söndag 13 juli 2008

Samer, askspridning , Sverigedemokrater, hybris


- den 12 juli 2008, kl 22:26

Jag har varit bortrest ett par dagar och därför inte sett debatte," som är en följd av min blogg. Eftersom nu själva bloggen har en beklaglig ordbegränsning när det gäller kommentarer, från ömse håll, väljer jag att skriva en ny blogg med tanke på det som anförts.

Rent tekniskt är det totalt omöjligt att ens förstå vart det kan finnas döda människor, det faller på sin orimlighet och på den punkten är jag orubblig. Jag är också fortfarande benägen att tro att det handlar om helt andra saker än just själva askspridningen. Det handlar inte om sådana mängder, att det skulle kunna innebära några egentliga problem och för det fall att det skulle bli det, går det rent tekniskt att ordna minneslunder eller områden även i fjällvärlden. Finns viljan, finns också möjligheterna.

Jag tänker gjuta olja på vågorna, men antagligen kommer det att innebära, att jag samtidigt kommer att kasta in nästa brandfackla.

Ett parti, eller partimänniskor som uppger sig förespråka "demokrati", som anför dylika uttalanden undrar jag i mitt stilla sinne: Vad är det för slags "demokrati" de förespråkar, som inte tillåter andras åsikter att finnas, dvs. i det här fallet Sverigedemokraternas. Vad jag erfarit har de på rent lagenligt sätt nu tagit sig till förnyade höjder, oavsett vad var och en må tänka eller tycka om deras eller någon annans politik.

Den som kan sin historia, vet också att svenskarna under kriget varit tämligen nazistvänliga. Det pågick en allmän och accepterad förföljelse av människor och vi hade också arbetsläger i det här landet för dem med en viss sorts åsiktsyttring och vi har fört och för fortfarande regelrätta register. Eftersom jag nu är konstintresserad skall jag ge ett typiskt exempel på hur och vad som kunde ske under denna tidsperiod i Sverige. Den som inte förstått vad denna kovändning helt plötsligt handlar om, bör läsa på Isaac Grünewalds biografi och Sigrid Hjerténs sorgsamma historia. De är en nutidshistoria ur många perspektiv.

Den rasbiologi som Hitler använde sig av var också sprungen ur den svenska myllan. Jag innehar Nordisk Familjebok från 1951 dvs. encyklopedi och konversationslexikon, där står en hel del tänkvärt att läsa om just samer dvs. om den svenska rasforskningen, som är en rätt halsbrytande läsning och även en förlängd kurs i nutidshistoria. Vi har duktigt slagit ihjäl samer därför att de inte delat våra "svenska" åsikter om saker och ting. Det ligger fortfarande bl.a. en massa kranier på olika institutioner. Det är inte bara samer som varit föremål för dylika suspekta saker. Likväl fortsätter vi att gräva upp likdelar och t.o.m. förevisa dem i museer, kyrkor etc. jorden runt.

Jag tror knappast jag behöver fortsätta för att vem som helst skall kunna förstå min åsikt om det hela. Jag finner det totalt obegripligt, att hålla på att gräva upp döda människor! Den som vill stå "lik" skall själv ha bestämt det, i annat fall är det totalt oetiskt i mina ögon. Detsamma gäller likplundringen som är väldigt omfattande och fredas med att det är någon form av räddande av kulturarv!?

Jag har också kunnat följa den uppblossande och tillika rätt hätska debatten om kväner kontra samer och har även där naturligtvis gjort mig en egen uppfattning, eftersom jag också är inläst på vad bl.a. den gode Tacitus skrivit i ämnet.

Eftersom jag nu är född 1951 har jag hunnit med att själv uppleva motsättningarna på ort och ställe och den något bekymmersamma problematiken sett ur två olika perspektiv. Men även exploateringen, som varit i samband med vattenkraften. Mina insikter från mitt arbete vid tingsrättens IM har gjort, att jag tycker mig fått se en annan bild av Sverige, än den som undsluppit mina egna duktiga historielärare/rinnor från skoltiden, där det i mångt och mycket antingen varit svart eller vitt.

Den dogmskolan fortsätter dessvärre i dess ursprungliga form, man sätter hellre upp vilken åsikt man skall ha, än att sakligt diskutera saker och ting. Jag kan inte ens påminna mig om att man i min egen historieundervisning från skoltiden, ens satte fokus på de förödande krigsskadestånd efter första världskrigets slut, som också blev anledningen till ett andra världskrig och att saker och ting kunde få den utveckling som den trots allt fick. Vi människor har mao lite svårt att se orsak- och verkansammanhangen och vi tycker uppenbarligen om att slå varandra i huvudet, än att grundligt granska saker och ting och dra lärdom av tidigare sorgesam utveckling i människans historia.


Jag lika lite som någon annan står i något specialförbund med Gud, eller det som anses vara Gud. Däremot är jag fullt övertygad om att människan är betydligt större än hon själv förstår och borde därför handla därefter.
Jag bjuder nu alla en sekvens ur något tänkvärt, som vi alla borde dra lärdom ur oavsett etnisk tillhörighet http://www.youtube.com/watch?v=bKrTuAWlugY

3 kommentarer:

  1. Debatten startad av Tommy
    Startad: 2008-07-13 18:52:50

    Sidor: < 1 2 >

    Det finns 14 kommentarer.

    och jag Gun, uppmanar dig Soulway att anmäla den här bloggen till DO! Jag tror DO är fullt kapabel till att läsa den här bloggen, utan att läsa den som "fan läser bibeln", som du nu valt att göra av någon outgrundlig anledning. Sedan måste jag fråga dig en sak, tror du verkligen på full allvar, att jag utövar rasism över min egen dotter och den förening som jag själv tillhör sedan många år? - Det spelar ingen roll VEM det än hade varit, som uttalat sig så dumt, jag hade ändå skrivit bloggen som handlade om "rätten att få sitt stoft spridet". Jag sätter nu punkt för den här debatten med dig, eftersom den är tämligen lönlös!
    Anmäl >Gun (2008-07-19 01:03:36)

    Jag reagerade på Gun Eks blogg från den 6/7. Där talar hon om "kverulerande" samer som behöver "upplysas".

    Om någon följer denna "debatt" förslår jag att man själv läser hennes blogg och bildar en egen uppfattning.

    Här nedan följer en länk till DO:s kartläggning om hur samer bemöts i samhället.

    Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna hoppas att fler samer ska anmäla diskriminering och uppmanar också regeringen att agera.

    Länk

    Mvh Soulway






    Anmäl >Soulway (2008-07-18 15:20:47)

    Nej, politikerna använder inte ordet "omvänd rasism", det har vi nog börjat använda själva vi som varit utsatt för det. Politikerna undviker att ens orda något om det, därför att de är livrädda att bli kallade för rasister. De blottar hellre strupen än tar en rent saklig debatt.
    Anmäl >Gun (2008-07-18 11:51:23)

    Förlåt mig Gun, men talessättet "omvänd rasism", är väl något som bara politiker hittat på?
    Varför ska diskrimineringen kallas "omvänd", bara för att det kommer från en minoritetsgrupp?
    Rasism är rasism, oavsett riktning!!
    Tack för ordet!
    Anmäl >Tommy (2008-07-18 11:23:48)

    SvaraRadera
  2. Fast å´andra sidan, så har du faktiskt rätt Soulway! Läser man dagens NSD, så kan man konstatera att samerna är "förföljda".
    Med önskan om en trevlig helg!
    Anmäl >Tommy (2008-07-18 07:21:39)

    Soulway - nu talar du åter om något som bloggen inte handlade om. Den hade lika gärna kunnat handla om t.ex. Skrövenbor eller Madridbor, som inte ville ha aska strödd inom ett markområde under samma hänvisning! Min blogg hade ändå handlat om samma sak: DET osakliga i att INTE ha rätten att få sin aska strödd. Ingen av oss kommer ifrån yttre världsrymden och har framlevt våra liv där. Det du nu ägnar dig åt är omvänd rasism, bara så att du vet det! Fö. lever du i det förgångna. Det som du applicerar på dagens samer existerar inte längre. Det finns sameting,-byar,-skolor, olika typer av sameföreningar, -media,-forskning,-symposium etc. Dagens samer är i allra högsta grad medvetna om sin egen betydelse. Vill du inte läsa något om mig personligen, är min blogg helt fel blogg att läsa.
    Anmäl >Gun (2008-07-17 23:36:22)

    Det handlar inte om att vara politiskt korrekt. Det här handlar om människor av kött och blod. Det handlar om rättvisa och det handlar om medkänsla för en grupp som i flera hundra år utsatts för vidriga övergrepp. Det handlar om ett folk, samerna, som fortfarande kämpar för att få finnas till. Det handlar också om min beundran för alla de som försöker återerövra sin identitet, sin kultur, sin självkänsla och sin rätt att få existera utan fördömjukelser och rasism i stark motvind. Motvinden som består av ytliga, ignoranta, känslokalla egoister som blott ser till sitt. Motvinden handlar om gamla attityder och förtryckarmönster som lever kvar. Varje dag. Motvinden handlar också om djupa ärr som måste få läkas.

    Därför väljer jag att reagera på Gun Eks blogg från den 6/7.

    /Soulway
    Anmäl >Soulway (2008-07-17 13:17:49)

    Att agera och uttala sig politiskt korrekt, är helt ok.
    Men ... Det är just rädslan för att bli utpekad som rasist, som gjort att vår politiska korrekthet blivit "in absurdum".
    Anmäl >Tommy (2008-07-17 09:06:33)

    Man får inte så mycket som "kröka ett hårstrå" på en minoritetsgrupp, oavsett tillhörighet, så reser folk ragg och ropar diskriminering!
    För många så tycks just det ordet ha "stigit åt huvudet!"

    Demokrati, gäller inte bara för de som är i minoritet, vilket tyvärr alltför många tycks tro och leva efter.

    Anmäl >Tommy (2008-07-17 08:26:24)

    Kanske är det så att diskrimineringen av samer känns så "vardagligt" att man inte själv kan se när man överträder gränser. Än viktigare då med information och utbildning där man får analysera ord och formuleringar som de facto är diskriminerande mot etnisk minoritet.

    Jag är inte intresserad av ditt privatliv eller andra
    utvikningar denna gång. Det jag reagerar mot är din bloggtext (6/7)som är ett fall av diskriminering.

    Jag tror att det är viktigt att reagera och komma tillrätta med detta problem oavsett vem som formulera sig så.

    /Soulway
    Anmäl >Soulway (2008-07-16 12:09:42)

    SvaraRadera
  3. Soulway, då tycker jag att du skall göra en anmälan till DO! Det här är inte diskriminering, då vet du inte vad diskriminering är. Det här är fråga om en ren SAKLIG och MEDMÄNSKLIG rättighet, att få sin aska jordad efter döden inträtt. Dessutom är det så att du nu klumpat ihop samtliga samer till att vara kompromisslösa, det är INTE min uppfattning om samer! FÖ är både jag och min dotter medlemmar i Sameföreningen i Göteborg, eftersom hon har det ursprunget, något som du också bör fundera på innan du kallar mig för rasist, eller dåligt insatt i saker och ting!
    Anmäl >Gun (2008-07-16 00:15:30)

    Tycker inte det finns något i Guns blogg, som jag kan se, varken som nedsättande eller diskriminerande.
    Det ser jag enbart som åsikter, framförda på ett - i mitt tycke - mycket professionellt sätt.
    Mvh/Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-07-15 23:31:04)

    Din blogg den 6/7 är ett skolexempel på nutida diskriminering av samer.

    Steg 1. Förneka deras vilja, livststil, tro, kultur
    Steg 2. Omvänd dem till den ?rätta? läran

    Jag citerar:

    "men HUR i fridens
    dar tänker de där samerna?"

    ?Dessutom borde de kverulerande samerna upplysas om att... ?

    Din blogg är dessutom rent nedsättande forumulerad.

    Tyvärr finns det en ?låt-gå-mentalitet? bland utgivare/ansvariga i Norrland som ser mellan fingrarna på inlägg av den här arten.

    Det behövs en gedigen arbetsinsats från alla håll, myndigheter, skola, tidningar där man visar HUR diskriminering ser ut. Det är inte okey att kalla

    DE DÄR SAMERNA FÖR KVERULERANDE

    Den här typen av inlägg bör också anmälas till DO.
    /Soulway
    Anmäl >Soulway (2008-07-15 14:52:53)

    Bra G. Ek!
    Håller med dig till 100%, i din blogg beträffande "askspridning".
    Mvh/Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-07-13 18:52:50)

    SvaraRadera