torsdag 15 januari 2009

Genialiskt storrån i Göteborg?

den 15 januari 2009, kl 11:16

förstora
Den 19 januari och fram till 2 april, när slutpläderingarna är inplanerade, förväntas förhandlingarna pågå i Göteborgs tingsrätt, för de som "satte eld på stan". Synd att jag är på resande fot den 19:e, men å andra sidan, det gick alldeles utmärkt att ta del av presskonferensens innehåll. Ingen dålig soppa måste jag medge, ögon och öron hängde som slokande kåldolmar och det behövdes en rejäl stark kopp kaffe efteråt för att skölja ner det hela med.

Alla serietecknare, virtuella spelmakare och skribenter torde i alla fall vara hugade spekulanter på "fyndet", eller så kan de tilltalade själva sälja idén och bättra på dagpenningen på kåken. Ibland kan livet trots allt levas på andra tänkbara sätt, när det visar sig att inslagen bana kanske inte blir riktigt vad man tänkt sig. Möjligheterna är många som jag ser det. Uppenbarligen vill de vara "affärsmän", det kan gå det också, om man bara ändrar grundinställning till tillvägagångssättet och gör det lite mer "marknadsanpassat", med tanke på uppmärksamheten.

Eftersom jag nu arbetat med dylika personer i större delen av mitt yrkesverksamma liv, känner jag också till den andra sidan av myntet, som handlar om att se saker och ting ur ett helhetsperspektiv. Jag kan med bästa vilja i världen INTE se någon skillnad mellan de här oåtkomliga kostymnissarna i toppen och de här som omtalas som "gängmedlemmar". Det är bara de SYNLIGA arbetsmetoderna som skiljer dem åt helt enkelt. Jag har insikt i båda lägren. Gäng som gäng! Penningtvätt som penningtvätt! Roffarmentalitet som roffarmentalitet! Makt som makt! Anlitade hantlangare som anlitade hantlangare! (Listan kan göras längre). Med rätt upplägg och en smula eftertanke, kan det nog trots allt gå att göra något helt annat av det trista facit, som finns i dagsläget för just de här inblandade.

Den här "storyn" är onekligen smått sagolik och svårbegriplig, iaf för en sådan dylik liten kvinnlig hjärna, som jag besitter och hade det nu inte varit för den där lilla tekniska biten, dvs. "defensiv design" hade nog tanken gått till "Murhys lag". Murphys ursprungliga formulering var:

"Om det finns två eller fler sätt att göra något och ett av dessa sätt leder till en katastrof, så kommer någon att göra det på det sättet".

Den som kläckte idén om rånet påstås vara en arkitekt, som inte återfinns bland de åtalade. Men sedan är ALLT höljt i dunkel. Klart är iaf att två andra personer torde vara huvudmännen. Sammanlagt finns det 16 män som skall ställas inför rätta. Merparten har växt upp i förorten Hässelby och stor del av dem är barndomsvänner. Det finns en mycket vidare historia också. Hur mycket sanning som ligger bakom den, vill jag verkligen låta vara osagt, men det som framgått är att rånarligans ledare skulle ha haft i åtanke, att manövrera ut det kriminella gänget Asir. Anledning? De har försökt att mörda honom, när han satt i fängelse. När Asir blivit nedkämpat skulle det bildas ett eget gäng under namnet "Ärans män".

Hela den här rånarstoryn, ter sig till en början, som en helt oskyldig solskenshistoria:

De var ute och åkte bil när de av en slump träffade en vakt. En av huvudmännen frågade om det fanns jobb. Vakten lovade att höra sig för och telefonnummer utbyttes, precis som man ibland gör när man gjort en trevlig bekantskap. Informationen om "jobb" förefaller dock ha varit något "vidlyftig", eftersom det medföljde en hel pappershög och även uppgift om vilka dagar i månaden det fanns 80 miljoner på bl.a. Kruthusgatan. Vad polisen haft för sig, är också höljt i dunkel, men avlyssning har iaf skett. Vaktjobbstanken har iaf fallit bort någonstans på vägen hos huvudmännen.

Den ursprungliga planen, eller i vart fall ett rån har dock ha ställts in, eftersom det bedömdes vara "mycket poliser i farten". Det kan nog lätt få den konsekvensen, om man dessförinnan gett order om att beskjuta både polisstationen i Partille och polishelikopterhangaren på Säve, som en del av planerna! Polisen hade mao ett läge av att "det börjar att bli lite mycket nu", eftersom det också pågick ett stort tillslag mot illegalt spel, operation Las Vegas. Toppat av avspärrningar och evakueringar, därför att polisen hade bl.a. en sprängladdning i en bil vid Centralstationen.

De här huvudmännen har missat en sak till i sin planering. Göteborgspolisen är en hårt prövad skara, som lärt sig att ha bredfrontskrig och många bollar i luften samtidigt. Polisen är också helt medveten om att det pågår, sedan många år tillbaka, en massiv och tidig rekrytering till de olika kriminella gängen, med allt vad där ingår som "extrabonus". Något som polisen arbetar förebyggande med, så gott det nu går, med tanke på hur illa samhället fungerar i övrigt.

Det som följer i de rivaliserande kriminella gängens spår är såväl mord, skottlossningar, skjutningar, maffiametoder med "tvångsanslutet beskydd", bilbomber, brottsplanering på mycket bred front mm. alt enligt tidningarna. De här "kriminella gängen", har väl helt enkelt inte ännu hunnit så långt i "företagsutvecklingen", som de "mäktiga kostymnissarna", som jobbar ihop när så behövs och krävs. "Kliar du mig på ryggen, så kliar jag dig på ryggen". Tja, så finns även den andra vanliga kompotten i polisens vardag, som dessvärre inte är sjunkande till antalet! Göteborgspolisen är alltså långt ifrån de handfallna göteborgspoliser, som återfinns i Helena Turstens filmatiserade romaner om "Irene Huss". Filmscener som åtminstone får mig att vilt och högljutt protestera, även om "intrigen" i böckerna är bra.

För att återgå till historien, de här polisstations- och polishangarbeskjutningen, skulle alltså föreställa en "avledande manöver" avsedd, att hålla polisen sysselsatt när det verkliga tillslaget skedde?!?

Oroväckande känns det, att det också visat sig att det här rångänget varit bestyckad, att starta ett smärre inbördeskrig, förutom uppbunkringen av stulna bilar etc. Rikskrims utredare säger sig vara rätt säker på att huvudmannen i denna rånsoppa i Göteborg, som de uppger tillhör Sveriges kriminella elit, på ett eller annat sätt är inblandat i Arlandas spektakulära flygplatsrån. Bytet där var 40 miljoner och där minst av en av de iblandade i efterhand mördats i strider, som gällt fördelningen av bytet. Han åtalades aldrig för Arlandarånet, däremot dömdes han till fängelse för att han hotat en journalist, som skrivit artiklar om hans påstådda medverkan. Så kan det gå när man inte begagnar sig av de rätta vägarna, som trots allt finns att tillgå på den froten.

När så planerna slutligen sattes i verket hade de ändrats. Man valde att slå till mot Kruthusterminalen i Göteborg i januari förra året. Det var väl ingen större lyckträff, kan man väl lugnt påstå, eftersom rånarna uppenbarligen inte var uppdaterade. Uppgiften som kommer från kammaråklagaren gör att man tänker så, eftersom hon uppgav att man slutade transportera några större summor pengar med tåg, för ungefär 15 år sedan!

Emellertid hade rånarna gjort en minutiös planering, eftersom det föregicks av ett sällan skådat kaos i centrala Göteborg. Vem minns väl inte den här dagen, där Göteborg åter såg ut som en brinnande krigszon? Det påverkade tåg- buss- och spårvagnstrafik och framkomlighet i stora delar. Vanliga medborgare evakuerades från sina hem. Det var åter en oerhört allvarlig händelse med div. inslag. Bl.a. fem brinnande bilar, lika många fordon med påstådda bilbomber, fotanglar som skulle hindra förföljare vid flykten etc. Mao som en bättre actionfilm. Det är också därför som jag bedömer potentialen som hög, för att göra något vettigt ur det som gick så snett.

Själv säger huvudmannen att han besökt Göteborg för att gå på Liseberg på somrarna, i de få uttalanden han haft. Hans Stockholmsadvokat har ansett att det varit "waste of time", att åka ner till "hotell Skånegatan", (som är en travesti av sången "Hotell California" med Eagles), eftersom hans klient ändå inte vill prata, eller ens kommit ut från sin häktescell.

- Jag har inget att säga. Dra åt helvete snutdjävel, har varit hans standardformulering, enligt välunderrättad källa.

Tänk jag känner igen den attityden, från mer rumsrena "chefspositioner", när de blivit konfronterad med sina förehavanden.

Tja, nu har alla som läst till hit förstått att den där solskenshistorien, lyser med sin frånvaro, eftersom solen dalat redan vid de inledande styckena. Så kommer vi till "bytet" då. Något har uppenbarligen gått snett, eller? Istället för de 100 miljoner som kuppen förväntades inbringa blev bytet 500 000:- i RIKSKUPONGER. Köpa lägenheter, aktier, bilar, eller ens livets nödtorft i rikskuponger gör sig helt enkelt inte. Jag vet inte men nog torde det vara rätt så "svårtvättat", även för den mest konstruktiva personligheten.

Samhällets nota då? Ja, den torde bli tämligen vidlyftig, med tanke på att detta krävt bara hos polisen minst 10 heltidsanställda under ett år, processens längd i tingsrätten, utlägg för de inblandade advokaterna=16 åtalade, åklagarsidan, förvaringen på häktet, transporter, "fri bostad/mat/dagpenning", polisens personsäkerhetsprogram, som också finns igång, eftersom det finns hotbilder.

Till alla dessa kostnader tillkommer att centrala Göteborg såg ut som en krigszon denna dag och folk inte tog sig i tid till sina arbetsplatser, alltså finns ett produktionsbortfall, plus uppröjningskostnader. Sedan kommer att tillkomma kostnader inom frivårdens försorg, eventuella anhöriga som kommer att stå utan bistånd till sin överlevnad etc. eftersom inkomsten från kåken inte är speciellt stor, dock större än för den som gör sin militärtjänstgöring. Dock måste jag säga att de är hyfsat bra på att ta hand om "de sina", när någon sitter på kåken. De är på något förunderligt sätt ett "eget samhälle i samhället". Bara ett betydligt hårdare samhälle, där slavisk lydnad är ett av ledorden och hierarkin är ännu tydligare.

Själv drar jag en djup suck. Så mycket pepparkaksbyggen och insamlingar av julklappar etc. till barnen, som har sina föräldrar i fängelse, eller är bostadslösa, lär vår familj inte kunna bidra med, som egentligen lär behövas i framtiden. Jag kan inte låta bli att undra, hade det inte varit bättre av samhället, att satsa de där pengarna på tidiga förebyggande samhällsåtgärder, kriminalVÅRD och även en invandringspolitik, som är värda namnet?


1 kommentar:

  1. Det finns 3 kommentarer.

    När det gäller brottslingar, vad är egentligen värst - de som leder eller de som följer?
    Anmäl >Gunnar (2009-01-29 00:46:08)

    Grammatica, ha´en bra dag själv. Dessutom är det så, att jag verkligen tror på förändringar, solklara förändringar dessutom. Men då måste man börja i rätt ända och för dem som redan passerat "rätt ända", kan man gör mycket för ändå. Konstruktiv kriminalVÅRD med långsiktig planering istället för förvaring vore ett steg i rätt riktning, både för intagna och övriga samhället. De här "kriminella" juvelerna är mycket konstruktiva. Alltså finns här en hög potential!
    ----------------
    Nu gör jag en djupdykning och återkommer i min blogg när jag kan, kanske finns någon dator någonstans där efter resrutten vem vet. Alltså skall ingen övertolka det som att jag inte törs, kan, eller vill svara på inlägg, om det nu görs några sådana. Vilket jag verkligen hoppas!
    Anmäl >Gun (2009-01-16 12:20:21)

    Hahaha, suveränt! Det där med rikskupongerna och den konstruktiva personligheten,tar jag med mig idag, gud vad jag skrattade, jag har inte följt med fallet, antar att de flesta vet.
    Ja, förebyggande...men försök att säga något, det är många som är så förträffliga att de inte vill lyssna...
    Ha en bra dag!
    Anmäl >Grammatica (2009-01-16 09:06:51)

    SvaraRadera