lördag 13 december 2008

Byarna/ nedläggningar/indragningar.

- den 13 december 2008, kl 02:01

förstora
För mig är det en livs levande gåta, att ni inte bildar kooperativ ute i byarna och slår er samman. Det borde man göra ändå, eftersom den delen fortfarande tycks saknas under kommunens tak konstigt nog. Det måste till nya verksamheter även ute i byarna.

Jag har noterat att det finns som vanligt kränkta röster, som gjort sig hörda dvs. att den ena byn inte har brytt sig då den andra byn blivit drabbad. Men jag skulle önska att man kunde se förbi det som varit. Det finns hur många bra tåtar som helst att ta vara på. Det vet ni alla som har era egna tillställningar och verksamheter runt om i byarna. Det helt enkelt sjuder av verksamhet och initiativ och sist men inte minst DEN GODA VILJAN, dvs. när man verkligen vill något.

Även om varje by driver sina egna verksamheter, finns det säkerligen gemensamma forum där ni kan gå samman och göra gemensam sak, nya nischer att tillföra, dra nytta av varandra och ha ett samarbete. Allt är möjligt bara man ser möjligheterna, blir varse om möjligheterna!

Det är fortfarande samma saker som gäller ute i samhället: många ÄR starka! 

Medan oenighet splittrar och revirpinkande är bara revirpinkande, oavsett vem som ägnar sig åt det hela! Inventera ordentligt vad EU kan bidra till det som ni önskar skall finnas för att byarna åter skall bli levande. Stärk de sociala nätverken som fanns förr i tiden ute i byarna. Vi lever trots allt i ett föränderligt samhälle, där jag ser mycket goda saker springa fram.

Låt era skolor och barnomsorg även ingå i kooperativet. Friskolor etc. måste kommunen knuffa till pengar till, så är reglerna! Nu kommer visserligen ett nytt lagförslag, men den kommer inte ta udden ur ansvaret ändå. If you can´t beat them join them!

För övrig verksamhet finns det en mängd EU-stöd, faktiskt betydligt mer än man kan ana sig till. Därför se till att få tillbaka det ni förlorat. Det går att göra en landsbygd levande bara man ser möjligheterna och verkligen vill förändra. Det gäller mao att vända på varenda sten och se möjligheterna istället för att rikta blickarna till det som inte fungerar. Dvs. rikta blickarna utåt ifrån sånt som idag inte fungerar. Sök nya vägar, många vägar.

Dessutom är det så att det finns hur många kooperativ ute i landet som helst, som får saker och ting att fungera. Man sköter gemensamt lanthandel och nya verksamheter utvecklas, inte sällan blir det någon form av turistnäring, som också finns involverade i och som leder tåtarna utåt i världen. Ni har duktiga människor i mediaföretag på orten redan och otroliga människor som är enorma tillgångar i varje by! Internet är en oanad resurs att nå ut med, om man inte har avsättning i närregionen för det man producerar eller pysslar med.

Man tar helt enkelt vara på vad var och en är bra på. Det den ena inte kan, kan den andra och man kan faktiskt lära sig nästan vad som helst. Det är bara man själv som sätter gränserna. Det finns t.o.m. de som går samman och planerar sin egen ålderdom hur den skall se ut. De bildar kollektiv de som vill leva och bo tillsammans på ålderns höst, när de själva inte kommer att orka med. De väljer helt enkelt hur de själva vill ha sin ålderdom och vilka tjänster som skall köpas in, bidras med. Som medborgare har vi pengar som faktiskt följer med oss, även om de flesta inte tänker på det. Det är en helt ny tidsanda som ger möjligheter på ett helt annat sätt än som var förut.

Jag har lärt mig av det svåra i livet, det som inte fungerar, en dysfunktionell miljö, dysfunktionella människor, det bör man med det allra snaraste lämna därhän. Inte lägga någon energi på. Man skall faktiskt vara oerhört glad och tacksam över att slippa det! Därför att det finns inget som skadar så mycket som just destruktiva saker och alla former av hjärnstress. Det kan inget gott tillföra i tillvaron. Tillvaron är full av möjligheter, det gäller bara att lyfta blicken och se utåt, vända på varenda sten, innan man säger att något som man verkligen vill, inte går att genomföra.

Jag har lärt mig att det verkligen är saker som inte är genomförbara. Det kanske inte blir alldeles som man tänkt sig från början, men inte sällan blir det mycket bättre än vad man någonsin tordes ens i sin vildaste fantasi föreställa sig eller hoppas på. Ibland måste man våga slänga sig i vattnet och ha tilltron över att man kommer att kunna lära sig simma under tiden!

I torsdags när jag satt i bilen hörde jag ett helt underbart radioprogram, som Sigrid Flensburg på Radio Norrbotten hade gjort. Det var på P 1 vid 14-15-tiden och handlade om ett gäng damer som bildat en orkester, Silver Hair Blues Ladies. De här underbara själarna bor i Kalix.

Inte en enda av dem hade någonsin spelat ett instrument, eller sjungit en ton i det offentliga rummet, eller inte ens haft en tanke på att skriva melodier. Det hela var bara helt underbart och ett direkt riktat budskap till JANTE-lagens anhängare: släng er i väggen! Vill man så kan man! Lyssna och lär: Går att lyssna på reprisen måndag 18 45 i P1. Vill du lyssna idag så gå in på sr.se och klicka dej fram till program a-ö och sen K1/K2 ( kulturradion) där ska det går att lyssna direkt på datorn. Du måste först lyssna/ komma förbi 30 minuter K1. Sen kommer bluesdamerna i K2. Ett tredje alternativ är att lyssna via poddradio så finns programmet där också. Finns också på hemsidan.

2 kommentarer:

  1. Debatten startad av se ere
    Startad: 2008-12-13 09:27:46

    Det finns 6 kommentarer.

    så ere, jag skriver ny blogg och förklarar ett och annat på samma tåt. Jo, jag har nog förstått att hopp,initiativ,förändring och livssyn har blivit mycket annorlunda sedan jag flyttade därifrån, det läser jag mellan raderna överallt. Det verkar vara hopplösheten som är förgrundsbilden i mångt och mycket! Men det finns också goda signaler. DET är en verklig stor skillnad. Har det varit dålig kvalité på skolan för att det varit en byskolan i norrland har det varit dåliga lärare och dålig kompetens och det kan man tyvärr också få vart som helt i landet om man har oturen, du tycks tydligen haft det och jag är den första att beklaga det. Men stånga oss blodiga det skall vi inte, utan föra diskussioner som förhoppningsvis kan leda vidare till någon ny tanke, det är det som kommunikation.
    Anmäl >Gun (2008-12-14 22:55:11)

    Gun, du pratar om "Göteborgsbyar" dvs landsbygd kring storstäder. Jag pratar norra norrlands inland, det är en jävla skillnad. Tydligen längesen du var i faggorna så det är nog dags att uppdatera sig lite om hur det verkliga livet här uppe ser ut. Jag vidhåller att de som vill bo ute på landsbygden här uppe är några utopiska lycksökare som haren skev verklighetsbild. Nu går vi vidare, för här kommer vi att stånga oss blodiga i våra envetna åsikter, tack
    Anmäl >så ere (2008-12-14 13:24:27)

    så ere, det är absolut ingen skillnad på en "BY-skola" i centrala Göteborg och i en riktig byskola! Skall man tro dig, så är den helt riktigt den nedläggning av alla småjordbruk, som gjordes på 50-talet, vilket visat sig att det var fullständigt horribelt! Man tvingade in människor i storskalig verksamhet, som fick förödande och vittgående konsekvenser samtidigt som jord gick i träda och byar avfolkades. Även om du inte förstår det finns det INTE vare sig arbete eller bostäder i städerna! Vi kan inte köra runt i samma hjulspår, vi måste återgå till det gamla samhället, med småföretagande eller satsa på "medborgarlöner", eller börja ge folk "engångspiller". Jag vill verkligen inte påstå att de som bor i byarna är några utopiska lycksökare,de betalar skatt för sånt de inte tar/får del av.
    Anmäl >Gun (2008-12-13 22:47:31)

    Det är lite skillnad på att ha en byskola i centrala Göteborg än en by 5-15 mil från tätorten i norra norrlands inland. Jag kommer själv från en av dessa byar och är så pass uppdaterad att jag inser det ofrånkomliga. Byarnas tidevarv är över och har varit det i årtionden redan. Ungdomen kommer inte ens att åka in i dessa insomnade hålor. Lycksökarna som vill ha någon sort utopisk livskvalité måste börja betala mer från egen kassa.
    Anmäl >så ere (2008-12-13 12:19:50)

    SvaraRadera
  2. se ere, OJ, DET var en domedagsprofetia med ord och inga visor. Jag tror nog dessvärre att det är mycket av tidens utveckling som du har missat. Min dotter har t.ex. gått i en RIKTIG integrerad BY-skola, mitt i centrala Göteborg, där även barnomsorg ingick med egen mattant. Själv har jag undervisat i periodundervisning i WA-anda. Varit involverad i kooperativ, möter många andra kooperativ/sammanslutningar bl.a. ute på öarna/glesbygd som funkar etc. Vi människor har var och en pengar som följer oss, du får nog uppdatera dig lite tror jag. Vi behöver en strukturförändring, eftersom de hjulspår vi nu kör i, inte fungerar det finns inte ens plats för människorna i städerna. Har det inte slagit dig? Nej, vi behöver omvärdera HELA de invanda hjulspåren, lösningar finns var så säker.
    Anmäl >Gun (2008-12-13 10:44:40)

    Byarnas existensrätt i kommunal regi är över. Att hålla upp den kommunala verksamheten i byarna blir alldeles för dyr. De som vill bo fridfullt och med högre "livskvalité" måste själv börja betala för sin livsnjutning. Bondesamhällets tid är över och idag måste vi leva i städernas centrum och dela på mindre resurser. Men byarna kommer i vilket fall som helst att vara tomma på folk inom en 10-15 årsperiod, de självdör.
    Anmäl >se ere (2008-12-13 09:27:46)

    SvaraRadera