tisdag 6 februari 2018

Jag undrar om det gått smittskyddsläkarens näsa förbi, att det grasserar någon form av epidemisk tårtsjuka i Sverige?

Själv får jag nästan kväljningar när jag ser alla dessa skapelser, eftersom de verkar vara rena rama sockerorgierna i form av tjocka lager med marsipan, sockerpastor o.dyl. i alla upptänkliga former. Too much av precis allt...

https://www.google.se/search?q=t%C3%A5rtor&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjSvZD0xZHZAhXFalAKHYjZAkQQ_AUICigB&biw=1680&bih=925

 
de ena värre än de andra:

https://www.google.se/search?q=dekorera+t%C3%A5rtor&client=firefox-b&sa=X&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwiT66HvxpHZAhVDJ1AKHQqZB2YQsAQILQ&biw=1680&bih=925
det vimlar av hemsidor där man säljer sockerpasta, nästa så jag känner att det har skapats någon form av nytt drogberoende av socker... gaaah...

https://www.google.se/search?q=sockerpasta&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=dMN5WvPhApLZ8Aevj4WQDw
Det underliga är att nästan inga skriver vad bottnarna innehåller i alla dessa svulstiga tårtor. Man visar bara stolt upp sina sinnrika konstverk. Ibland tänker jag: det är nog bara en träplanka som de har dekorerat för att hålla sig konstnärligt sysselsatta. Handens intelligens vill ta överhand i människan när hon är i eller söker jämvikt.

Visst är det otroligt vackert med alla dessa konstnärliga bakverk, men är det inte smaken som är det väsentliga, eller har jag nu blivit sådan gammal förstockad tant att jag inte förstår mig på det här heller.

Allt skall tydligen handla om yta, sedan vad innehållet är verkar inte ha någon som helst betydelse. Det är som ute i det verkliga livet, allt skall se ut på ett sätt som föga har med verkligheten att göra. När det sunda och verklighetsnära i själva verket är något helt annat: Eller vacker utan spackel som min yngste son brukade säga om tjejer som inte hade drunknat i de orimliga idealen, de ena mer skruvade än de andra.

När jag tänker tillbaka på de födelsedagstårtor jag skapat till mina egna småbarn i form av tåg med vagnar, sko, delfin odylikt, då bleknar de och försvinner som något väldigt amatörmässigt.
Fastän jag känner att de nog var betydligt mer balanserade i dekoration och utformning, både till det yttre men i allra högsta grad i det inre.

Nu för tiden är det enbart Herr H som vill ha tårta till födelsedagen och det är ganska enahanda val, eftersom det antingen är marängtårta med grädde och glass, eller prinsesstårta. Det ger definitivt ett begränsat urval av utsmyckning, eftersom den första dör tämligen snabbt, faller ihop som en sufflé och den andra är ganska strikt utformad.



Under den första perioden när jag hade gått med i Baka var det frosting och cupcakes tillsammans med macroner det som tycktes ha invaderat Sverige. Det var samma ute i alla caféer. Samma utbud överallt. Jag förstod aldrig varför och jag skall ärligt säga att jag varken köpte någon cupcakes med frosting, eller någon macron. De signalerade enbart sockerbomber till gränslandet kräk.

https://www.google.se/search?q=cupcakes+och+frosting&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiDmN6YyZHZAhWFLlAKHUZpDekQ_AUICigB&biw=1680&bih=925


Hur kunde dessa fenomen ta sig form överallt undrar jag ännu förvånat:

https://www.google.se/search?q=macroner&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjd78zx0pHZAhVGZ1AKHagHCYEQ_AUICigB&biw=1680&bih=925


Undrar du nu hur det kommer sig att jag sitter här och grubblar över dessa fenomen. Då måste jag kanske berätta att "på min tid" verkar vi mest ha varit hängivna åt kläder. Baka sju sorters kakor brukade gamla tanter göra och bjuda på kafferep. Vi hängav oss åt kläder, det var kjolar i midi, maxi eller ännu tidigare kortkort. Inte i mängder så att några stackars syslavar måste sitta och leverera till rena svältlönerna i något fjärran utnyttjat land. Utan det fanns på den tiden en inhemsk tekoindustri.

Mycket som hann hända bara under min tonårstid: Flower-Power, Paseleymönstrade kostymer, långklänningar, Courrege och Op. Det var inga tröstätningsorgier som förekom. Visserligen vet jag de som verkade göra alltför täta inköp av lösgodis vid närmsta kiosk där de plockades ner av expedit med tång i pappåsar. Men det var inget som var på det sätt som är nu, när rader av stora burkar och självplock finns precis överallt. Nu handlas det inte alltför sällan kilovis.


Så himla fjärran det känns när jag tänker tillbaka på den tiden. Nästan så jag ibland funderar om vi är någon utdöende kvarleva, eller om det nya folket är Ufon nedstrålade från någon fjärran galax, som är knepiga att förstå sig på. De verkar  tröstäta bakverk, godis, chips och från hamburgerställenas utbud, eller så går de omkring med en mobiltelefon i ena handflatan hela tiden, antingen eller och inte helt sälla både ock.


Jag gick med i en FB-grupp "Baka", eftersom jag i min enfald trodde att det kanske skulle kunna bli lite inspiration till genren baka, lite nya roliga matbröd med någon ovanlig fyllning eller kryddning. Jag trodde att det kanske skulle handla om lite nya recept på annat än rena sockerchockerna och bakverk som är fullkomligt översnöade av florsocker, när det någon gång tittar fram något annat än tårtor och som var för ett tag sedan: cupcakes & macroner.

Råkar man hitta något matbröd bland flodvågen av sockerskapelser då har man riktigt flyt.

I julas gick jag på en riktig nit. Jag tänkte att vi skulle ha något annat än den sedvanligt danska ris à la mandel till efterrätt, som en av mina telningar bara älskar och säger att det är ingen julafton utan den efterrätten till kaffet. Eftersom jag var vissen som en utblommad tulpan och hade invasion i ena lungan, frågade jag dottern om hon kunde tänka sig att baka något som sett relativt hyfsat ut. Det var en skapelse som hette "Vulkanbullar" med vaniljkräm i.
 

Jag skärskådade inte receptet. Så mycket jäst till så lite degvätska kan inte smaka annat än mycket jäst, men den insikten nådde mig först när katastrofen redan var ett faktum och jag kände jästdoften trissa över vaniljkrämdoften.

Min stackars dotter stod med en deg som jäste ur bunken flera gånger om. Hon  bakade ända fram till det var dags att dra iväg uppför backen till en av storebröderna där vi skulle fira jul.

Visst var bullarna vackra, men de blev naturligtvis enorma p.g.a. orgien av jäst och smaken av jäst i bullarna var överväldigande. Jag smakade på en bulle när de hade legat till sig ett par dagar i brödburken och då hade jästsmaken avtagit något. Men jästsmaken var alltjämt förhärskande.

Däremot hittade jag ett spännande recept som någon hade posta i FB-gruppen "Baka" och som jag ännu inte testat... det är ajabaja ännu i min kosthållning. Men när jag väl är där skall jag nog testa ett mycket annorlunda sätt att baka matbröd på.


Ett recept som hette Faster No Knead Bread och är gjort på enbart 4 olika ingredienser.

http://www.jennycancook.com/recipes/faster-no-knead-bread/


Översättningen av recept & tillvägagångssätt är följande och det som är bra är att det finns en introduktionsfilm till, vilket i det här fallet kan vara bra med tanke på att det inte är bakning av matbröd på traditionellt sätt. I alla fall inget jag känt till tidigare:


360 gram mjöl alt. brödmjöl
1/4 tsk torrjäst eller färsk jäst för bröddegar (1 g)
1 tesked salt (6 g)
1 1/2 koppar kokt varmvatten (=354 ml) - ca 55 grader Celsius

Instruktioner:Blanda mjöl, jäst och salt i en stor skål. Rör i vatten tills det är väl blandat.
Lägg på plastfolie och låt stå vid rumstemperatur i 3 timmar - 5 timmar.
Efter 3 timmar blir degen puffig och lätt bubblig. - Häll ut den på välmjölad yta (bakbord) + ca 2 matskedar som man strör över degklumpen. - Använd därefter en skrapa och vik degen åt lite olika håll ca  10-12 gånger och forma den till en grov boll.

Lägg i smörpapper i en skål och lyft över degbollen och täck med handduk. Låt stå i rumstemperatur i ca 35 minuter.Sätt samtidigt en emaljerad/gjutjärnspanna med lock i ugnen (nedre falsen) och förvärm den till 450 grader Farenheit (dvs. 232 grader Celsius).

När ugnen kommit upp i  450 °F=232 grader Celsius, använd ugnshandskar för att lyfta ut emaljerad/gjutjärnspannan, lyft smörpapper och deg från skålen och lägg försiktigt ner den i den heta gjutjärnspannan och lägg på locket. Sätt in den i ugnen igen och låt den stå där i 30 minuter.
Ta ut gjutjärnspanna ur ugnen, ta bort locket och smörpappret. Sätt tillbaka degbollen direkt i den emaljerade/gjutjärnspannan och ställ in den i ugnen UTAN locket.  Grädda i 15 - 30 minuter beroende på hur krispig ytan man vill ha.
Lägg brödbullen på galler och låt den svalna något innan man skär brödet.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar