söndag 22 mars 2009

Nya resemål från Kiruna flygplats.

den 22 mars 2009, kl 14:10


Säga vad man vill, men jag måste verkligen bara lyfta på hatten, åt en del av innevånarna i Kiruna kommun. Inte sitter de handlingsförlamade precis. Det är till att ha vidgade vyer. Jag är djupt imponerad.

Inom tre år skall det finnas ett nytt exotiskt resmål ifrån Kiruna, som sannerligen inte går av för hackor. Ishotellet i Jukkasjärvi skall sälja rymdresor tillsammans med det brittiska rymdflygföretaget Virgin Galactic.

Man kan väl lugnt konstatera att de på Ishotellet i Jukkasjärvi inte bara har is som fascination, de verkar ha is i magen, varmt hjärta och håller huvudet kallt!

Det är inte vilken resebyrå som helst, som man kan gå in och köpa denna resa hos, utan man får vända sig till någon av de fem reseagenter i Skandinavien, som redan har valts ut som återförsäljare. Det förväntade priset väntas bli
200 000 dollar, alltså kan nog i vart fall de här bonusnissarna och storroffarna, kosta på sig en resa lite då och då, eftersom det "bara" blir ca 1 712 280:- omvandlat till svensk valuta. Det blir ungefär 570 933:-/timma, om jag förstod det hela rätt med reslängden.Vi stod och diskuterade saken, när vi besökte Universeum och just precis hade kommit in till rymdavdelningen.

På Universeum kan man få en föreställning om hur det är att vara i rymden. Men hur vi än försökte övertala "rymdtoalettinspekteraren", att provsitta rymdtoastolen inför oss andra, vägrade han dock. Vi undrade om det verkligen kunde vara vacumsug i den, där den stod inne på Universeum. Men det gick inte ens med locka och pock att övertala honom att prova. Tur var väl kanske det?

Men det där att sova i sovsäckar, som är upphängda längs väggarna, såg onekligen lite jobbigt ut. För att inte tala om matintaget, som verkar vara en rätt komplicerad historia. Men nog är det rätt märkligt , att man kräver mer kryddning av maten pga. att man befinner sig ute i rymden. Jag kan liksom inte förstå hur, eller ens varför det kan komma sig. Det är lika obegripligt som den där gåtan, som jag fortfarande inte har tagit reda på hur det kommer sig, att ärtsoppan blir tjockare när man duttar i en klick senap och rör om.

Vi testade också hur det var att befinna sig inne i en rymdkapsel, dvs. vuxna på lekhumör! Men alla de här situationerna behöver inte de här nya "turisterna", som åker med Ishotellet i Jukkasjävi tänka på, eftersom de bara är uppe någon timma och får känna på tyngdlösheten. Det är väl bara lekhumöret som de kommer att ta fasta på. Dvs. vara tyngdlösa och slå volter i luften, vilken man inte kan göra på Universeum.

På den tiden när Folkets Park låg mellan Gällivare och Malmberget, kunde man under Barnens Dag åka "den snurrande tunnan". I den användes också G-kraft. Tunnan snurrade fortare och fortare och tillslut var den uppe i en våldsam fart. När den var uppe i sådan fart, att man satt fast efter väggen, sänktes golvet och försvann långt ner. Det var en hisnande och märklig känsla, att sitta fullständigt fastklistrad på väggen. Man kunde röra sig sidledes, uppåt, eller nedåt, men inte komma lös från väggen. Jag tror jag klarar mig med den erfarenheten och att ha hoppat studsmatta, medan jag ännu hade hel kropp.

Så jag slipper i alla fall "dö nyfiken", jag kan mao föreställa mig hur själva resan kan vara. Däremot skulle jag gärna vilja se jorden helt utifrån rymden, eller skulle jag verkligen det? Mja... det tål att tänkas på, vid närmare eftertanke, eftersom jag en gång hade en dröm, där jag befann mig långt utanför jorden. Jag vet hur känslan var i den drömmen och jag befarar, att känslan kanske är densamma på riktigt.

Det här med tunnan fick mig att tänka på en helt annan tunna. "Råttan" han körde motorcykel efter väggarna i en dylik tunna och uppträdde under artistnamnet "Charlie Baxter". Det har onekligen funnits en hel del personligheter i Gällivare kommun, på den tiden det begav sig.

En annan G-kraft man kan drabbas av, är när man gått på fotvandring på TUR-mässan. Den lediga stol man då hittar tillslut, DEN känns det som om G-kraften på allvar har trätt in på! Det känns som om man är fastklistrad på den och man vill inte heller frivilligt stiga upp ifrån den i första taget!



Fotot föreställer en intressnt klocka som finns i köpcentrat i Berlin, vid Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Klockan visar tid genom vätskeregleringen - tyvärr gick det inte att fotografera den bättre pga. ljusblänket från affärerna, storleken= flera våningar hög och det skyddande glaset runtom.

1 kommentar:

  1. Det finns 2 kommentarer.

    Ja undra på du!

    Personligen har jag ALDRIG sett så många människor på TUR-mässan här i Göteborg, som i år. Köerna har ringlat sig långa utanför mässan, när helst man passerat Svenska Mässan. Jag hörde inte så sällan bland folk som strosade runt bland de olika montrarna, att det var i alla fall GRATIS att befinna sig på alla dessa platser. Man provsmakar, man tävlar, man minglar, man diskuterar och tittar på allt fantastiskt, som finns runt om på vår underbara jord. Precis så gjorde jag själv på den tiden jag knappt hade råd till en spårvagnskupong, dvs. "fönstershoppade" på TUR-mässan. Men som om någon förunderlig gudomlig hand hade hållit den över oss, vann vi alltid resor och små turer! Helt otroligt egentligen när jag tänker efter.
    Anmäl >Gun (2009-03-22 15:35:30)

    I väntan på miljonerna från spelbolaget, så hade jag redan nu tänkt sälla mig till skaran intresserade rymdresenärer. ;) TVÅ MILJONER KRONOR, för en flygtur på några timmar ...?! Kommer dessa resor att i likhet med övriga utlandsresor, reas ut i samband med lågsäsong månne? /Undrar T.
    Anmäl >Tommy (2009-03-22 14:54:50)

    SvaraRadera