onsdag 18 mars 2009

LKAB:s beställda enkät pga. gruvbrytningen i

den 18 mars 2009, kl 09:35


Malmberget och turerna kring den, tillhör det mer förunderliga saker jag satt tänderna i.

Ja, satt och satt. Jag gapar stort! Glömmer liksom bort att stänga igen munnen, när jag läser de olika turer, som jag nu av egen förmåga har vaskat fram, eftersom korrespondensen med kassaskåpet, utan tillgång till koden, dvs. Bertil Forsberg, enhetschefen på Yrkes- och miljömedicin vid Umeå Universitet, enbart kunde producera det bästa politikersvar jag läst på länge! Det gick liksom inte att få ut något matnyttigt alls av det hela, det gick inte ens att prångla ut enkäten av det irriterade kassaskåpet.

Jag kanske kunde meddela LKAB: s lilla studiegrupp, så här via min blogg, att jag därför råkar ut för muntorrhet pga. vidöppen mun, när jag läser alla papper och turer som hittills varit. Det kan vara en bra enkätfråga:

"Om du tänker på de senaste 12 månaderna, i eller i närheten av din bostad, hur mycket störs du av muntorrhet".

Väldigt mycket Mycket Måttligt Ganska lite Lite
...grannar
...nöjeslokal
...hiss
...gatustädning
...annat, vad?

På det hela taget är det onekligen lite märkliga turer, där LKAB beställt studien och uppenbarligen har stort inflytande, till skillnad ifrån de boende i Malmberget, som nu skam på torra land, tvingats anlita juridiskt ombud. Från LKAB: s sida vill man uppenbarligen ha klart för sig VILKA kverulanterna är och även till viss del tycks ha fått bistånd till detta hårresande resonemang.

Enkätfrågorna är sannerligen "vida", så vida att de med lätthet skulle gå att slänga på en "psykiska problemstämpel", utan att rovdriften är skyldig till någon problematik överhuvudtaget. Jämförelsebasis saknas ex. till tidigare förhållanden och sträcker sig enbart till de sista 12 månaderna! Alltså inte speciellt relevant, med tanke på vad enkäten skall inrikta sig på och nå fram till. Det som ter sig än märkligare i den här undersökningen, är att man inte ens bemödar sig med, att göra en jämförelse med alla de som är direkt berörda och med en helt annan geografisk plats i Sverige. Mao att man inte ens tycks ha en hållbar kontrollgrupp, dvs. en kontrollgrupp utan all slags miljöpåverkan.

Ja, jag förväntar mig nu rundpallar från etablissemanget och drevet, därför förekommer jag:

"Fnys... vem tror hon att hon är"! "Du skall inte komma här och komma"! "Du betydelselösa typ"! "VAD vet du om saker och ting"! "Du bor ju inte här! "Det här angår inte dig"! "Du försvann ju med svansen mellan bena"! "Sköt du ditt"! "Blogga i GP istället, ingen är intresserad av att läsa din blogg"!

Sådär, då var det avklarat, nu kan ni helt inrikta er på det förhöjda blodtrycket!

Men likafullt är bloggen läst och frekvensen registrerad hos NSD och det finns säkert läsare av annan typ än ovanstående, oavsett om de håller med mig eller ej.

LKAB har också fått en märklig favör i domstolen, som i första hand och helt otroligt INTE skyndsamt krävt en uttömmande och EXAKT miljöinventering från oberoende, eller åtminstone att LKAB förelagts att svara på hur man tänkt sig hantera alla människor, som nu bor på en "lös grund" med diger och mycket allvarlig miljöpåverkan. Tänker domstolen verkligen negligera allt detta:

att LKAB inte tar det uppkomna läget på högsta allvar, eftersom det finns bebyggelse mitt i smeten!

Vill domstolen verkligen inte ha svar på varför LKAB väljer, att negligera de DIGRA toxida utsläppen, läckagen från gruvan, förslumningen av Malmberget, eller att halva Malmberget kommer att bli avskuret och utan alla former av logistik och till kronan på verket, vad skivrasbrytningen innebär i längden och där expertis varnat för just denna form av brytning. Det hela är bara helt otroligt sanslöst och totalt obegripligt, även för den lekman jag trots allt är!


Man har från LKAB:s sida dragit fokus ifrån de digra miljöproblemen. DET har man dessutom uppenbarligen lyckats med!

Jag undrar verkligen om de ansvariga inom LKAB och regeringen, med handen på hjärtat, kan säga att det är obefogat, eller obegripligt att LKAB nu befinner sig inför miljödomstolen?

Jag själv som ofrivilligt "befriats" från miljöproblemens Malmberget, har efter ankomsten till Göteborg kunnat sluta med inhalator, allergimediciner etc. Vad säger det om miljön i Malmberget? Saknar det relevans? Efter 40 år i Malmberget, gick lungornas väg helt plötsligt åt det glädjande hållet! Innan hade det varit ett alltmer bekymmersamt hälsoproblem, där lunginflammationer, segdragna bronkitinfektioner, problematiska andningsproblem, mer eller mindre konstant var- och blodfylld näsa, sköra slemhinnor etc. började jag helt plötsligt tillfriskna efter ankomsten till Göteborg!

T.o.m. flytten blev dramatisk därför att jag blev tvungen att sälja min bil i Malmberget, jag orkade inte ensam sitta och köra till Göteborg med lunginflammation och en 4-årig dotter. Men "lunghälsan" kom åter, steg för steg, TROTS att jag placerade mig själv och min familj rakt över Rosenlunds Värmeverk, dvs. på Otterhällan i centrala Göteborg. Därtill kommer att Göteborgsluften inte räknas till den hälsosammaste miljön pga. mycket och tung biltrafik med tidvis inversion. Vi har bott rakt ovanför den då tunga trafikleden vid hamnkanalen i åtskilliga år, dvs. innan Götatunneln byggdes. Det enda som lever kvar som en minnesbild av den här lungohälsotiden, är att jag fortfarande kräver mycket frisk luft och mer aktsamhet för att "klara skivan"!

Jag anser att hela det här LKAB-målet i miljödomstolen är så otroligt, för att inte tala om upplägget av den här s.k. enkätundersökningen hur den tillgår, i förhållande till den våldsamma miljöproblematik som faktiskt finns. Men så brukar jag inte heller slänga på asfalt på "bron", när jag skall sopa den ren från snö.

Det hela gör att jag personligen känner, att jag bara måste söka runt på universitet här nere och se om det går att gräva fram en lika underlig studie överhuvudtaget, eller om det finns något miljömål i Sverige, som handlagts så kallhamrat som Malmbergets.

Problemet torde nog bestå i att än så länge har ingen Rachel Carsons internationella storsäljare "Tyst vår" från 1962 varit under uppsegling i Malmberget. I form av:

"Malmberget - Gropen som Gud glömde",

men den kanske kommer den också? Det är väl internationell basis som är att hoppas på, eftersom det i Sverige inte blev precis någon kioskvältare av "Tyst vår" och miljöpåverkan.

Här i Sverige är väl den största giftskandalen, som ruskade om ordentligt, giftskandalen i Teckomatorp i Skåne, men så handlade det också om det danskägda företaget BT Kemis fabrik. Hade det gällt ett svenskt flaggskepp hade det kanske sett annorlunda ut? Det lär vi aldrig få veta.

Nej, jag förstår verkligen inte den här enkätundersökningen överhuvudtaget. Därför att det är inte ens svårt att med blotta ögat se, att det ligger en bebyggelse rakt över en gruvbrytning, som är allt annat än hälsosam ur alla former av miljöaspekter. I mina ögon handlar den här enkätundersökningen bara om att flytta fokus från det verkliga problemet!

Så VART ligger problemet LKAB? Därför att det här är en miljöskandal av dignitet, som ni duktigt försöker ignorera och mörklägga!

8 kommentarer:

  1. Det finns 24 kommentarer.

    Albinpannan,inte gun, egentligen borde jag verkligen bli förvånad, men jag blir det inte längre. "Mot dumheten kämpade även gudarna förgäves". Ni menar alltså på fullt allvar, att något Bengt, eller herr A skriver min blogg!?

    SAMTLIGA handlingar finns att tillgå, eftersom detta är handlingar som VEM som helst kan ha tillgång till. Det handlar om offentlighetsprincipen! Men det är väl så, när argumenteringen tryter då kryper DUMHETEN fram och visar sitt fula tryne. Visste jag inte bättre skulle jag tro att ni varit med och konstruerat enkätundersökningen, dvs. styrt den.
    Anmäl >Gun (2009-03-21 20:55:20)

    Albinpannan! Om du tror att Gun måste ta hjälp av sin man för att kunna sätta huvudet på spiken så måste du vara en riktigt duktig mansgris.
    Du kan inte ha en blekaste aning om hur kvinnor är överhuvudtaget!
    Anmäl >kvinnor klarar sig själva (2009-03-21 19:25:44)

    Dessa ord har jag läst innan med en annan avsändare. Trevligt .
    Kul att du är så insatt i allt här i Mbgt, att du tycker precis lika som herr A!Grattis!
    Anmäl >Albinpannan (2009-03-21 10:50:58)

    Bra skrivet Bengt.
    Anmäl >inte gun. (2009-03-21 00:19:45)

    Inspektörn, VAD menar du? Problematiken med läget i Malmberget har uppkommit under den socialdemokratiska eran, om vi nu skall snacka politik, vilket jag helst avstår ifrån. Därför att här handlar det om att företaget LKAB negligerar att ta sitt fulla ANSVAR. De har folk att bo på ett hälsovådligt ställe, förutom att de försatt dem i ett Moment 22, det är inte så det skall gå till.
    Anmäl >Gun (2009-03-20 15:01:26)

    SvaraRadera
  2. Har man ingen grundvärdering i samhället blir man låst med högern i sin egendom. Valfrihet ekonomiskt får som bekant enbart igenom plånboken. Varför det krasst gäller även Malmberget Att har man ingen ekonomi får man bo kvar i sitt eget byggda hus. Helt verklighetsbaserat för man måste kunna planera. Precis som är rik person och i 100 år framåt i tid och till olika generations- växlingar. En del har råd att bli glömsk och andra inte; eller om man så vill. Att om en del inte har råd att vara eftertänksamhet blir det även höger moderat lönsamt med tron. I ett liv efter detta Centralt samhällsplanerat; m uppbyggt.
    Anmäl >Inspektörn (2009-03-20 12:39:29)

    Lasse...Malmö, (Ja, jag förstår det där med klicken, jag är ju så VÄLAVLÖNAD av NSD....haha.) Det är väl så med oss gamla Malmbergare i förskingringen, vi sörjer det som händer människorna i Malmberget och inte blir man väl gladare av att se förfallet i Malmberget som breder ut sig. Den är alldeles sann den där fina låten som ungdomarna i "Gnarly Boys" skrev, dvs. den låten som ligger på Utube och som jag redan haft inlagd som länk. Länk

    Vi får hoppas på att LKAB tar sitt förnuft tillfånga och sköter det här på ett snyggt sätt till skillnad från nu.
    Anmäl >Gun (2009-03-20 12:01:38)

    DU är bara så underbar.
    Härligt att läsa dina inlägg,läser varje dag.
    Om inte annat så bara för statitiskens skull.... skojar....hahahaha.
    Kraam från din gamla klasskompis
    Anmäl >Lasse...Malmö (2009-03-20 09:37:45)

    SvaraRadera
  3. Jag kan inte förstå med vilken rätt LKAB har att natt efter natt sakta men säkert förstöra både min nattsömn och mitt hus. Smällen i gruvan natten till idag var fruktansvärd och pågick under ca 6-8 sekunder. Jag känner sådan ilska att det tar ytterligare en timme innan adrenalinet har dämpats så det återigen går att somna. Visst är vi glada att vi har ett vinstrikt företag som därtill sysselsätter många kommuninnevånare.........men måste det vara på min och mina grannars bekostnad. Vad har vi för folk i riksdag och regering som bara tyst låter detta få fortsätta?
    Anmäl >Västra malmberget (2009-03-19 17:58:31)

