Google+ Followers

tisdag 29 september 2009

Sista GP tävlingen i Speedway, den 17 oktober

- den 29 september 2009, kl 09:20


och jag känner frustrationen komma farande och tänker, måtte jag nu bara komma åt en TV som sänder sista tävlingen!

Det finns vissa saker i mitt liv, som bara födslar och egen död kan inkräkta på och det är GP i Speedway.

Detta års GP tävlingar har känts minst sagt udda. Regerande världsmästaren Nikki Pedersen har inte mindre än 5 gånger under den här säsongen blivit utmanövrerad pga. minst sagt knepiga domarbeslut. Sedan att han varit borta p.g.a. av den brännskada han ådrog sig, när han fastnade i motståndarens hoj, har inte gjort att saken känns lättare. Han har helt enkelt vadat runt i tjära och fjäder hela den här tävlingssäsongen. Jag gillar fair play och därför är detta inget som hedrar domarkåren, eller tävlingarna.

Jason Crump har fortfarande 17 poängs ledning före 2:an Tomasz Gollob, som vann i Terenzano, Italien.

Några tävlingar bort, kändes hela VM-serien i speedway, som en enda stor surrap. Inget verkade funka som det borde och en del banor var dessutom verkligen under all kritik. Men så denna näst sista tävling där även Jason Crump fick bita i det tuffa äpplet, han fick hud transplanterad på ena armen, gjorde att saken inte längre var helt solklar, att han skulle kunna ta hem världsmästartiteln.

Nykomlingen och raketfenomenet ryssen Emil Sayfutdinov, "den vilde ryssen", som innehar 3:e platsen är visserligen helt outstanding. Men han har tidvis en livsfarlig körstil, som mer än en gång gjort att man inser att det är bara försynen som gjort att motståndarna inte har råkat riktigt illa ut.

Den som jag tror hade allvarligt kunnat ta ledningen i GP-serien, det året när Tony Rickardsson höll på vela sig och inte steg av förrän stor del av serien hade gått, är Hans Andersen. Han verkar så här på upploppssträckan av årets tävlingar fått en nytändning och det skall därför bli spännande att se vad nästa års GP serie har att erbjuda.

Ja, upplösningen på årets GP tävlingar i Speedway är nästintill olidlig. Tänk om Tomasz Gollob tar maximala 24 poäng i Bydgoszcz, den bana han kan bäst av alla, då måste Crump plocka sju för att vinna. Sannolikt gör han också det, men med GP Speedway vet man aldrig. Det är som man säger på Operan: "än har inte tjocka tanten sjungit klart".

Vår egen lille superstjärna Fredrik Lindgren ligger just nu precis under strecket. Mitt tips är nog att han borde byta hojmärke och kanske rent av farsans uppgift i teamet. Andreas Jonsson verkar åter börja kunna glimma till rejält. Det är den gamle Andreas som verkar ha kommit tillbaka. En kille som jag trodde väldigt mycket på för ett par år sedan, innan olyckor tog vid och han halkade efter. Kroppen minns bra mycket mer än vi själva är förmögna att minnas. Men han är inte ensam om att ha sett ut som ett verkligt hopp inom speedwayen och rätt vad det är har något hänt, som fått deras strålande stjärna att blekna. Svenskarna borde studera danskarnas starter, där har de mycket att lära!

Sedan finns en drös som glimmar till mellan varven, men är väldigt ojämna för att räcka hela vägen ut.

En kille som alltid vunnit många poäng hos mig är det sympatiske och körduktige Greg Hancock. Tomasz Gollob däremot hade jag länge mycket antipatier för, han uppförde sig allt annat än vad man skall göra på en speedwaybana eller i depån. Men skulle den killen få ordning på "huvudet" skulle han nog kunna bli livsfarlig. Än så länge är han för mycket avhängig av annat, som händer runt omkring honom. Tack och lov har han i alla fall slutat upp med att bete sig osportsligt och därmed har även hans chanser ökat, därför att en helt otroligt duktig åkare det är han. Han kan när han vill, men tyvärr så vill han inte jämt. Lite fler leenden har lyst upp i år i hans ansikte och därmed har också trenden vänt till det bättre.

Skulle man nu bara också få lite mindre svammel av en del kommentatorer, skulle det bli riktigt bra! Vore det inte så förbaskat spännande under själva tävlingarna skulle jag för länge sedan skrivit upp alla grodor, som hoppar ur en del munnar.

Nej, en del av dem har verkligen "ingen ordning på grejorna"...

1 kommentar:

 1. Du vet Roger, alla kan ju inte som du:intresserad av makramé & knyppling.

  Speedway får väl inte mycket utrymme i TV-rutan!
  Anmäl >Gun (2009-10-02 18:59:36)

  Oj, du överraskar mig Gun. Ett speedway-fan!! Är raka motsatsen. bedrövligt att sån sport ska få så mycket utrymme i media. Samma sak med innebandy.
  Anmäl >Roger (2009-09-29 10:57:52)

  SvaraRadera