torsdag 3 februari 2011

Malmberget utgör en nationell skamfläck

- den 3 februari 2011, kl 23:35

där innevånarna utsätts för miljöstörningar som ingen annan skulle acceptera, det anser Göte Henriksson i en artikel i NK. http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=5777267#fank5777752

Själv är jag verkligen benägen att hålla med till punkt och pricka, eftersom jag nu känner till vilken "gräddfil" stockholmarna åker i vid länkbygget, som tillnärmelsevis inte kan jämföras med situationen med LKAB:s gruvbrytning i Malmberget. Ser man då till det som EU reagerat över i övriga Europa, torde det här bli än mer "delikat" för Sveriges räkning.

Miljönämndens ordförande Ulf Normark, (dagens papperstidning av NK) säger att man måste se till helheten och att nämnden också framfört denna åsikt till miljödomstolen, tillsammans med tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen. Nu har jag inte själv sett dessa inlagor, men om jag läst och förstått rätt torde det gå ut på ungefär samma som Göte Henriksson uppger, dvs. att de totala omständigheterna är sådana att det inte längre är förenligt med att bara fortsätta att harva på i samma hjulspår.

Hittills har dock inte Miljödomstolen visat några större livstecken, utan det hela fortgår i sedvanlig seeeeg och tidskrävande domstolshandläggning. Länsstyrelsens ageranden har varit ytterst märkliga, de ger liksom sken av både rött och grönt ljus samtidigt, till LKAB:s ageranden. Det hela ter sig så märkligt att jag undrar vad det är som måste hända innan tillsynsmyndigheten skall agera kraftfullt! Kommunen betvivlar jag har/har haft den rätta kompetensen med tanke på hur mycket hittills varit överlämnat till myndigheterna att hantera.

Det som aldrig går att snacka sig förbi är att kommunen och faktiskt tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen, trots allt har det yttersta ansvaret att sätta ner foten. Men jag anser nog att regeringen, dvs. ägaren själv har det ytterst moraliska ansvaret och måhända rent av det yttersta ägaransvaret, eftersom LKAB:s egen styrelse trots allt inte klarat sin uppgift gentemot de drabbade innevånarna, men också i förlängningen samtliga skattebetalare i Gällivare kommun.

LKAB försöker nu i Miljödomstolen förhala det hela till år 2013 och något större engagemang att reda ut det som de ställt till med för drabbade har hittills lyst med sin frånvaro. Ursäkterna för inlösen har nu varit så många och undanglidande, att det är helt sanslös att de ens vill utge sig för att kunna hantera situationen.

Sedan att LKAB:s egna propagandaapparat inte lämnar ut begärda uppgifter till berörda personer, utan behandlar dem som andra sorteringens byfånar, är ytterst besvärande för bolaget.

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har meddelat föreskrifter om utformning och innehåll till risk- och sårbarhetsanalyser tillsammans med de kommunala handlingsprogrammen och en massa fina paragrafer finns det som styr den uppkomna situationen.

Ändå finns inte ens en analys, beräkningar, eller upplysningar till berörda kommuninnevånare, huruvida byggnader håller för dessa enorma påfrestningar, eller vilken beredskap som finns vid ett "värsta scenario". Det går inte att snacka sig förbi, att det redan nu börjat röra sig om mätutslag uppemot det Richtervärdet som ABSOLUT INTE får överskridas! Ändå har ännu inga förväntade pelarras eller hålrumstak ens skett! Vi som var med om "Gropen" undrar naturligtvis vad som kommer att ske när alla dessa ras kommer att utspela sig, vilket t.o.m. LKAB förväntar kommer att ske. En del redan nu under 2011.

LKAB:s eget erkännande som slutligen kom vid informationsmötet i Malmberget i januari 2011 om att det inte finns några dylika beräkningar vad som sker med byggnader och utanför industristängslet, borde vara åtalbart med tanke på hur situationen eskalerat och urartat. Nej hela denna soppa liknar mest regelrätta:



Hasta la vista!

2 kommentarer:

  1. Det var ju före valet. Nu klarar han sig 4 år till innan han behöver göra något
    Anmäl >besviken (2011-02-05 16:30:29)

    Tommy upp rök?
    Nu skall vi inte vara elaka. Tommy Nyström har faktiskt inte sagt vilken höst som tidsplanen kommer!
    Anmäl >Lilla My om för "en stund sen" lyckats fly (2011-02-05 09:17:58)

    Icke så, strax efter 10 i morse när Tommy besökt badhuset i Malmberget efter 1 dopp eller kanske 2 åkte han från Sporthallen i en av kommunens leasade gissar jag mot sydligare nejder. Gällivare?
    Anmäl >Tommy upp rök? (2011-02-04 20:52:45)

    SvaraRadera
  2. När ska framtidsplanerna för Malmberget presenteras egentligen?

    Tommy N slog på stora trumman i somras efter LKABs glädjebesked om brytningen under centrala Malmberget - "att nu har vi äntligen fått tydliga besked, så nu ska vi sätta oss ner tillsammans med LKAB och sedan ska vi presentera en tidsplan för Malmberget under hösten..."

    Jag tycker hösten börjar vara slut vid det här laget, och Tommy N. verkar ha gått upp i rök??
    Anmäl >Lång höst? (2011-02-04 08:28:03)

    SvaraRadera