändra utredningar, låta bli att åtala, av "massmördaren", påstådda medgärningsmän, för mord, spolierat deras liv också och skapa en massmördare av en mytoman. En historisk massmördare dessutom. En som för första gången i världshistorien lyckats pinka in alla typer av gärningsmannaprofiler! En massmördare vars en del mordoffer fortfarande också är i livet! Det måste vara en bedrift, att låta så många verkliga mördare gå fria, bara för att själv göra kometkarriär!
  Anmäl >Gun (2009-12-03 00:21:39)

  Varje

  De enda som förlöjligar och baktalar Gve kn är de som skriver dylika inlägg, som du nu gjort!

  Även om du inte tycks ha greppat det ännu, kan jag upplysa dig om att vi är väldigt många, som lägger ner energi på olika sätt för att Gve kn skall utvecklas istället för det, som sådana som du försöker att åstadkomma= avveckla.

  Bakåtsträvare, det är precis vad man är, när man skriver så korkade inlägg, med så korkade påståenden, utan att ha begripit ett enda vitten av vad det är som pågår.
  Anmäl >Gun (2009-12-02 23:51:41)

  Hermelinen
  Inte vet jag om det är något mer positivt att hota med att hela Gällivare kommun skall läggas ner om inte LKAB kan få fortsätta med sin rovdrift på den enskilda människans bekostnad.

  Håll dig du till din korvmeny och lägg nu inte panna i alltför många veck, så skall du se att det här kommer att lösa sig på något sätt. Martin Ivert med hela sitt bonusavtal och sin familj som han fixade ekonomin till också, lär nog skratta hela vägen till banken, när de tänker på den dumsorten som du representerar.
  Länk

  Tack och lov är de allra flesta malmbergare räknekunniga, även de som bor kvar så länge som de kan.
  Länk

  Penninginsamlingen till LKAB kan nog anstå.
  Anmäl >Gun (2009-12-02 22:52:24)

  Varje nyinvesterad miljard i gruvan ger minst 100 färre arbeten. Så var det alltid och förblir det. Varje investering effektiviserar och minimerar arbetskraftsbehovet. Men det har arbetarklassen aldrig förstått. Arbetarklassen kräver investeringar som tar av dom arbetet. Korkat! Gällivare kommun har år 2040 endast 5000 människor kvar. Dom sköter gruvorna. Övriga har flyttat till ett bättre liv. Massor bor i Sveriges framsida. Där tycks vissa inte lida. Men klaga kan dom. På sin gamla hembygd som förlöjligas och baktalas.
  Anmäl >Varje (2009-12-02 21:40:12)

  SvaraRadera
 3. Sverige delar nu första platsen som det land i världen som är minst genomsyrat av korruption. Men Christer van der Kwast tror inte att svenskar är mer etiska än andra. Sveriges uppryckning kan ha orsak i att Riksenheten mot korruption och åklagarväsendet fått mindre bekämpningsmedel. Stora flaskhalsen ligger i polisresurserna, sa van der Kwast. Mig veterligt har ingen åkt dit för korruption i Gve kommun. Så på pappret kan Gve vara som Sverige, minst korrupt i världen. Nyström borde se till att antikorruptionsprojekt dras igång. Borde vändas på varje sten, fixas tipstelefon med mera.
  Anmäl >Håll Gällivare rent (2009-12-02 19:48:35)

  Hur har du egentligen tänkt att en finansiering av en helhetslösning ska kunnga gå till?

  Ta utdelningen? Set skulle antagligen resultera i en utförsäljning av lkab, och då skulle det antagligen bli hårda metoder mot malmbergsborna om bolaget skulle privatiseras.


  Du har aldrig trevliga blogginlägg?
  Bara jämmer och elände, se möjligheter istället för att gräva ner dig.
  Anmäl >Hermelinen (2009-12-02 19:17:39)

  SvaraRadera
 4. Jag avundas de som är på väg från detta samhälle med bara avgrunden framför sig. Tänk om man hade haft förutsättningarna att flytta, vilken glädje!, riktigt sann glädje hade det varit.
  Anmäl >Avundas de som är på väg... (2009-12-02 16:27:35)

  ....och vi är fler på väg. Bye bye Gällivare kommun.
  Anmäl >vi också... (2009-12-02 13:31:54)

  SCBs statistik 1 november finns nu publicerad.

  Allt fler lämnar Gällivare kommunen som minskar i befolkningsmängd.!
  Vid halvårsskiftet flyttade drygt 280 från kommunen.
  3 månader senare, den 1 november, fördubblades nästan denna siffra och över 500 personer har lämnat Gällivare kommun !

  Trots låg arbetslöshet; utan gruva inget folk-snacket, så väljer allt fler att lämna kommun!

  1 nov 2009 leder Gällivare statistiken över befolkningsminskningen bland Norrbottens kommuner tillsammans med Kalix kommun
  .Befolkningen i Gällivare är nu nere i futtiga 18500 personer !

  En stor skattesmäll för Gällivare om man räknar om minskningen i pengar/skattekronor.

  Stick o brinn snackarna blir de stora förlorarna

  Resulatatet av ett raserat Malmberget och inga bostäder i Gällivare att flytta till...
  Anmäl >Allt fler flyttar från Gällivare TROTS gruvans expansioner eller tack vare dom ? (2009-12-02 10:03:14)

  SvaraRadera
 5. Man kan undra vad skulle hända om man satte det här i händerna på en ambitiös åklagare. Borde inte gränserna för tjänstefel och/eller maktmissbruk ha passerats på flera områden?
  Anmäl >PS (2009-12-01 20:08:52)

  Under alla mina är har jag röstat på sossarna men aldrig mer !
  Tommy Nyström & Co agerande är oförlåtligt.
  Men det blir nog att rösta blankt för vilket parti i kommunen har jobbat aktivt för att Malmbergarna skall få det bättre ?
  Anmäl >Ingen röst till sossarna i alla fall.. (2009-12-01 18:23:39)

  Tommy Nyström(S) är den personen som fått mig att aldrig mer rösta i ett kommunval i Gällivare. Jag kommer överhuvudtaget aldrig att rösta i något som sedan visar dig var bortkastat ur demokratiperspektiv. Tommy Nyström har lurat Malmbergarna och skadat så många människors i deras vardag. Jag är gammal socialdemokrat men nu fallar nog min ros död ner.
  Anmäl >Aldrig mer socialdemokraterna (2009-12-01 15:13:13)

  SvaraRadera