söndag 11 januari 2009

De sista nya skalven i Malmberget,

- den 13 januari 2009, kl 20:07


har fått mig att grubbla rejält. Inte på skalven, som i sig känns mycket oroande, utan snarare på vilka inlägg som funnits IGEN. Där man utan att fundera pekar ut en del människor som "gnälliga", har inget annat att göra än hitta på anledningar till att gnälla, bara klagar i onödan, vill roffa åt sig pengar, bara är ute efter att lägga ner LKAB, driver oegentliga mål mot LKAB. Det finns hur många negationer som helst egentligen.

Men värst tror jag nog ändå den här formuleringen är "bit inte den hand som föder er". HUR tänker man då, när man är kapabel att skriva så?

Jag kan faktiskt tänka mig MÅNGA illdåd ute i världen, som har rättfärdigats av just dylikt tänkande. Älska din bödel! Det är precis det som det står och är riktat till människor, som nu hamnat i kläm mellan profiten och ett anständigt liv! Sedan finns en allvarligare sträng som inte diskuterats, men jag undrar så, är de fullständigt omedvetna om hur många som fått plikta med sina liv just genom gruvbrytningen?

De här människorna som tycks fullkomligt ignorera sina medmänniskor och deras önskemål om att själva kunna forma sina liv, bringar mig många funderingar över HUR de egentligen tänker. Jag undrar så, VAD har de själva för referensramar? Därför att för mig är det faktiskt totalt obegripliga referensramar. Är det verkligen så illa att de tycker att det är ok, att värdeminskning på hus och lägenheter kommit att ligga helt i lä i jämförelse med priserna i Gällivare? Skulle de verkligen tycka att det var ok, att hela deras eget surt förvärvade bankkapital hade beslagtagits av ett storföretag, att de själva satt fast i ett Moment 22 och var fråntagen alla sina rättigheter?

Är det verkligen ok att tvinga människor, att leva i en miljö, som de känner inte längre är acceptabel? En bra miljö, ett bra liv, är inget bra liv, eller bra miljö längre pga. gruvans och LKAB:s framfart, där ingen hänsyn överhuvudtaget tas till invånarna, trots allt de ställt upp på det mesta, sett ur ett historiskt perspektiv. VAR går de här människornas egna gränser i förhållande till andra människor och deras liv? OCH kom nu inte med det infantila inlägget "men flytta då"! Den som känner sig beredd att skriva något sådant, borde verkligen besöka sina egna inre rum och fundera på vart den här empatilösa och kallsinniga hållningen kommer ifrån

Eller går de här människorna omkring i en låtsasvärld, eller med skygglappar på, där inga sakliga argument överhuvudtaget tycks kunna tränga in? VAD handlar det EGENTLIGEN om hos dessa människor, som varken ser/hör, eller förstår sina medmänniskors argument eller behov?

Jag begriper det bara inte!

De övergår sanning att säga mitt förnuft & förstånd. Jag kunde ha viss förståelse, om det handlade om en överlevnadsinstinkt, dvs. att man vill behålla sitt eget liv till varje pris, därför att det är den enda säkerheten i tillvaron man känner till och därför får INGEN göra något, som kan rubba den egna tillvarons ringar. Men inte ens på den punkten håller det. Inte ens med den grunden har man rätt att försätta sina människor i dylika situationer.

Det här påminner om den ondska, som återfinns beskriven i många kända verk bl.a. i Richard Adams "Den långa flykten", eller nobelpristagaren i litteratur Joseph Conrads "Mörkrets hjärta".

Det som också är bisarrt är att det aldrig någonsin framförts argument hos "gnällarna", att man önskar att lägga ner LKAB. Det är bara de själva som framfört det som motargument, att det är det som dessa "allmänna gnällare" är ute efter. Alltså inte ens saklighet klarar en del av dem att hantera?! Skall det verkligen vara så svårt att ta in, att alla inte känner samma känsla av att "allt är väldigt bra"? Men framförallt VARFÖR gör man sig döv, inför andra människors önskemål, behov, tankar OCH RÄTTIGHETER?

Sedan sitter jag här och undrar, kan de verkligen med handen på hjärtat tycka, att miljön i Malmberget är alltigenom bra? Gör det dem verkligen inget, att väggar/tapeter spricker och att dörrar inte går att klämma igen, att det blir stora sprickor i ytterväggar, att vattenledningsrör inte längre sitter där de borde sitta, att det finns en oro över, att något hemskt är i annalkande med tanke på de alla skalv som sker och dessutom eskalerar, både i mängd och styrka?

