Google+ Followers

måndag 28 juni 2010

LKAB:s taffliga psykologi kan väl ingen

- den 28 juni 2010, kl 09:23

förstora
normalfuntad människa, som hunnit tänka till, svälja på fullt allvar med hull och hår?

Eller är det verkligen så enkelt det blivit, att man lyckats hjärntvätta en hel hop människor med att gå ut och göra en sådan infantil vinkling av det hela:


"NU har vi, LKAB, lyckats rädda jobben i 10-15 år framöver."

- HA! säger jag och håller nästan på att klappa mig på mitt nyopererade knä, medan jag tänker:

"Nu ägnar väl sig LKAB ändå åt sånt som möjligen kan gå hem i sandlådan. Där man hotar med att om jag inte får din spade, så slår jag dig med min i ditt huvud!"

-Det känns skönt och mycket bra att vi har hittat mer malm och att vi nu kan ge malmbergsborna besked om det, säger LKABs teknikdirektör Per-Erik Lindvall i ett pressmeddelande, som dimper ner lägligt till midsommarhelgen.

Men om det är det här som "hemliga klubben" räknar som "besked före sommaren" är det väl bara i sedvanlig LKAB-anda och föranleder inte ens en gäspning. Det finns inget som vi inte redan visste. Jag har vänner som hade börjat renoveringen av disponentvillan i Malmberget, när beskedet kom om fyndigheterna i Printzsköld. Hur länge sedan är inte bara det? Under mina broar har det i alla fall hunnit flyta mycket vatten under alla dessa år!

Därför förstår jag också varför LKAB:s teknikdirektör snubblar över orden i radiointervjun och allt blir så fruktansvärt uppenbart vad han har i uppdrag att säga och vad han definitivt INTE får ge sig i kast att säga. Därför att han säger:

- vi kommer att flytta...

Men så kommer han på sig att LKAB definitivt inte skall gå ut med några sådana löften, alltså inte alls ge sig in i dylika diskussioner av vad som är deras lagliga skyldigheter enligt gällande lagar. Här är det rovdrift och inget annat som gäller, nu och för alltid.

Vad LKAB:s ledning står för, det måste bli helt uppenbart t.o.m. för den mest inbitne, som går omkring i LKAB keps och gör solhälsning varje morgon tillägnad LKAB.

Hur låter det då på andra sidan, som skall tillvara de egna skattebetalarnas intressen dvs. de kommunala OCH de drabbade kommuninnevånarnas intressen. Ja, inte är det heller någon upplyftande läsning precis.

- Vi måste påskynda processen med "nya Gällivare", säger kommunalrådet Tommy Nyström.

Mina tankar över ett sånt uttalande det får mig att tänka på folksagan om "Mäster skräddare" där processen fortgår från att den lille mannen kommer med ett fint vackert tyg och vill ha sig en rock sydd. Allt eftersom så minskar resultatet vad det kan bli. Det hela slutar med att den lille mannen säger:

- Jaså, bidde det ingenting? Det var bra, mäster skräddare. Tack så mycket, mäster skräddare. Adjö, adjö, mäster skräddare.

Och så gick den lille mannen och kom aldrig mer igen.

Det är just precis det som kommunalrådet sysslat med i LKAB:s "hemliga kammare" och därmed förhindrat övriga politiskt valda, dvs. folkets egen röst, att göra sin röst hörd.

Vad kommunalrådet, med s-gänget bakom sig, inte tycks förstå är att ett helt annat scenario tycks stå och vänta bakom dörren, eftersom ordet framförhållning INTE ingår i kommunalrådets vokabulär. Inte heller i hans tidigare företrädare, eftersom man glatt och ivrigt rivit, det som nu hade behövts. Vem som har uppmanat till rivningar? Tja, enligt alla efterforskningar är det statligt ägda LKAB. De som redan har suttit inne med hela sanningen! Snacka om taktiska förehavanden. Det är nämligen så att det är kommuninnevånarna som har "esset" i rockärmen, inte LKAB!

"Bocken till trädgårdsmästare", var ett uttryck som min mamma brukade använda. Det tycker jag är ett passande i det här fallet. Orsaken är att bocken mest förser sig själv med trädgårdens godsaker i stället.

Men det är inte bara där det brister i den kommunala ledningen. Kommunalrådet tycks ha glömt bort vad S ("såssialdemokraterna" själva), dvs. det egna partiet gick ut med för vallöften vid sista valet. Kommunalrådet har tidigare hävdat att han inte accepterar annat än en helhetslösning för de boende i Malmberget. När kommer denna plan att presenteras, undrar jag. Kan det inte vara hög tid att kommunalrådet bekänner färg och medger att han gått vill i de stora grabbarnas korridorer?

Det finns många anledningar att börja fingranska hela denna hantering om man inte vill riskera att skicka ut ännu fler människor ut i ovissheten om tillvaron, eller gå miste om ännu fler kommunmedborgare, som ger upp och flyttar ut från Gällivare kommun. Stoppar man inte den trenden omgående, kommer ett mycket smärtsamt uppvaknande som ett brev på posten.

SGU använder sig av flygplan och kan mäta fyndigheter ända ner till 500 meters nivå. Jag undrar om det är det som man gjorde, när man kom fram till resultatet i "City-Move". Vad de nya kostsamma konsulterna för skattebetalarna håller på med i "nya Gällivare", har jag faktiskt inte lyckats spåra någon klar tanke till. Om världens konsultresurser som fanns i "City-Move" inte skulle ha varit till fyllest för en planering, då har jag svårt att förstå vad de nya konsulterna skulle kunna prestera.

Därför att planera något nytt på ett ställe där det är uppenbart, att det inte kommer att fungera torde vara helt värdelöst att satsa på. Satsa måste man göra om man inte vill som nu satsa på något, som förefaller bli mer och mer trolig. Som allt har hanterats känns det som om man planerar för en avfolkning. Det ligger i alla fall nära till hands och att det skall ske till ett så billigt pris som möjligt för statliga LKAB.

Men är det verkligen helt hopplöst för den lilla människan i Malmberget/Koskullskulle och övriga Gällivare kommun? Nej, verkligen inte! Men till det krävs framförhållning och eftertanke och att inte gåvorna fortsätter att flöda från kommunhuset rakt ner i LKAB:s fickor.

LKAB:s vilja kan inte fortsätta att bli kommunpolitikernas och de kommunalanställdas lag. De kommunala skattebetalarnas intressen måste börja gå i första hand! SGU:s flygresultat kommer att få till följd att gruvföretagen kommer att stå på led för att exploatera övre Norrland, därför att det är vida känt att här finns fyndigheter. Den som snackar om att "Nu har vi lyckats rädda jobben i 10-15 år", kan återgår till sina illa förtäckta hot som hör hemma i sandlådenivå. Det enda som ligger bakom ett dylikt uttalande är profiten och inget annat.

LKAB ser det som en självklarhet att ha tillgångar rakt under där levande människor bor. En gång i tiden fungerade LKAB som ett hyfsat rumsrent företag mot ortsbefolkningen, men det är nog alldeles riktigt som man kommit fram till vid Harvard University. Man kan läsa via webben i nättidskriften Management-Issues, att det finns flera argument som talar för att bonusar gör mer skada än nytta och det här är väl precis vad som har hänt i LKAB:s historia. Det var förre storbonusnissen Martin Ivert som drog igång det verkliga eländet, när LKAB slutade att ha kontakt med verkligheten. Dvs. inse och förstå vikten av att ha framförhållning och leva i symbios med den ortsbefolkning, som både har och kommer att drabbas av gruvverksamheten.

Det som triggar igång distanseringen från verkligheten är att dessa penningbelöningar verkar bara på kort sikt och blir sedan tagna för givna, varför de måste ökas på år efter år och tillslut blir helt orimliga. Liksom att folk som drivs enbart av pengar tenderar att sätta egennyttan före företagsnyttan, men också att bonus på individuell nivå motverkar lagarbete i allra högsta grad. Det är just precis det som nu sker inom LKAB.

