torsdag 12 mars 2020

"I Sverige blir du medveten om att du är svart" säger Betlehem Isaak dotter till Dawit Isaak som sedan 19 år sitter fängslad som politisk fånge utan rättegång i Eritrea.

https://www.gp.se/kultur/kultur/betlehem-isaak-i-sverige-blir-du-medveten-om-att-du-%C3%A4r-svart-1.25110625

Jag kan till viss del förstå henne, därför att jag skulle nog ha blivit medveten om att jag är "vit" om jag bott i Eritrea.

Dessvärre är det så att jag nästan dagligen blir påmind om att jag är i klar minoritet i egenskap av till svenska född, när jag befinner mig på många platser här i Göteborg. Jag har en stark känsla av att jag kunde befinna mig på vilken plats som helst i världen och ändå är jag i Sverige.

Men sedan finner jag inga som helst olikheter i det som Betlehem Isaak berättar. Vi är mer lika än olika och det tror jag inte riktigt att hon förstår trots att hon bott lejonparten av sitt liv i Sverige.

Studievägledaren som tyckte att hon skulle bli fastighetsskötare trots gott läshuvud, den typen av människor har nog var och varannan svensk stött på. Men som den fria människa man är i det här landet kan man själv välja annorlunda än vad som förväntas av att man skall bli. Studerar man som Betlehem Isaak statsvetenskap har man själv gjort ett annat val.

Hon förlorade sin pappa vid 7 års ålder, det är tragiskt med tanke på omständigheterna kring Dawit Isaak. Men det finns många barn i Sverige som är förskjutna av sina pappor, som aldrig ens kommit i närheten av att vara någons dotter.

I mångt och mycket är hon precis som andra barn ett resultat av en arbetande förälder, som valt sitt yrkesliv/sitt eget kall framför de barn som satts till världen där tid inte funnits över till barn. Det hade därför varit intressant att veta, om nu Dawit Isaak överhuvudtaget ännu är i liv, om han hade gjort samma livsval om han fick välja om.
bilden är det copyright på, den är gjord av min dotter och får ej användas i något sammanhang.

På frågan om det är svårt att vara sig själv, svarar Bethlehem Isaak, att hon tror det och att det finns mycket press att anpassa sig.

Det är samma sak om man som jag kommit från fjällvärlden i norr och landat i södra Sverige. Det är verkligen diametral skillnad. Är jag här passar jag inte in och återvänder jag hem till fjällvärlden där jag är född, hör jag inte hemma där heller längre. Bara några års frånvaro och helt plötsligt var det som om jag aldrig hade bott på platsen jag lämnat bara några år tidigare. Man blir en form av gäst och främling.

Bethehem Isaak verkar inte ha kunna besöka Eritrea sedan år 2002, men hoppas kunna göra det i framtiden. Jag kan aldrig återvända till den plats jag är född på och haft mina första 40 år av mitt liv, av den enkla anledningen att inte ens marken finns kvar där mina fötter vandrat. Den har statens gruvbrytning förvandlat till mark som aldrig mer kan beträdas, förvandlat den till ett plats som påminner om ett levandes inferno.

Så länge världen ser ut som den gör kommer sådana personer som Betlehem Isaak och även jag, som inte heller längre hade den fria viljan att stanna där mitt hem egentligen var. Det har varit av olika orsaker men kontentan är densamma, det är några som tagit sig rätten att bestämma över våra liv.

http://gun-m-ek.blogspot.com/2016/06/alla-dessa-samvetsfangar-dawit-isaak.html

http://gun-m-ek.blogspot.com/2016/03/ar-det-inte-hog-tid-att-dra-in-alla.html




2 kommentarer:

  1. Vi har fått en stor problematik i Sverige pga att man inte tagit problematiken med mångkulturellt på allvar:

    https://www.youtube.com/watch?v=ln06usRa_a8

    Idag råder omvänd rasism och har blivit fullt accepterat.

    SvaraRadera
  2. Problemet är att vi har en regering som inte kan förstå vad de måste göra och borde ha gjort när det här började eskalera.

    Idag är det mycket snack och väldigt lite verksta´

    När man lyssnar till justitieministern Morgan Johansson hur han bemöter en så allvarlig fråga, då undrar man hur medveten han verkligen är.

    Precis ingenting har gjorts åt den galopperande problematiken och han bara surrar och surrar om en massa teorier som inte stämmer överens med verkligheten.

    De är så naiva att de inte ens förstått att de har kört det här samhället i botten och det blir på bekostnad av sådana som Betlehem Isaak.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZNxF7dWVUp8

    SvaraRadera