    Heja Gun! Din blogg är den bästa bloggen. Finns ingen bättre!
    Anmäl >Jonas (2009-03-19 15:16:02)

    SvaraRadera
  4. Uppmärksamma konsumenter av nyheter från tryckta media och etermedia kan inte undgå att notera att de nordliga basindustrierna är ett utgående sortiment. De dramatiska siffrorna publicerade 19 mars 2009 över de faktisk levererade malmvolymerna av malm skapar tillsammans med den aviserade sommarstängningen av verksamheten vid LKAB och SSAB ett helt nytt industriscenario för norra Sverige. Det påpekades i en artikel 19 mars 2009 att man inte kan lagra produkter från LKAB. Det nya industriscenariot och trögheten i miljöfrågorna pekar allt tydligare mot att gruvepoken i norr är inne i sin slutfas. Kloka människor med ansvar för sig själva och sin familj och sina barn flyttar snarast möjligt från de nordliga ruinstäderna. Framtid i norr finns inte.Sverige koncentreras till tre storstadsområden.
    Anmäl >Basindustrierna historia (2009-03-19 10:27:27)

    ISBN 978-91-7264-510-3, Umeå University med författaren Ulf Hedlund till frågeställning att kan luftburen yrkesmässig exponering hos framför allt gruvarbetare ge försämrad luftvägshälsa? Eller hos kommuninnevånaren ? är intressant. När du ger dig själv som exempel Gun i öppna gruv tag till kommun Gropen. Men, vad är psykosocial stress när man inte får konkret gemensamma samhällsfakta. För till bekant kan man även lämna inhalations medel till en inflytt i Gällivare. I motsatsen, eftersom allergi faktiskt är individuellt retande i lungorna till fysik. Den enda gemensamma fakta vi har däremot är faktiskt stendammslunga; än så länge. Varför det även utgår bidrag. I Mbgt i ersättning & missat.
    Anmäl >Vipbehandling som "förmån" (2009-03-19 10:10:28)

    Jag hade gärna haft en gruvindustri i närheten för arbete och min familjs försörjning!
    Stoftspridning och buller???
    Åk ner till Stockholm, bo någonstans över t-banenätet, och då upptäcker ni hur mycket skit, buller & stoft trafiken o t-banan sprider! Och t-banan går i tät trafik, morron, middag, kväll och sena nätter... och det känns i sängen när man försöker sova!
    Anmäl >Arbetslös mamma i norrbotten (2009-03-19 06:52:49)

    SvaraRadera
  5. Jag glömde att skriva i mitt tidigare inlägg.
    Tack Gun för att du vågar säga hur sakerna ligger till.
    Anmäl >Blivande miljöflykting (2009-03-19 00:37:25)

    LKAB äger inte malmen, det gör vi kommun-
    medborgare "Markägare". Vi kan låta bli att
    sälja mark/egendom åt LKAB för en spottstyvel
    utan ta över brytningen själva.Vi har duktiga
    entreprenörer som fixar det utan bonus.
    Då har vi råd med skolor mm. Tidigare så
    var det Bergman som kastade ut Engelsmännen
    Det är dags att kasta ut kolonisatören LKAB.
    Då kan vi göra malmvangnar själva och inte
    som LKAB köpa från Kina. Och även värna om
    miljön vilket LKAB hitils struntat i.