Man behöver inte vara någon raketforskare för att förstå vari problematiken uppstått och eskalerat iväg och fått helt vansinniga proportioner. Läser man CV:n på LKAB:s styrelse blir den rätt glasklar. Någon som varit en stjärna i ett företag och viggas över till ett annat företag misslyckas oftast därför att organisationsmiljön är en helt annan, nätverken obefintliga och marknaden annorlunda. Jag har ansetts vara hatisk när jag poängterat detta oförtrutet under de två år jag nu haft denna blogg. Men nu visar det sig att jag inte alls varit ensam om denna hypotes. Den återfinns nu även svart på vitt, denna gång av Harvard, men faktiskt för den som ser nytert på tillvaron även EU visar digra prov på. Igår avslutades toppmötet i ännu en flopp. Man kan inte hantera bonusfolkets rus!

Om det jag skriver äger riktighet? Tja, fundera på det ni som ännu tvivlar.

För inte alltför länge sedan bodde det 13 000 personer i Malmberget. Klarar man 5 000 sträcket idag? 2 000 - 3 000 av dem berörs av att det finns brytvärd malm nära de centrala delarna av samhället och även östra Malmberget där man nu riggat in bebyggelsen i hundstängsel utanför fönsterrutorna, kommer att bli berörda trots fagra löften. Visserligen säger LKAB att den bebyggelsen kan stå kvar, men är det verkligen den rätta sanningen? Finns det verkligen inte ytterligare en anledning till att ni omgående tar kontakt med era försäkringsbolag och Boverket ni som bor där. Är verkligen era hus byggda för att klara av skalv i runda slängar på 3.0 på Richterskalan, förutom sprängningar och markrörelser av rätt diger karaktär.

Mätningarna har trots allt startat nu först och vad jag förstått inte är helt optimala och med bergmästarens goda minne har marknivån sjunkit radikalt! Jag känner mig ytterst tveksam till bebyggelsen, med vad jag lyckats ta reda på om denna "heta potatis", som ingen vill röra i. Sedan blir inte saken trevligare av att det kommer att bli en problematisk tillvaro för alla de som inte sitter bakom en ratt framledes. Hur är det nu med "LKAB kiosken", när öppnar den med dagligvaror?


Men det är inte bara där skon klämmer, därför att de som är bosatta i centrum ställer sig ytterst tveksamma till att tvingas flytta därifrån. Orsaken till tveksamheten att flytta hänger ihop med de boendekostnader som blir aktuella i de nyproducerade lägenheterna. Alltså är det redan nu klart att det är de drabbade som betalar för LKAB:s dvs. statens vinster.


Det lär knappast finnas förutsättningar för något "nytt Malmberget", så vart Allhelgonakyrkan skall halka vidare, det är en smärre gåta för min del. Det lär knappast bli något "nytt Gällivare" heller, om inte LKAB tvingas ersätta fastighetsägarna och skattebetalarna för sina uttag. - Som sagt var det är kommuninnevånarna som har "esset" i rockärmen, inte LKAB. Se därför till att normalisera förhandlingsläget och låt det bli till ett verkligt samarbete, som klarar framtiden och spola skitsnacket!12 kommentarer:

 1. Debatten startad av ..
  Startad: 2010-06-28 10:40:29

  Sidor: < 1 2 3 4 5 >

  Det finns 43 kommentarer.

  ..eller 6017 personer som det oxå står. Men vilken siffra man väljer att ange beror väl på vad man har för syn på livet, framtiden, vilken "vinkling" man stödjer etc.
  Anmäl >Jaha (2010-07-04 01:24:42)

  Länk

  Ingen fara....
  Enligt denna sida bor det redan 0 (noll) personer i Malmberget
  Anmäl >Majja (2010-07-03 19:23:01)

  Ja det är väl bara att konstatera att även den psykiska hälsan tar stryk när man bott för länge på berget. Efter år av påfrestningar orkar man inte hålla reda på allt. Helt förståeligt.
  Men... det nog inte särskilt klokt att bygga nytt mellan Malmsta och Kos.

  Vad som är väldigt märkligt är att kommunen ända sen början av 1900 talet vetat att det finns såna enorma malmfyndigheter ( så varför LKABs pressmeddelande ? ) utan att anpassa detalplanen därefter.

  Anmäl >Till Nytt Göteborg (2010-07-03 18:05:27)

  SvaraRadera
 2. "Nytt Göteborg"?
  dålig stil av dig att hålla på som du gör. Det finns ett inlägg där en normalbegåvad kan förstå att Gun inte kan bemöta dig eller städa bort dina idiot inlägg.

  City-Move kom fram till att det var helt olämpligt att bygga kring Malmberget och även Gällivare, det var tvärstopp åt alla håll. Det är därför som LK och Tommy Nyströms dolda agenda börjar kännas rätt hopplös. Ingen av dem bryr sig om vart vi skall ta vägen, eller vem som skall betala kalaset.

  Jag håller med signaturen "LKAB:s info är det någon som begripit den?" jag förstår inte vad det är LK och Nyström svamlar om? De skiter i oss drabbade och nu skall vi bli ännu fler som är drabbade 2-3000 till. Du som tror att du är så intelligent, är det du som skall betala det som det kommer att kosta?
  Anmäl >Har de inte lekt klart snart med malmbergarna? (2010-07-03 17:33:42)

  Gun, förlåt Jonny, snällare är alltid bra att bli. Din personlighet förbättras. Du borde inta en korv och i samband med titta på en karta. Gällivare kommun är större än länder som har 10-tals miljoner innevånare. Så att förstå att plats finns för skola, vårdcentral och äldreboende kräver ingen grandios personlighet. Så sluta svammlet och svälj förtreten!
  Anmäl >"Nytt Göteborg"? (2010-07-03 03:20:17)

  Jag får väl skriva lite snällare så att mitt inlägg kommer med.. Men Tjöta tjöta.. lägg ner det är nog bara du själv som gillar dina fula påhopp på bloggaren. Det finns fler som inte gillar LKs förehavanden...och vad östra sidans byggnationer anbelangar så måste det vara ett bra tag sen du överhuvudtaget varit i Malmberget!
  Anmäl >Jonny (2010-07-02 20:24:18)

  SvaraRadera
 3. Vart bor de här 3000 personerna som skall flyttas? Eftersom LK redan tidigare planerat för sitt eget bostadsbestånd som skall ersättas med nytt boende, kan det inte vara dessa som de nu talar om. Skall de här från LK:s bostadsbestånd betala det de nya hyresrätterna kostar, eller skall de betala det som de betalar idag? Har LK lämnat någon information?

  Varför skall kyrkan flyttas? Blir det snitslad bana med industristängslet även på den sidan av Malmberget? Är det så LK tänkt sig? Vad säger kommunen och stadsbyggnadskontoret om den saken.Är LK önskan deras lag?

  Skall det bli luftbroar mellan alla öar som lämnas kvar i Malmberget? Jag begriper ingenting. Är jag ensam om den saken bland alla andra som tycks veta så bombsäkert.
  Anmäl >LKAB:s info är det någon som begripit den? (2010-07-02 19:52:44)

  Tjöta, tjöta!

  Du har visst mycket svårt för att fatta! Bloggaren har inte gjort några inlägg, mer än i din fantasivärld! Kanske väljer hon att skriva vad hon just nu genomgår, kanske inte. I vilket fall som helst borde du skämmas, men det har du väl inte ens vett till.

  Håll dig till ämnet istället. Men där tryter väl argumenteringen förstås.
  Anmäl >God vän till bloggaren (2010-07-02 11:03:01)

  Jisses, nu ska han inte bara bygga nya Gällivare bland stängslen på Östra. Han ska bygga ett nytt Göteborg. Grandios personlighet?
  Anmäl >För mycket korv är inte bra! (2010-07-02 08:09:39)

  "Fegheten och oärligheten har åter visat sitt fula tryne". Och "Jonny" De skriver ett språk som liknar bloggarens. Boende 150 mil från Mbgt och uppenbart glömt att hemkommunen är stor. Trots LKAB skulle många, många Göteborg rymmas. Men det vill man inte minnas och kan ej förstå att plats finns att bygga skola, vårdcentral och äldreboende. Och plats för mer än Göteborgs befolkning. Och det i östra Mbgt. Glöm inbillade oförätter!
  Anmäl >Tjöta, tjöta! (2010-07-02 01:03:13)

