söndag 22 februari 2009

Malmsta - Gve Bildarkiv - LKAB - Kåkstan

- den 22 februari 2009, kl 11:54


Det byggdes s.k. elementhus över hela Malmsta i Malmberget och som det var på den tiden, fanns även utrymme för en matvaruaffär, där liksom på de allra flesta olika områden i Malmberget. Även den matvaruaffären lades ned och byggnaden har efter det inhyst diverse verksamheter bl.a. restaurang. Det tillkom också en skola på Malmsta, som gått olika öden tillmötes. Men än idag är Malmsta en villaidyll som fortfarande finns kvar. Skillnaden är väl bara att idag är idyllen, långt ifrån lika självklar som då, eftersom man kanske börjat undra "för hur länge" och "vad kommer att hända härnäst".

Men vem minns väl inte Malmstas egen Döderhultare, träsnidaren Åke Sundqvist, vars hus med tiden bara blev mer och mer likt Pomperipossas pepparkakshus. På väg till kyrkogården brukade jag ibland ta den vägen, enbart för att se vad som hade hänt sedan sist. Men det var inte bara huset som bar synliga vittnesmål av denne man, som tycktes snida även i sömnen, med tanke på den mängd alster som såg dagens ljus. Hans trägubbar föreställande alla kommunens profiler och lite till, utskurna i lindträ och till antalet slog Emil i snickarboas trägubbesamling med hästlängder, kan få mig att fortfarande undra "gjorde han något annat än bara snidade"?

Medan jag bodde kvar i Malmberget fanns en del av dessa träfigurer uppställda i glasmonter på biblioteket i Malmberget. Jag och barnen brukade dröja oss kvar vid glasmontrarna och jag brukade berätta om och om igen, vem den och den figuren i verkligheten hade varit. Det jag inte visste fick jag läsa på.

Nu kan jag kika på dem när jag vill och det gör jag genom Gällivare Bildarkivs hemsida och då skriver jag dit sökordet: Åke Sundqvist och rassel säger det och genast infinner sig 99 stycken olika objekt, men betydligt fler träfigurer än så. Det är bara ett litet problem, de är inte längre "levande" träfigurer, därför att de är nu bara ett platt foto på en bildskärm. Men bättre det än inget alls och nog skulle det behövas en bläddringsfunktion på själva Bildarkivet, eller är det jag som är oteknisk?

Gällivare Bildarkiv får mig osökt att tänka på Lea Wikströms bilder. Hela hennes samling på närmare 100 000 negativ och glasplåtarna hamnade genom hennes barns försorg på Norrbottens museum i Luleå, eftersom Gällivare kommun inte kunde hantera dem och om jag inte minns helt fel, var det andra problem också. Detta var innan Gällivare Bildarkivs tillkomst. Många människor har ringt till Luleå och bett att åtminstone porträttbilderna skall överlåtas till Gällivare Bildarkiv. Men det tycks som om det finns en bromskloss, där chefen för Bildarkivet i Luleå, Eva Landberg, inte verkar vara helt ovidkommande i sammanhanget. Jag själv kan bara spontant tycka att det är viktigt, att de om möjligt kan återbördas till den plats där de egentligen hör hemma, i Gällivare kommun, där Lea Wikström var verksam.

Vad jag har förstått har Luleå ännu inte börjat digitalisera hennes bilder, utan de ligger nog bara där i sina kuvert och lådor och samlar damm, men jag kan ha fel på den punkten. Vilket fallet nu än är, kan jag väl tycka att Gällivares Bildarkiv skulle kunna få hand om Lea Wikströms alla bilder. Det skulle visserligen innebära rätt stora kostnader, att arkivera dessa på ett riktigt sätt och kräver ett större förvaringsutrymme inkl. klimatanläggning etc. Men kanske är det trots allt mer riktigt, att de lyftas av från Norrbottens Museum i Luleå och pengarna kommer Gällivare kommun till del istället. Det är trots allt i Gällivare kommun bildskatten hör hemma och VAD är det som säger, att just större städer alltid per automatik, skall ha all museiverksamhet? Inget! Snarare är det väl så att det verkligen finns all anledning, att fundera över om resurserna inte borde fördelas jämt över landet. Kulturliv skall inte vara enbart de större orternas självklara privilegium.

Ta och damma av alla konstskatter, som bara ligger där undangömda för svenska folket i stort, trots allt är det vi gemensamt som är ägare och se till att göra något vettigt med dem. Som det är nu ligger de bara där lagrade och genererar stora kostnader till ingen nytta eller glädje!

Just nu arbetar Gällivare Bildarkiv med LKAB: s donation av hela deras bildsamling. Förutom denna fick Gällivare Bildarkiv 500 000 kronor av LKAB, för att på ett bra sätt kunna ta till vara detta. Det kan tyckas mycket pengar, men över hälften av pengarna har gått åt till arkivmaterial och datautrustning. Resten går åt till projektanställd personal. Det är meningen att Gällivare Bildarkiv så småningom skall sköta LKAB: s löpande bildarkivering.

Till sommaren blir det en större utställning i Kåkstan med delar av Lea Wikströms porträttbilder. Det samarbetet finns mellan Gällivare kommun, dvs. kultursekreterare Lars Israelsson och Norrbottens Museum.

2 kommentarer:

  1. Det finns 5 kommentarer.

    Freja, det här verkar kanske på gränsen till ÖVERnyfikenhet, men vad har du för nationalitet, eller yrke?
    Du har onekligen ett mycket intressant sätt att skriva på, som jag fått grunna mycket över.
    Anmäl >Gun (2009-03-06 19:45:32)

    Om ngt är en donation blir det en gratis i reklampelare för EN kommun. Gve är inget undantag på den punkten. I synligt med alla privat donationer individuellt ifrån hushållen, och organisatoriskt till LKAB att man även har fått till ett helt historiskt bildarkiv i samhällsuppbyggt, av hela industrialiseringen av Malmfälten. I sin koppling just för tillgängligheten för allmh. I både enskilt privat - och organisatoriskt offentligt mellan skolorna, samt för turism och som luskat i saken. Dvs. Att Heltiden i anställd personal i Gve har kommunomvandlas till en deltid. En höger moderat person: Gillar ju som bekant inte Offentliga förvaltn; så även detta arkiv bidde allm. En tumme.
    Anmäl >Freja (2009-03-04 13:11:38)

    Håller med "Gullgumman". Känns inte som att det är 2009 när man är på bildarkivets hemsida och snurrar. Synd att nånting så tillgängligt ändå kan vara så otillgängligt. Skärpning tack!
    Anmäl >Bildnörden i Halmstad (2009-02-23 16:13:22)

    SvaraRadera
  2. Vi brukar läsa dina bloggar högt för varandra i vår familj. Vi får skratta och gråta tillsammans och får ofta samtalsämnen för hela dagen. Ofta får du oss att tänka i nya banor.
    Som du ser tar vi för givet att du bara tar semester och att du därefter fortsätter blogga som vanligt.
    Anmäl >Ofrivillig nattuggla med familj (2009-02-23 10:58:34)

    Tyvärr så finns det ju mycket kvar att önska när man tänker på Gellivare Bildarkivs hemsida. Att veta vilka sökord man ska använda, gemener och versaler, är en djungel och man måste gå en kurs för att försöka förstå sig på det. Jag efterlyser definitivt mer användarvänliga funktioner. LKAB-bilderna donerades för snart ett år sen, varför finns dom inte ute på nätet ännu?
    Anmäl >Gullgumman (2009-02-22 22:13:13)

    SvaraRadera