söndag 29 mars 2009

Imorse vaknade jag av

den 29 mars 2009, kl 11:14


att TV: n stod och surrade på med dämpat ljud inifrån vardagsrummet. Det hördes också ett litet skrapande och prasslande därifrån. Den andra sänghalvan var tom och själv fann jag mig invirad, med sladden till hörlurarna runt halsen, medan CD-spelaren stack in mellan skulderbladen. Jag hade somnat ifrån den nya CD-boken, "Presidentens val" av Anne Holt, inatt. En hyfsat bra bok.

- Vad gör du? ropade jag in till "hushänget", som jag listat ut var den som fanns i vardagsrummet.  

Svaret var imponerande! Med tanke på att det påstås att män inte har någon simultankapacitetförmåga. Hans svar var följande:

1) Han satt,
2) läste tidning,
3) åt frukost,
4) såg på TV,
5) väntade på att Jeeves and Wooster skulle börja på TV:n, ungefär som småungarna som stod en timma och hängde på dörrlåset utanför Roxy i Malmberget, innan barnbion började på söndagarna.
6) Han ställde en fråga till mig, dvs. han undrade om jag visste vem som hade fått det första körkortet i Sverige,
7) ställde en följdfråga dessutom, om jag visste när det hade hänt,
8) tränade på sommartiden, som infann sig inatt.

Jag låg kvar i sängen och lekte "Motala", suckade djupt, därför att nu är jag och kossorna åter i olag med tiden och tillvaron. Som om det inte kunde räcka:

inte ens en sketen frukost på sängen, så långt ögat nådde! Kan det börja sämre?

Det finns ingen livs levande själ, som kan övertyga min kropp och min knopp, att tro att jag inte stiger upp en timma tidigare. Människor har alltid ifrågasatt om jag "verkligen" kan vara "så påverkad" av en enda timmas förskjutning. Självklart kan jag det! Det dröjer dryga månaden för mig, att ha gjort denna tidsjustering i kroppen. Det var rent ut sagt vidrigt på den tiden jag hade förmånen att kunna arbeta, men fortfarande innebär det att jag känner av den, eftersom jag ibland åker iväg med den övriga familjen på morgonen, för att ägna mig åt min sjukgymnastik och inte låter den egna biologiska klockan styra.

Varför heter det sjukgymnastik förresten? Jag är inte sjuk, jag har bara haft osmaken att få kroppen handikappad.

Den där sparåtgärden med minskad elförbrukning, som var anledning till införandet av sommartid, förstod jag aldrig, eftersom jag nu är född och har mina rötter på ett ställe, där det antingen är becksvart dygnet runt, eller ljust dygnet runt och däremellan en mellanperiod av fifty fifty, på ett ungefär.

Glad blev jag också åt de nya forskarrönen, om att det faktiskt är skadligt för kroppen, att hålla på att ställa om dygnsrytmen, det är en klar förhöjd risk för hjärtinfarkter, stroke osv. Jag kände att det var ett fullt möjligt scenario, när jag steg upp kl. 05.00, istället för vintertidens kl. 06.00, när jag jobbade ute vid Kriminalvårdsanstalten Sagsjön. Då satte jag mig i bilen nyduschad och med en macka i handen, eftersom det omöjligen gick att stampa ner någon frukost vid denna okristliga tid på dygnet.

Jag hade slutat hacka tänder lagom till när jag travade igenom säkerhetsvakten, på väg in till "morgonsamlingen". Å andra sidan får man ta det från den ljusa sidan, det krävdes inte så mycket tuggande av den medhavda mackan i bilen, det gick liksom av sig självt.

Men under de här 30 åren som eländet nu pågått, har aldrig någon lyckats övertyga min kropp om att det "bara är inbillning" med den här futtiga timman tidigare.


PS. Om du undrar så var det en fabrikör Alfred Hahn i Örebro, som fått det första kända körkortet 1902 i Sverige.

- Jaha, ropade jag in till "hushänget", då kanske det finns hopp om din arbetskamrat också, eftersom efternamnet tyder på, att det kan vara så att han kanske har en anfader i Örebro. DS.


PPS. Förtydligande, ni vet väl att alla "riktiga genier" är födda i Örebro? Nähä... jag kunde väl misstänka det! DDS.


PPPS. Den där Earth Hour igår, måste ha varit den som slog till på Stadsteatern igår, sicket mörker till pjäs! DDDS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar