lördag 5 september 2020

Djävulens advokater ?

Ett fenomen som vissa tror är något nytt. Så väl är det tyvärr inte alls.
Men det har blivit aktuellt med den advokat som är involverad i försvaret av kriminella nätverk.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/flera-aklagare-anmaler-kand-advokat

Advokatsamfundet är också en maktfaktor som inte någon normal människa heller förstår vad de håller på med, dessutom har de sina tentaklar precis överallt i maktens korridorer och vad "god advokatsed" betyder det kan man länge fundera över, utan att hitta något som känns rimligt.

Nu vill jag verkligen poängtera att det gäller inte alla advokater eller jurister i domstolarna, men tillräckligt många för att jag allvarligt skall vara bekymrad över vad det är för yrkesgrupp som kan husera i stort sett fritt och efter eget godtycke, både när det gäller lag och ordning, men inte minst när det gäller överdebiteringar.

Jag kommer ihåg de väl så saltade räkningarna som jag reagerade över redan när jag var kontorsslav på tingsrätten, med en lite extravagant titel. Vid några tillfällen ägnade jag mig en stund åt att räkna ut hur rimliga de var och min lokalkännedom hur många som arbetade på advokatbyrån.

Det var få tillfällen när arvodena kapades såväl vid rättegångar som vid handläggningen av konkurser.

På nära håll har jag kunnat konstatera att t.o.m. ej färdigutbildade advokater (jur.kand) försatt sina klienter i en ohållbar situation. De har helt enkelt gett fel råd, inte känt till hur det förhåller sig och därmed förorsakat sin klient våldsam överskridning av kostnader. Ett nog så lukrativt område där man borde restriktivt infört näringsförbud för en hel del personer.

Det där med debiteringar får mig att än en gång tänka på historien om advokaten, som står inför Sankte Per, som säger:
- I vanliga fall släpper vi inte in sådana som du här, men du har tur, därför att att vi har ett speciellt erbjudande för tillfället, som innebär att du tvingas tillbringa lika lång tid i helvetet som du har levt. Men sedan får du komma hit upp till himmelriket och stanna här i all evighet.

Advokaten går med på det.

- Bra, säger Sankte Per, då skickar jag dig ner till helvetet och låter dig stanna där i 666 år.
- Vad menar du? säger advokaten, jag är bara 51 år!
- Fullt möjligt, svarar Sankte Per, men häruppe går vi efter hur många timmar man har fakturerat.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar