onsdag 14 januari 2009

Snillet filosoferar,

- den 14 januari 2009, kl 11:44


vid frukostbordet över det han hört via TT-nyheterna. Han gör det medan jag sitter i sedvanlig frukostpose, dvs. ser ut som en zombie, med ögonen hängande som sladdlampor långt ner i morgonrocksfickorna.

Han mässar på med en sådan frenesi, att mjölken i min tekopp nästan gör en djupdykning för att undkomma. Det är en längre utläggning om den dåliga luften i Teheran, som varit en hälsofara för stadens 12 miljoner innevånare. Han gör ett vidare utlägg om vilken form av skräp det är fråga om och avslutar det hela med:

- Tro väl fasen att de inte har något dricksvatten. Vattnet blir otjänligt, när det ligger en massa skräp och flyter i den alltmer tätnande sörjan till vattendrag.

Han tycker att man borde väl ändå förstå, att man måste plocka upp efter sig, inte sitta och stirra på högarna som hopar sig.

Hmm... intressant tänker jag och ser vad han "producerat" vid diskbänken, medan jag hör hur han fortsätter att förklara, att nu hur de giftiga blandningarna sänt stadens svarta kråkor på flykt. Han beklagar sig nu ljudligt:


- Skall de nu komma en massa kråkor OCKSÅ från Teheran? Räcker det inte med alla skator som redan är här?

Jag tänker nu bara två ord: "manlig humor", medan jag tar en ny klunk te.

Det blir tyst en stund, sedan tar det sig igen. Han sitter nu och läser i tidningen och säger helt plötsligt högt:

- Gratistrosor.

- Vadå för gratistrosor? undrar jag.

Han berättar summariskt att Organisationen Sveriges Konsumenter har gett "utmärkelsen" Veckans Väckarklocka till det holländska företaget Divine. Ett företag vars affärsidé är att ringa äldre, pensionerade damer och erbjuda dem gratisutskick av trosor. Många har accepterat men har därigenom även sagt ja till ett abonnemang. Det dimper ner trosor varje månad i brevlådan. När kunden försöker ringa, eller maila företaget har det varit omöjligt att nå dem.

Lättlurade damer skrockar han och så rinner det hela iväg ut i vanlig ordning i fantastiska affärsidéer, som han skall ägna sig åt när han väl gått i pension. Han kanske kan bli någon form av "selvesmade" predikant över olika "trosrörelser", det kanske går att kränga annat matnyttigt också till de små liven än bara trosor? filosoferar han.

Men naturligtvis nöjer han sig inte där, utan det hela rinner ut i att man kunde kanske skriva en pjäs i ämnet, därför att den där "roliga" vi var på sist, den var då inget som gjorde någon människa glad.

- Hmm... låter jag undslippa och försöker att inventera alla idéer, som han säger att han tänkt sig vid pensionen. Han måtte bli en si så där 1200 år om han skall hinna utföra alla dessa planer. Ungefär lika gamla som de där första snubbarna i Bibeln blev, tänker jag vidare.

Jag får syn på hans uppspärrade ögon tvärs över bordet. Han vill ha ett svar:

Tror jag verkligen inte på hans affärsidéer?

Jag undrar då om det är en retorisk eller en notorisk fråga.

Han bläddrar vidare och tystnade lägrar sig åter. Jag sitter och ser på honom.

Nu kommer det snart något, tänker jag. Jodå, det gör det. Den här gången är det något tragiskt som han läst, en hjärndöd kvinna har fött ett prematurbarn genom kejsarsnitt, sedan har man stängt av de livsuppehållande apparaterna.

Samtalet går vidare vid köksbordet och svängarna är vida om "hjärndöd", "prematurbarn" och "livsuppehållande åtgärder". Det är svåra och allvarliga ämne, för hur skulle man egentligen själv handla om man hamnade i den situationen?

Jag meddelar igen att jag avstår ifrån att bli "grönsak", då kan man väl istället använda vad som är "gångbart" i min kropp och låta någon annan få möjligheter att leva vidare, resten kan man väl elda upp. Ligga "six feet under" och bli någon exploderande maskföda, där är min gräns definitivt passerad.

- Vadå grönsak? undrar han... alla fruntimmer är väl "vegetativa".

1 kommentar:

  1. Det finns 6 kommentarer.

    Gun ...
    Skicka mail till tommytecknare@hotmail.com
    så ska jag svara. =)
    Anmäl >Tommy (2009-01-15 12:17:28)

    Tommy, vart hittar man den thrillern?
    Anmäl >Gun (2009-01-15 11:04:09)

    *Sitter och smuttar på kvällskaffet, medan jag surfar runt bland bloggar*
    Trevligt Gun att du filar på en bok, för jag håller verkligen med sign. "Trogen bloggläsare".
    Min fru har vid sidan av sitt jobb, skrivit och sålt några noveller och boken började hon med ett par år innan vi flyttade ner Kongo, där hon skrev den färdigt, medan jag donade i restaurangen.
    Hennes thriller finns att läsa på nätet.
    Hon har börjat så smått, att fila på sin nästa ...

    Anmäl >Tommy (2009-01-14 20:57:41)

    Trogen bloggläsare, oj, då, det var en överraskning och ny synpunkt. Vanligtvis brukar jag få respons av typ: pust, urk, stööööön. Men boken den filar jag redan på. Jag hoppas att den kan vara klar fram på vårkanten, det går som lus på tjärsticka, eftersom jag är rätt häftigt handikappad och livet ibland gör tvärnitar. Du kanske kan tänka dig att ge ut min bok då? TYP....
    Tommy, VAD vore livet utan dina humoristiska inlägg? Inläggsfattigt? - haha... ditt inlägg gör att jag nu byter bild till helgens blogg, som ligger där fix färdig och handlar om ett stort rån, med "vissa förhinder"....
    Anmäl >Gun (2009-01-14 15:02:59)

    Hehe, skrattar gott. Jag tycker att du ska skriva en bok, Gun. Jag vill ha något med substans att läsa.
    Att blogga är inte värdigt din förmåga att skriva.
    Anmäl >Trogen bloggläsare (2009-01-14 13:07:23)

    Kom osökt att tänka på en "dåligt vits", apropå fruntimmer.
    Vet du varför bruden bär vitt?
    En fråga, som en nyfiken ung man i giftastankar ställde till sin far.
    - "Min son, svarade fadern, alla hushållsartiklar går i vitt".
    Anmäl >Tommy (2009-01-14 12:44:20)

    SvaraRadera