  SvaraRadera
 4. LKAB har väl aldrig tagit hänsyn till någon tidigare, så boendemiljön för många kommer att bli fruktansvärd. Sen blir det än mindre stöd från kommunalrådet när han själv måste flytta från Bolagsområdet till ny fin bostad tilldelad av LKAB där inga sprängningar och damm känns.
  Anmäl >Onödig oro (2010-07-01 20:58:05)

  Blir det som du säger så blir jag väldigt orolig. Hur kommer det då att bli att leva i centrum med all gruvbrytning ? ! Omänskligt !
  För det är nog djäkligt som det är idag.
  Anmäl >Svar till Onödig oro (2010-07-01 19:15:09)

  Tänk att utflyttade Piteåbor har så mycket åsikter om Malmberget! LK är så duktiga och allt är så bra här.. ändå har man själv flyttat.
  Anmäl >Jonny (2010-07-01 15:56:25)

  Finns inga möjligheter att tretusen ska flytta från Malmberget. Det är ett stort svammel. Det tar minst 25-30 år innnan de drar stängslet på östra sidan Järnvägsgatan där folket bor. Nätet kommer troligen att stanna ovanför Välkommaskolan, Lövberga och bakom ishallen, vidare bort mot Gunillaskolan och vårdcentralen. Fabs bestånd är inte längre så stort på bolagsområdet. LKAB vill inte lösa in ett enda kommunalt hyreshus eller bostadsrättshus. Så centrala delarna kommer att stå många decennier till minst tre(30år).
  Anmäl >Onödig oro (2010-07-01 14:14:01)

  SvaraRadera
 5. Men nog blir väl en del av hyresfastigheterna och även Konsum tänkta som att de ska lösas in ? Var finns det annars 3000 människor som måste flytta ? Inte bor det 3000 på ålderdomshemmet och i Fabs område ? Dessa personer i Fabs område är det väl redan planerat och försörjt för redan förra året ?
  Ja vi lär väl inte få veta mer om vår boendesituation förrän det kommer ett brev på posten, vänligen flytta så fort som möjligt, detaljerna tar vi sen i långbänk som på elevhemsområdet...
  Anmäl >Möte kl 9.00 med vd:n. Sista sprängning kl 01.30 natten innan så ingen ska vara pigg och alert inför kl. 09.00-10.00 (2010-07-01 12:34:02)

  Hur i hela friden kan man påstå att det finns plats att bygga nytt i östra Malmberget???? Det är ju stängsel överallt! Finns inga obebyggda ytor, så sluta för f... svamla
  Anmäl >Jonny (2010-07-01 11:19:11)

  "Tjöta"

  Borde du inte bli barnboksförfattare istället? Så bra på naiva intriger som du är. Fö har jag svårt att tro att bloggaren ens läser dessa infantila spekulationer till inlägg i nuläget.

  Därför hade det väl varit bättre att du hade argumenterat i vad det är som är felaktigt i hennes blogg istället. Vad jag kan se är det inget som är fel återgivet.
  Anmäl >Fegheten och oärligheten har åter visat sitt fula tryne (2010-07-01 10:20:38)

  Ena gången "skyll er själva som har byggt/köpt hus i Maömberget".
  Nästa intelligenta inlägg handlar om att bygga upp Malmberget på östra och Kullen.

  Och ja ! 151 personer flyttade FRÅN kommun under första kvartalet 2010.

  Sannolikt kommer minst lika många att flytta från kommunen under andra kvartalet, april till juni DÄRFÖR att så många som 150 personer flyttade från kommun under SAMMA period, dvs andra kvartalet 2009 ( april-juni ).

  Med ökad framtidsoro om bostadsmiljö, skyhöga villa och bostadspriser i framtiden för människor är SANNOLIKHETEN att ÄNNU FLER flyttar mycket stor.

  Det finns faktiskt andra arbetsgivare än LKAB att jobba hos. De invaggar alla i att de är den stora tryggheten i livet-vilket skämt !
  Anmäl >Faktiska utflyttnings siffror från SCB talar sitt tydliga språk ! (2010-07-01 10:04:05)

  Till signaturen "Tjöta" (som påminner språkligt väldigt mycket om "Staffan"): Det är länge sedan jag skrattade så gott. Du tycker alltså att vi ska bygga "Nya Gällivare" på Östra!? Det hade varit en syn för gudarna att höra och se LKAB-topparnas undanflykter när den lösningen kommer på tal!

  Det hade varit intressant att se gruvkartorna för ViRi-malmen ner till 1250 nivån, för om inte den Malmen tar slut eller ändrar fältstupning så går den in under åtminstone Ormkullen. Så jag tror inte riktigt LKAB skulle vara så förtjusta i att bygga nya Gällivare där, men det hade ju uppenbart varit roligt att höra undanflykterna när det kommer på tal.
  Anmäl >Morgonskratt (2010-07-01 07:47:42)

  SvaraRadera
 6. Till signaturen. Matematik eller sannolikhet.
  Antagligen bloggaren själv med sin brist på matematiska beräkningars användbarhet och totala okunskap om skillnad mellan sannolikhet och sagolikhet.
  Anmäl >"Tjöta" (2010-07-01 01:36:58)

  SvaraRadera
 7. "Skolorna rivs, Gunillahem och Lövberga. Det betyder inte att 3000 blir utan bostad"! Ja, se en del är begåvade med kunskaper. Ja, östra Mbgt förblir ju i forsättningen orört säger LKAB. Och där finns plats bygga det som rivs i centrala Mbgt. Kullen har också plats. Den normalbegåvade som inte kommit på kant med jaget inser att östra Mbgt bara befäster sin plats som en pärla nu och i framtiden.
  Anmäl >Sluta "tjöta"! (2010-06-30 22:36:42)

  Till matematiksnillet: Vad hade det med mitt inlägg att göra? Mitt inlägg påpekade att det inte blir 3000 bostadslösa, och därmed inga vinnande villaägare på östra sidan. Jag har inte nämnt utflyttning?
  Anmäl >Adressera rätt? (2010-06-30 22:05:39)

  Till signaturen Till den normalbegåvade, om 100 personer flyttar första veckan på året, blir det då på årsbasis 5200 personer som lämnar Gällivare?.
  Anmäl >Matematik eller sannolikhet? (2010-06-30 21:10:18)

  De som stannar kvar i Gällivare kommun är stora förlorare. Nu finns chansen att bryta upp och lämna det sjunkande skeppet och misärens kommun. Många har flyttat från Gällivare kommun och fler är på väg.
  Anmäl >Fler lämnar Gällivare kommun (2010-06-30 21:09:43)

  Ja just det ! Vinnare är alla de som gör sig en hacka på situationen i Malmberget
  - Är det verkligen så vi ser det, vi malmbergsbor ?

  Knappast, att påstå att de på östra nu kan göra en hacka på bostadslösa familjer är ett oerhört egoistisk synsätt på denna bedrövliga situation som LKAB och kommun är ansvariga för.
  Anmäl >Ingen LKAB anda i vårt hus inte. (2010-06-30 16:45:31)

  SvaraRadera
 8. Ingen mer brytning förrän en opartisk myndighet kontrollerat om husen står pall
  för dessa sprängningar o skalv.

  Eller skall det bli fler oförklarliga olyckor på hus o människa-som enligt LKAB inte alls har med gruvbrytning att görs.
  Anmäl > Ställ krav innan brytning går vidare och Tommy skänker bort bit för bit av Malmberget! (2010-06-30 12:44:17)

  Läs vad LKAB säger, 3000 blir påverkade, men det betyder inte att 3000 blir utan bostad. LKAB säger själva att "DELAR AV CENTRUM PÅVERKAS", inga bostäder planeras att rivas i centrum (förutom FABs egna på bolagsområdet). Skolorna rivs, Gunillahem och Lövberga rivs. Focuskvarteret, Nordan, alla bostads- och hyresrätter blir kvar. Det blir inget guldläge att sälja villa på Östra! Istället kommer de boende i resterna av malmbergets centrum att få uppleva ett helvete utan dess like!
  Anmäl >Till den normalbegåvade (2010-06-30 09:04:51)

  Från Gällivare kommun flyttade 151 st personer 1:a kvartalet 2010, drygt 600 på årsbasis. Trenden är klar år efter år, folket flyr Gällivare kommun i full panik. Detta måste vara en medveten strategi från kommunen och LKABs sida eftersom INGEN verkar bry sig. Det är alldeles för tyst. Vi dräneras på medborgare och skattepengar. Är det detta kommunalrådet Tommy Nyström jublar över? Färre bostäder, skolor, serviceboenden infrastuktur mm behövs.
  Anmäl >Gällivare kommun max 7000 personer? (2010-06-30 07:25:15)

  Den normalbegåvade förstår att boende i östra Malmberget är de stora vinnarna. Vad händer när 3000 människor ska söka ny bostad? Att då sälja en villa, om man vill, för långt över vad man en gång har betalat i östra Mbgt blir lätt som en plätt. Men notoriska personer vill inte förstå detta av personliga skäl. Förlorarna är de som drabbas av en "helhetslösning".
  Anmäl > Sluta "tjöta" Du utsocknes! (2010-06-30 01:27:06)

  För guds skull rädda kyrkan (förlåt för det dåliga skämtet) !

  Det är den ENDA kvarvarande kulturbyggnaden som LKAB inte kan riva som de vill, och LKAB har klart deklarerat att man tänker riva och bränna ner allt man kan! (Seletlaven, disponentvillan, bläckhornen...rubbet ska bort så fort det bara går!!).

  Kyrkan är därför kanske det enda som bevaras av allt detta som en gång var vackra Malmberget!
  Anmäl >bb (2010-06-29 20:33:04)

  SvaraRadera
 9. Att LKAB (gladeligen) river hela bolagsområdet och inte flyttar, hänger ihop med att de kan ta ut full marknadshyra på sina nybyggda lägenheter och därigenom kan man skyffla hela kostnaden på hyresgästerna! Dvs. hyresgästerna får stå för kostnaden för nybyggnationen, och man kan t.o.m tjäna pengar på de egna fördrivna hyresgästerna!

  Flyttar man fastigheten så riskerar man juridiskt att få behålla både samma hyresgäster och SAMMA HYRA! Så nu vet ni varför LKAB helt plötsligt blev så avigt inställd till flyttningar, och hävdade de enorma flyttkostnaderna för bläckhornen i Kiruna!
  Anmäl >Malmbergets centrum blir kvar del 3 (2010-06-29 19:38:16)

  Orsaken till detta är självfallet de höga inlösningskostnaderna för dessa kvarter. LKAB vill därför inte riva upp detaljplanen för centrum, utan bara precis de delar där Malmen ligger och där kostnaderan är låga. Det förhandlingsargument som LKAB kommer att använda är att nybyggda lägenheter får hög hyra, och Malmbergets består till stor andel av låginkomsttagare och pensionärer. De har inte råd med nybyggd lägenhet, så därför kommer LKAB att lobba stenhårt mot kommunen och hävda att många vill bo kvar och inte kan göras hemlösa! Kommunen kommer att bli glada för sin nya gymnasiesskola och sporthall samt lite sponsring till nya äldreboenden - så de kommer att ta det som ett glädjebesked över att man har hittat en så bra lösning för alla!

  forts.
  Anmäl >Malmberget centrum blir kvar del 2. (2010-06-29 19:30:45)

  SvaraRadera
 10. För de som undrar så planerar LKAB att dra stängslet parallellt med järnvägsgatan ner mot Tippsta. Hela bolagsområdet, gunillahem, isladan och välkommaskolan ryker. Sporthallen ligger precis på gränsen så den åker också, till stora delar av förhandlingstekniska skäl! Kvar blir samtliga fastigheter sydöst om järnvägsgatan, dvs focuskvarteret och alla hyres- och bostadsrätter. Allt ståendes på en smal kil/pelare.

  forts.
  Anmäl >Malmberget Centrum blir kvar! (2010-06-29 19:24:36)

  Till: Upp till kamp. LKAB har väl bara angett att man inte har några "planer" att bryta malm under Östra. Och man har ju inte planerat djupare än 1250 - nivån, sedan när man prospekterar under 1250 så lär det ju bli en upprepning av att kommunalrådet förvånat jublar över att man har "hittat" malm under östra.

  Du kommer att få din kåk inlöst, om c.a 15-20 år, fram tills dess kommer du att sitta inhängnad med stängsel överallt, ständiga skalv och oro - med en kåk som är omöjlig att sälja.
  Anmäl >bb (2010-06-29 19:08:14)

  Ja jag har också läst LK blaskan där dom tror att vi blir glada av ett så idiotiskt besked. Det kan inte vara sant att dom lämnar oss kvar instängda med staket åt alla vädersträck. Hur är dom funtade? Ingen människa ska behöva sitta och glo in i deras j..a staket.Sen gubben som tyckte att gropen är vår framtid, ja det är väl dit man hoppar en vacker dag!
  Anmäl >Nä nu ... (2010-06-29 18:48:27)

  I dagens "LKAB Framtid" upprepas att vi som bor i Östra Malmberget ska bo kvar i all evighet. LK hoppas att detta besked ska "dämpa oron".
  Detta besked har helt motsatt effekt. Vi kommer att kämpa till sista man för att alla som vill flytta från denna lilla isolerade ö i sten och makadam och inhägnade av staket ska få flytta.
  Anmäl >Upp till kamp! (2010-06-29 15:27:29)

  Väl skrivet Gun.Tur det finns människor som bryr sig om den lilla människan.
  Anmäl >TTT (2010-06-29 09:36:51)

  Att tre tusen måste flytta från Malmberget är nu klart. Men vem talar om de ettusenfemhundra(1500) person som blir kvar i små isolerade öar runt om i Malmberget?
  Ni som tror och håller på Tommy Nyströms avvecklingspolitik, vakna upp och förstå att killen endast jobbar i egen sak och nu själv planerar flytt till kusten, från misärens kommun. Malmbergarna tar smällen när han själv avlönas av både kommunmedborgarna och LKAB.
  Anmäl >Fubbas kompis (2010-06-29 06:32:37)

  SvaraRadera
 11. Heja Gun
  Vi är många som håller med Dig
  Utan tvekan så är det LKAB och Kommunens politiker som Svammlar Hela samhället håller på att gå under befolkningen flyttar och ännu har jag inte sett någon som tar tag i det. Kolla hur det ser ut i andra Gruvsamhällen över hela världen exakt samma scenario EXPLOATERING OCH SKITER I SAMHÄLLET
  Att vi sedan i lilla landet Sverige har ett STATLIGT gruvbolag som får Agera som de gör Det är skrämmande
  Anmäl >Statligt agerande (2010-06-28 22:28:41)

  Upp till 3000 får sina hem raserade, inget är klart med hur eller OM dessa boenden ska ersättas, och kommunalrådet uttalar sig: "Det är en glädjens dag för mig som kommunalråd"

  Nej Tommy, detta var ingen glädjens dag. Vi väntade på något besked som skulle ge framtidstro, istället blir det ny långbänk. För övrigt blåljuger LKAB om Östra Malmberget, ViRi-malmen går rakt in under området under 1250-meters nivån.
  Anmäl >Dagen då Gällivare dog... (2010-06-28 21:07:18)

  SvaraRadera
 12. Tack Gun än en gång för att du belyser det som alla makthavare tycks blunda för. Om malmen är värd 60 miljarder så kan LKAB köpa många vänner i sin kamp mot den i deras tycke alltför kostsamma samhällsomvandlingen. Nåde den fastighetsägare som har mage att lägga käppar i hjulen för de kommande bonusregnen...
  Anmäl >bb (2010-06-28 19:53:19)

  Håller med....
  Anmäl >Majja (2010-06-28 19:03:06)

  Tror aldrig jag läst så mkt svammel på en och samma gång!helt allvarligt...
  Anmäl >.. (2010-06-28 10:40:29)

  SvaraRadera