måndag 16 februari 2009

Begriper du reklamens fina ord och argument?

- den 16 februari 2009, kl 11:37


Vad är "elastin", "elistiskt motstånd", "probiotisk effekt" eller t.ex. E500? Kan du svara på det rakt av, utan att kolla upp något?

Eller kan du svara på HUR bra matsmältning man egentligen får i det långa loppet, genom att vräka i sig dagligen detta innehåll:

pastöriserad mjölk, fruktberedning [jordgubbar10%, socker, stabiliseringsmedel (modifierad majsstärkelse, karragenan), koncentrerad morotssaft, färgämne (koschenill), arom, surhetsreglerande medel (natriumcitrat)], socker, skummjölkspulver, mjölkprotein, grädde, förtjockningsmedel (pektin), syrakulturer, ACTI REGULARIS® bifiduskultur.

Jag kan väl säga att det är få av dessa ingredienser, som jag frivilligt skulle stoppa i mig dagligen, som man enligt tillverkaren skall göra för att må bra!

Visserligen vet jag att man i Asien käkar maskar, gräshoppor etc. Men med handen på hjärtat vet jag verkligen inte vad lusen koschenill rent näringsmässigt har att tillföra mig, därför att den brukar jag färga garn med. Men lusen är ändock det minsta som bekymrar mig i den här innehållsförteckningen.

Det finns faktiskt bra fil och yoghurt, utan en massa konstiga tillsatser. Vill man nu ha något extra, är det varken speciellt komplicerat eller tidskrävande att göra sin egen, eller bara spetsa köpesfilen med lite bär, frukter, eller nötter. Får jag välja blir det solklart hemfixad smoothie, eller en Mango Lassi, det är inte bara helt otroligt gott, man vet vad man stoppar i sig. Dessutom går det att fixa till på "två röda". I med alla ingredienser i mixern, som man kör två snabba snäpp med och voile´ allt är klart! Det går t.o.m. att slänga ner frysta jordgubbar, mango, eller bär direkt i mixern, utan att man behöver tina något. Kall och god, på en gång!

McDonalds i Sverige låter efter våldsamma angrepp meddela: Vår Chicken McNuggets innehåller 65,3% kycklingkött, vete: (mjöl och semolina), vatten, vegetabilisk olja (rapsolja), majsmjöl, modifierad majsstärkelse, äggvitepulver, majsgrits, majsstärkelse, rismjöl, bakpulver E450 (natriumdifosfat), E500 (natriumkarbonat), E341 (kalciumfosfat), salt, svartpeppar, dextrin, selleripulver.

En domare i New York går så långt att han döpt om rätten till "Frankensteinburgare". Jag är nog benägen att hålla med.

Men mat är långt ifrån allt. Ta t.ex. den här rynkkrämen som just nu pumpas ut i form av TV-reklam, ett medel som innehåller "elastin". Inser ni mystiken i ELASTIN? Saken är den att elastin i själva verket är ett protein som återfinns i artärväggarna och i huden. Jaha, men det lär väl knappast vara den enda substansen i burken "undergörande"? Vad består resten av innehållet av och sist men inte minst HUR i hela fridens dar´ har de framställt elastin? Malt ner gamla tanter?

För mig är det jämställbart att "sälja hårvatten till flintskalliga". Visserligen är det så att huden är vårt största organ. Men genom att smörja på rena gifter ÄR verkligen skadligt, eftersom huden suger upp all möjlig dynga som vi konfronterar den med. Den som varit i hudkontakt med någon växt som bringar någon form av reaktion på huden, vet att det är så. Så fungerar ämnen också.

Det vi människor mår allra bäst av och som även är den tveklöst bästa hudkrämen, det totalt odiskutabla och enkla:

vatten- och mat av god kvalité, ostörd och tillräcklig sömn, frisk luft och relativt rörligt liv. Vi vet att huden, våra inre organ och vi själva åldras fruktansvärt av miljögifter, rökning och osunt leverne. Vi är precis som kopparmynt som ligger framme för väder och vind.

Ett sista exempel. Den här reklamen för en hårprodukt, som ger "elistiskt motstånd", allt enligt reklamen. Inte där heller får vi den information, som skulle kunna göra att vi själva kan förstå om den här produkten är bra eller inte. Till det behöver vi information om hur produktegenskaperna påverkas av sammansättningen ifråga, om molekylvikt, partikelstorlek, koncentration, pH osv.

Eller sitter verkligen svenska folket där hemma i sina TV-soffor och är inkörda på reometri och ett medvetande av fjärrskåderivariant?

Nej, tacka vet jag seriösa reklambyråer och de som ägnar sig riktiga råvaror.


PS. Fotot har inget att göra med den varudeklaration, som finns i texten. Vanlig hederlig långfil, är vanlig hederlig långfil och inget annat. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar