söndag 13 juli 2008

Vanlig husmanskost en bristvara i Sverige?

- den 12 juli 2008, kl 22:00

förstora
De mest märkliga saker kan hända när man minst anar det.

Vi hade i vår resa kommit fram till det väldigt idylliska Nora. En stad som i mångt och mycket påminner om gamla försvunna Malmbergets utseende, med de små trähusen, de små affärerna och miljön.

"Så liten stad, så mycket smak". Orden är Anna Maria Lenngrens, författarinnan som bättre än någon annan har sammanfattat vad Nora står för. Det är svårt att förklara exakt vad hon menade. Smak är inte bara sådant man ser. Det sitter lika mycket i miljön, i stadens atmosfär.

Atmosfär är i mångt och mycket en känsla. Den måste upplevas för att förstås. Nora har en unik kulturmiljö med bebyggelsen av 1700- och 1800-tals hus, kullerstensgatorna, de tidstypiska gårdarna, de gammeldags affärsskyltarna och massor av små små detaljer som förstärker stadens karaktär.

Vi hade kommit underfund med att vi ville ha vanlig husmanskost till lunch.
Fanns det något sådant månntro i Nora?

Jag kunde läsa mig till att tidens tand inte ändrat på hemgjord glass. För dagen i tre olika smaker och så naturligtvis Norakaffe. Allt serverades fortfarande i samma anda, sedan början av 1900-talet. Gott lät det onekligen men långt ifrån husmanskost.

Därför blev jag stående framför en meny som stod uppställd ute på trottoaren. Vanlig pytt i panna har aldrig attraherat mig, om den inte varit hemlagad och jag tror inte detta alternativ på menyn skulle ha blivit till det bättre. Dock måste jag tillstå att denna variant dock väckte en del funderingar hos mig, om den rättens innehåll, tillblivelse och utseende. Det kanske var detta som Anna Maria Lenngrens så kryptiskt hade menat.
Vi valde dock att traska vidare till stadshotellet, där fick vi höra att det var pepparrotskött, som fanns till lunch under genren husmanskost. Oh....nej, jag vågar inte ens gissa mig till hur pepparrotskött stavas till i Nora...
Jag undrade när vi satt där på stadshotellets uteterrass i solskenet bland korpfåglarna, som intelligent plockade ut hela glaset med tandpetare, en efter en vid grannbordet, hur gamla VM:s Matsalar i Malmberget skulle ha salufört sin husmanskost anno 2008. På samma sätt som i Nora för att ge ett nytt och pittoreskt inslag i tidens utsvävande anda.

Kunde det rent av vara så att nutidens Nora hade inspirerats av deckardrottningen Maria Langs anda, som också är ett huvudinslag i staden Nora? Vad och vem var nedskuren i pytten?

Ja, jag undrade verkligen VAD hade Björn Erik Höjer kontrat med i Malmberget månntro, han med sina "djävulens kalsonger."
Om Björn Erik Höjer kunde jämföras med Anna Maria Lenngren, vem hade då kunnat svara upp till Maria Lang? Stig Järrel? Roffe Bengtsson? Eller hade det rent av blivit en kackafonia av Bo Nilsson.

Men VAD hade det stått på menyn över husmanskost i gamla Malmberget om Malmberget hade haft kvar sina fornstora glansdagar.


Några konkreta förslag, vad skulle den rätten hetat och vad hade ingått? Knappast samma sak som i Noras variant av "pytt i panna" eller som det nu stod "pitt i panna", i ett enda långt ringlande ord, som trillade glatt runt i våra munnar.

2 kommentarer:

  1. Debatten startad av Tommy
    Startad: 2008-07-13 19:08:04

    Det finns 8 kommentarer.

    Gruvvattnet var farligt att dricka, Gun. Vad Aitiks damm har med kommunala vattnet att göra är mig en gåta. Huvudvattentäkten är långt därifrån vid berget Sarkasvaara som innehåller mycket höga halter av radioaktiva ämnena uran, torium och kalium. Hälften av vattnet är via infiltration från Lina älv. LK var av självklara skäl motståndare till täkten. Några km uppströms täkten, som med tanke på grundvatten är osmakligt nära tätorternas enorma soptipp, släpper LK ut processvatten i älven. Närmare täkten än så tillförs recipienten orenat dagvatten från Kos. Tyvärr skickar LK sedan en tid oavsiktligt ut rödbrunt processlam i älven.
    Anmäl >carlos duck (2008-07-19 10:15:31)

    Om flaskvatten tyckte Gun att DET var INTE gott! Till skillnad mot kommunalt har flaskvatten innehållsdeklaration. Därtill nödd och tvungen testade min vän Loka etc. Fann småningom norskt oskadligt vatten. Livsmedelsverkets kraftiga kritik oroade brygdmakarna, risk att skandal avslöjades. Jippot Sveriges godaste kranvatten hittades på, det vinklades bort, fokuserades på smak. Vännen krävde och fick analysrapport om sitt vatten. Enligt Kommunens hemsida iblandas natriumhydroxid, inget annat, men inget om natriumhydroxid i rapporten. Att det mörkas är ett faktum. Läs på. Eller förbli aningslös.
    Anmäl >Claus Miguel Bällmann (2008-07-19 09:17:03)

    Signaturen Gun är i det här fallet dma som bloggaren Gun. Den är faktiskt redan testad, eftersom den är som du skriver, mindre söt. Jag har använt den i detta recept, som jag fann på nätet: Pensla några skivor gravad lax med din favoritpunsch.
    Använd vitpepparkvarnen. Låt laxen stå i kylskåpet en stund för att dra åt sig.
    Finhacka lite rödlök. Tag fram pepparrot och gräddfil (jag tog creme fraiche istället för gräddfil). Serveras på toast.
    Anmäl >Gun (2008-07-16 00:28:21)

    Tips till signaturen "Gun".
    ... och alla andra "Punschälskare" för den delen med.
    Testa en Punsch vid namn "Facile", så kommer du att finna en som är mycket godare än "Carlshamns".
    Den är lagrad och upplevs inte alls lika söt, som annan Punsch.
    Mvh/Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-07-14 21:10:03)

    SvaraRadera
  2. Problemet med flaskvatten är ju att det finns tillsatser även där och ofta hämtas det vattnet inte precis från några "kallkällor". Själv har jag testat vattnet på dessa "fina" ställen, dvs Porla, Loka, Ronneby etc. DET var INTE gott! Men jag måste säga att kallkällvattnet i närheten av Nirra, för att inte tala om gruvvattnet som kom i vattenkranarna när jag var liten, är och förblir oslagbart. Gruvvattnet var dessutom så kallt att kallvattenkranen var alleles våt av kondensvatten.- Men nu lär ni väl ha problem med vattnet, med tanke på vartifrån ni får vattnet, kontra hur slaggdammarna från Aitik brett ut sig. Stod uppe på Dundret sist och skådade eländet. Det faller på sin orimlighet att det inte blandat sig i grundvattnet.TACK för bra tips!
    Anmäl >Gun (2008-07-14 17:52:01)

    Även hälsosamt dricksvatten är bristvara. Kommuner, inte alla, säljer oss klorerat lut ? vatten. Natriumhydroxid som lut heter, menas skenheligt tillsättas för att höja PH. Ju mer som tillverkas, ju mer tjänar producent och typ pappersindustri. Därför iblandas det. Kalk är billigare och oskadligt. Har du nedsatt syrehalt i blodet, problem med kalla fötter, och eller med blodcirkulation, sendrag, blodtryck, hud, ögon, mage, matstrupe, mage, tarmar, hosta, stämband, lungor, näsa, analklåda, utslag, öron? Drick rent flaskvatten några dar. Kanske får du uppleva mirakel. Ställ ett glas kranvatten åt sidan. Då vätskan dunstat ser du ifall din Kommun bryr sig om din hälsa.
    Anmäl >läs på (2008-07-14 09:35:11)

    Men nu blåser nya vindar, tack och lov!
    Pontus Wernbloom vann i oktober 2007 årets segerrecept: Vällagad pytt i panna. - Men svenska försvaret är nedmonterat och därmed den bästa ärtsoppan genom tiderna!- Tur att plättar och Carlshamns flaggpunch finns kvar. Liksom gula ärtor på "Kopra" och kryddor i kryddlandet att fixa egen med.
    Språkförbistring det är ibland inget att leka med. Men den avdelningen avhåller jag mig däremot att blogga om. I annat fall lär jag bli bannad på "två röda".

    Anmäl >Gun (2008-07-14 00:57:42)

    Tyvärr så är det nog så, att vår husmanskost blivit en bristvara! Eller rättare sagt, vår "husmanskost" idag består av pizza, kebab och hamborgare.
    "Pittipanna" var ändå inte riktigt lika fult, som när min kära hustru skrev "Pytt i panna" på en meny, som lästes av flertalet fransktalande gäster. =)
    Mvh/Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-07-13 19:08:04)

    SvaraRadera