    Anmäl >RS (2009-03-18 23:30:08)

    Ja du Adam. Vet du inte att samhället redan har fått dödsdomen.Det finns ingen framtid för oss som bor här.
    Däremot tror jag att järnmalm kommer att behövas.Så gruvan behöver vi inte ynka oss över.
    Men vi som fortfarande bor kvar här ska ha möjlighet att välja bort denna ohälsosamma miljö.
    Vi ska INTE behöva gå på tå och tigga Lk att dom ska lösa in våra egna hem. Till så lågt pris att vi inte kan köpa ett likvärdigt boende där vi kan sova lungt om natten.
    Anmäl >Blivande miljöflykting (2009-03-18 23:09:06)

    Tack Gun för att du skriver om våra problem här i Malmberget. Vi är många här som är väldigt tacksamma. Jag tror att det inom en ganska så snar framtid kommer att visa sig allehanda sjukdomar som kan visa sig ha ett samband med de gifter som vi tvingas leva i. Vore också spännande att veta vilka radonvärden likvärdiga hus på andra orter har. Jag sätter då mina barns hälsa i första rummet även om det så innebär att jag mister mitt jobb!!
    Anmäl >Dammråttan (2009-03-18 23:00:43)

    SvaraRadera
  6. Vet inte riktigt vad det är ni störs av? att det skakar lite och stoft sprids som ska påverka på sikt. Aja. Gällivare/malmberget är beroende av gruvan, kommer "Domen som ska bli mycket hårt" så går det här samhället under, vet ni inte det?
    Anmäl >Adam (2009-03-18 21:45:40)

    Hur kan man i enkätfrågorna så helt undvika de störningar som framkallar ohälsa i Malmberget? Det finns inga frågor om radon, damm från Kaptensgropen, skalven, fångenskapen i en ohälsosam miljö, LKAB:s bortlurande av människor från samhället utan lagligt stöd, störd nattsömn, avskärning av vägar eller förstörd service.
    Anmäl >Frågor om enkätfrågorna (2009-03-18 21:14:04)

    Tack Gun! Faktum är att de flesta av oss Malmbergare inte har en aning om denna undersökning. Den har beställts av miljödomstolen i Umeå som underlag för deras dom angående LKAB. Sen har bolaget styrt undersökningen så att den har blivit en flopp. Vad kommer forskarvärldens dom att bli över Umeås forskarlag? Antagligen kommer det dåliga ryktet som uppstår för Umeå Universitet att överskugga de pengar som universitetet får i donationer av bolaget.
    Anmäl >Ett köpt Umeå Universitet? (2009-03-18 21:07:26)

    SvaraRadera
  7. Först och främst måste jag ge en eloge till dig Gun som en ärlig,omtänksam och mitt tycke både iq/eq-smarta inlägg som totalt sett borde vara som beslutsfattare i samhället skulle tänka/debattera, jorden hade varit en bättre plats helt enkelt.
    Tack också för ditt engagemang i ett samhälle som nu verkligen är i brant utförsbacke.
    Att blogga som du visar att man står för vad man säger och törs stå upp, mycket bra!. Vi är MÅNGA som uppskattar det/dig. TACK !
    Anmäl >Malmstabo (2009-03-18 19:20:04)

    Det är bra att någon talar klarspråk. Hur den
    joniserade strålningen som kommer från gruv-
    ventilationen påverkar våra barn på sikt
    vill man inte belysa i enkäten allt skall
    mörkas."150 meter från skolan" vattenångan
    innehäller radon, uran och toriumpsartiklar.
    Var är alla fåglar på vintern? En sak är säker,de är inte i Malmberger. Dommen
    kommer en dag att bli mycket hård för Bolagets styrelse, Bara att låsa in och kasta
    bort nyckeln.
    Överläkaren på barnmedecin har varnat för
    stoftspridning i artikel tidigare i NSD.
    Anmäl >SRS (2009-03-18 17:45:00)

    SvaraRadera
  8. Finns det ingen person på "Bolaget", som kan "stå upp" och förklara syftet med en dylik enkät och som helt enkelt kan försvara den å´"bolagets" vägnar?
    Skicka den till "Uppdrag Granskning" vettja!
    /Tommy
    Anmäl >Tommy (2009-03-18 15:42:10)

    Tack Gun för ditt inlägg. Tur att det finns sådana rejäla människor som du. Återigen tack !
    Anmäl >Mampabo (2009-03-18 12:30:22)

    SvaraRadera