Dammet etc. som strålar ut från brytningen, tror dessa übermänniskor verkligen att det inte påverkar dem? Eller att man väcks av stresstankar när skalven kommer: "har något allvarligt hänt"? Droppen som urholkar stenen. Dvs. kroppen har gått in i en fas som är på gränsen till hjärnstress.

Jag blir inte förvånad den dagen, de första larmen kommer att komma, att folk "gått in i väggen", är helt slut som människor! Jag tycker mig ha hört det redan mellan raderna, lite för ofta för att bara kunna skaka av mig det. Det är det som brukar ske med dem, de går sönder inombords. De andra är precis som fångarna i koncentrationslägren, de har ett eget rum, dit ingen eller inget kan nå. Men de som t.o.m. ignorerar så allvarliga tillstånd, undrar jag över. Går de i själva verket omkring med en dödslängtan, eller är de bara allmänt omedvetna?

Tycker att det är ok med tomma gapande affärer, att hela samhället är avskuret helt ifrån varandra och värre skall det bara bli. För att inte tala om förfallet, både det inre och det yttre!

NEJ, jag förstår verkligen inte det här på någon punkt! Är det något som det verkligen borde läggas ner forskning på, så är det just detta fenomen som dykt upp i Malmberget. Här finns många yttringar som ligger där utslängda mitt framför ögonen på en hel forskarkår.

Jag känner en försvarbar krets gamla malmbergare och gällivarebor, som inte heller längre bor kvar och alla är vi lika förskräckta över det Malmberget som finns kvar idag och vad som händer människorna däruppe. Det finns också en skara människor som lämnat Malmberget, de som tidigare i livet sagt, att de skulle aldrig i hela sitt liv kunna tänka sig att flytta ifrån Malmberget. Ändå har de bara gett upp!

Därför att tillslut kom de fram till en punkt, där de insåg att det inte gick att bo kvar under dylika omständigheter. De tillhörde de privilegierade, som kunde lämna, alla kan inte det! Alltså lever många i detta Moment 22. Det finns ingen av oss, som frivilligt skulle flytta tillbaka till det Malmberget, som återstår idag.

Lägger man dessutom till alla skalv, smällar, blockningar, eller vad man nu än väljer att kalla det för, då blir det inte ens en hypotetisk fråga, det finns helt enkelt inte inskrivet på världskartan, trots att vi bär Malmberget i våra hjärtan!

ÄNDÅ sitter det übermänniskor där uppe i Malmberget, som tycker att det är helt ok, på alla tänkbara sätt, inget alls att vare sig reflektera över, eller ens ställa sig frågande till, att andra inte tycker så.

Nej, jag begriper dem bara inte! Det bara är så. Därför att ett NEJ är alltid ett NEJ, oavsett från vem det kommer, eller i vilken situation det än må komma. I det här fallet uttalas:

"NEJ detta är inte acceptabel boendemiljö längre pga. vad gruvbrytningen fört med sig för mig" och då är det också det som gäller.

De som tycker annorlunda får mer än gärna ha kvar den uppfattningen och bo kvar, det har inte "gnällarna" några synpunkter på, därför att något dylikt har aldrig framkommit i någon diskussion överhuvudtaget.

Vårt korta liv, är det verkligen detta vi skall utsätta varandra för?


14 kommentarer:

  1. Sidor: < 1 2 3 4 5 >

    Det finns 63 kommentarer.

    också invånare, läs denna blogg och även min blogg om "fiskodlingen och outnyttjade resurser". Det här får bli mitt sista svarsinlägg, eftersom jag står med en fot i resväskan. Men jag kollar när jag kommer tillbaka om det kommit in något ytterligare i mina sista bloggar, eftersom jag inte får några mail om att det inkommit några nya inlägg. Så tro inte att jag inte vill fortsätta diskussionen i den här tåten eller i de övriga senaste, bara för att etertystnad infinner sig.
    Anmäl >Gun (2009-01-26 15:41:47)

    Gun, var ligger och finns den potentialen?
    Anmäl >också invånare (2009-01-25 22:03:01)

    Sluta gnäll eller flytta, jag hoppas också att det kan få bli den utvecklande plats det faktiskt en gång var, en plats där människor kunde känna sig trygga. Det finns verkligen en hög potential för att det skall kunna bli en verklighet.
    Anmäl >Gun (2009-01-24 12:57:33)

    Det är lustig, jag tycker uppriktigt sagt inte att jag är gnällig. Tvärtom så reagerar jag liksom du på allt gnällande. Vad är det i mitt skrivande som du tycker är gnäll? Förklara gärna! Jag vill bo kvar här och göra vårt samhälle ännu bättre. Jag diskuterar gärna, ger och tar emot fakta och argumenterar, inget problem. Men ditt inlägg tycker jag inte tillför någonting alls. Det är en massa "tyckande" i de här bloggarna men få konkreta förslag och väldigt lite fakta och nästan inga riktiga argument som läggs fram. Om man försöker att föra en diskusison så ska man knipa igen och flytta...
    Anmäl >Nisse Gve (2009-01-24 11:34:47)

    SvaraRadera
  2. Ni, gnällisar typ Nisse Gve, jäsp m.fl m.fl. Kan ni flytta härifrån, tack. Vi som vill vara kvar och göra vårt samhälle bättre får då jobba ostört. Utan en massa eländigt gnäll kan vi arbeta i lugn å ro för att göra detta samhälle till den härliga plats det förut varit!
    Anmäl >Sluta gnäll eller flytta (2009-01-23 21:10:23)

    Gäsp gäsp åt gnälliga kärringar, intressant livsfilosofi du har!

    Du tillhör definitivt den kategorin människor jag brukar benämna som "född och uppvuxen under den utdragna, understa byrålådan". Under dylika förhållanden kan man inte förväta sig mer ifrån personen ifråga. Du är därför förlåten!
    Anmäl >Gun (2009-01-23 13:51:28)

    Du Gun,sluta att treckasera oss som bor här,du har stuckit o har ingen som helst rätt att kritisera oss..Flytta tbx,( fast ingen vill nog ha hit dej) så kan du kritisera igen...Vi andra häcklar inte ditt nya ställe eller era arbetsgivare som bara sparkar folk..så skit i oss o ägna dej åt ditt nya ist.
    Anmäl >Gäsp gäsp åt gnälliga kärringar (2009-01-23 12:22:47)

    gäsp, jag tror du skall somna om, eftersom du tycks yra i nattmössan! Det finns en herrans massa människor i Malmberget, som är drabbade och som inte har en lösning i sikte, dessutom är det så, att du nu slänger dig runt med saker, som inte bara är rent ut sagt osmakliga, utan helt osakliga. Man kan onekligen bli trött för mindre....ZZZzzzzzz...
    Anmäl >Gun (2009-01-23 01:15:28)

    Är ni helt väck???Ingen hade bott här om inte LKAB funnits....eller hur?? Alla får betalt för inlösta hus enligt marknadsvärde..eller hur?? Varför överhuvudtaget föra denna löjeväckande diskussion??
    Är det för att ngn inflyttad Bengt a och ngn utflyttad Gun ska ha ngt att gapa över??Bengt A har köpt hus i rent spekulativt syfte...inge annat.
    Anmäl >gäsp (2009-01-22 19:18:05)

    SvaraRadera
  3. Jag vet som fastighetsägare att priserna går upp och ner, självklart. Man kan göra vinster men man kan också förlora pengar på en fastighetsaffär. Om nuvarande finanskris fortsätter så kommer garanterat människor i Gve som köpt hus för 1-2 år sedan att göra förlust om de tvingas sälja. Om man köpt hus i Mbgt senaste 10 åren och trott att de kommer att öka i värde så är man faktiskt rätt blåögd eftersom priserna där dalat under många år. Varför jag ställer frågor är för att det faktiskt skulle vara intressant att få lite konkreta exempel på enskilda individers situation. Går huset att sälja? Får man ersättning? Hur mycket har det minskat i värde sedan inköp? Istället för att bara skälla och anklaga tex LKAB. Det skulle ju faktiskt kunna hjälpa "de utsatta" att få förståelse för sin situatio
    Anmäl >Nisse Gve (2009-01-22 16:46:12

    SvaraRadera
  4. Jag kommer aldrig att nedlåta mig, Nisse Gve,till att fråga dig om din privatekonomi, av den enkla anledningen att jag inte har ett skvatt med det att göra! Men jag hoppas att du går med vinst!
    Anmäl >Tärningen är redan kastad (2009-01-22 13:40:48)

    Ja, du Nisse Gve!
    Jag kan riktigt se dig framför mig där du går omkring här i Gällivare och frågar ut människor som sålt sina hus den senaste tiden.
    Jag tror inte att du skulle tas emot vänligt.
    Nå, frågar du, hur mycket betalade ni för huset när ni köpte? Nu blir du nog utskälld!
    Du häpnar nog när du ganska snabbt märker att de flesta husförsäljare har "tjänat pengar" på att sälja. En del mycket, andra lite mindre, men du hittar knappast någon som förlorat på sin försäljning.
    Husköp i en tätort är oftast en investering där man hoppas på en värdestegring för framtiden.
    Anmäl >Att tjäna på en husaffär är inte ett brott! (2009-01-22 13:18:21)

    liten jag, dina argument är lika märkliga som andra inlägg här med "samma klang". Det finns ingen som nekat eller missunnat LKAB till brytning av malmen.Den här diskussionen handlar om rätten till ett eget liv och människorvärde, eftersom LKAB tagit sig rätten över människornas liv och gjort förskräckliga och oacceptabla intrång och DET däremot, liten jag, är en "helt annan femma"! Dina tankar över moder jord, som vi borde känna tacksamhet över, kan väl vara vackra som tankebubblor, men i den verklighet vi lever i, är det dessvärre rena rama flosklerna! Du bör göra ett besök på Inskrivningsmyndigheten och se vem som lagt under sig mark, då förstår du också att staten knappast är den som bör klappa sig för bröstet mer än redan är gjort. Det är viktigt att kunna sin egen historia!
    Anmäl >Gun (2009-01-21 23:55:50)

    "Tärningen", exakt vad i det jag skrivit anser du vara fel? Bor du själv i hus i Mbgt? När har du isåfall köpt huset och för hur mycket? Har du rätt till ersättning för huset idag?
    Anmäl >Nisse Gve (2009-01-21 16:26:09)

    'Tärningen är redan kastad' Jag ser att vi inte följer samma spår. Du följer eget spår vid sidan om och då är det svårt att få balans i diskussionen. Vår Moder Jord låter sig nog inte ägas av någon. Den går nog sin egen utstakade väg och vi lånar våra jordlotter från henne och om hon vill så får vi återlämna dessa lotter när hon kräver det. Var stolt och känn värdighet över att du får trampa på hennes golv, men glöm inte också att vara tacksam och ödmjuk över det hon erbjuder, tex levebröd för så många, i form av gruvan.
    Anmäl >liten jag (2009-01-21 16:21:50)

    SvaraRadera
  5. Jag gissar att du,liten jag,arbetar som marknadsförare för LKAB, eftersom du känner dig så liten.
    Det finns nog ingen i Malmberget och knappast någon i LKAB heller, som kan ta åt sig äran av att ha bosatt sig här innan gruvdriften startade!
    Det finns en ägare till varje markplätt även om du personligen kanske inte äger någon. LK äger definitivt inte min mark, ej heller luften som jag andas, även om dom tagit sig rätten att förorena den!
    Jag önskar att du också kunde känna samma stolthet och värdighet som jag gör. Det finns alldeles för många i detta samhälle som känner sig nedtryckta!
    Anmäl >Tärningen är redan kastad (2009-01-21 11:47:22)

    Tärningen är redan kastad. Du resonerar märkligt. Visst hade LKAB redan etablerat sig när du flyttade till MBGT. Flyttade du till deras sfär eller kom dom och tog din tomt i besittning. Malmkroppar fanns redan, det var därför brytningen började och staden byggdes efter att brytningen startat. Stolthet och värdighet? Hm! Vilket dramatiskt anförande. Var du glad att det finns näring att tillgå så du kan fortsätta ditt liv i samhällena, även GVE, som skulle dö ut utan LKAB. Eftersom gruvbrytningen kom först och du sen så får du väl anpassa dig och flytta om du inte trivs. Folket vill ha jobb, förvägra inte dem den rätten. Er mark? Hm! Knappast. Visa lite känsla för de som har sin utkomst från gruvan. Dom är många.
    Anmäl >liten jag (2009-01-21 00:51:31)

    Gun!Du beskriver verkligheten både i Malmberget och i Sverige, i stort som smått, till skillnad mot Eva-Lisa, Nisse Gve, Arg Mampa bo och Usch, som inte kan låta bli att slå ner på alla som har kritiska synpunkter på det heliga gruvbolaget.
    Det finns hur mycket dokumentation som helst om LK:s härjningar. Dessa fakta går inte att trolla bort genom påståenden om gnällighet, inskränkthet, negativ livssyn, etc.
    Om LK skulle läggas ner så fortsätter förödelsen i alla fall, både damningen och skalven. Därför är nedläggning inte ett alt längre.
    Katastrofen för oss är redan ett faktum. Nu handlar det enbart om att ge människorna en möjlighet att med stolthet och värdighet kunna börja om någon annanstans.
    Och ansvaret ligger helt på LKAB, som sugit ut massor av miljarder ur denna vår mark.
    Anmäl >Tärningen är redan kastad (2009-01-20 16:53:19)

    Jag ser inte att jag motsäger mig själv, Tant bekant. Man kan känna förståelse och empati för de som mår dåligt av en situation,även om man inte har samma känsla för situationen själv. Stora miljöproblem för en del, naturligt inslag pga driften för andra. Vi är egna individer och känner och tänker olika, och en individ kan även känna olika saker för en och samma företeelse. Det behöver inte vara antingen eller, eller bara svart eller vitt, man behöver inte heller vara låst vid EN känsla.
    Anmäl >Eva-Lisa (2009-01-20 01:04:15)

    Oj, blev fel. Så vitt jag vet har alltså LKAB INTE garanterat att det inte blir någon gruvdrift längre än 25 år framåt! När sedan kommunnen har valt att stadsplanera och sälja villatomter på områden som man inte kan garantera längre än 25 år så tycker jag faktiskt att kommunen har ett jätteansvar! Ni som klagar mest på LK och er bostadssituatiion, det hade varit intressant att få höra om ni hyr eller har villa och hur länge ni har haft era villor! Att du Tanten hämtar din sanning och dina fakta från Guns, Dannes och andras bloggar kan man ju bara le åt. ;)
    Anmäl >Nisse Gve (2009-01-19 23:28:31)

    SvaraRadera
  6. Tanten, du missförstod jag är mycket väl medveten om att kyrkflytten och kaptensvägens avkapning var långt innan 90-talet. Det är också min poäng, det är ingen nyhet att gruvan breder ut sig. Exakt vad är det som LKAB har ljugit om? De har lagt garantier längre än 25 år. Jagvet också att många människor hyr lägenheter i MBGT och klagar över vibrationer och damm. Varför flyttar man inte? Detta gäller kanske inte Dammråttan men läs mitt inlägg igen, du misstolkar det. Medvetet eller omedvetet.
    Anmäl >Nisse Gve (2009-01-19 21:09:43)

    Priserna på hus i malmberget har vart låga sedan 70-talet..om sedan ngn gjort en skit dålig affär så får d väl stå för dem...Gnäll inte på andra...Hus började rivas i större skala på 70-talet redan..kykan for -74..Så inte är det fötterna de är fel på...Om jag gjort bort mej,inte kan jag skylla på andra då.
    Anmäl >1970 (2009-01-19 13:57:00)

    Nisse Gve, undrar du när kyrkan flyttades och Kaptensvägen klipptes av och rör dig kring årtal i början på 90, är du helt fel ute. Tiden har rusat ifrån dig. Priserna dök i början på 90-talet pga LKAB. Men som du också har kunnat läsa dig till har skrivits om att LKAB lämnat uppgifter om stabilt läge, både i denna blogg och även i Dannes blogg. Båda har blivit lurade. LKAB har lämnat felaktiga uppgifter på seriösa förfrågeställningar. Är inte det allvarligt? Jag tycker det. Varför undrar du om dammråttan bor i lägenhet eller villa. Tror du inte att hon hade flyttat om hon hade haft möjligheter att göra det? Jag tror att hon hade gjort det.
    Anmäl >Tanten (2009-01-18 21:51:13)

    Eva-Lisa, Ömsom håller du med, ömsom motsäger du dig själv. Hur skall du ha det? Finns några miljöproblem eller finns det inte? Har du någon empati för människorna som inte vill ha sitt liv i händerna på LKAB, eller tycker du att de gnäller, precis som Danne skriver i sin blogg, som själv bor på utsatt ställe. Ena stunden tycker du att de begär för mycket och har stora krav, förtäckt de kommer att vara anledning till att LKAB lägger ned brytningen. Nästa stund är du förstående. Det är svårt att hänga med i svängarna.
    Anmäl >Tanten (2009-01-18 21:35:51)

    SvaraRadera
  7. Skaffa dej ett Liv,o ägna dej åt ngt annat än att svartmåla oss som trivs i Malmberget,allt du skriver,är så otroligt Överdrivet...sluta o ägna dej åt ditt liv ist.Skriv ngt trevligt om din stad,ist för att kritisera din gamla hemost..Tänk på att vi BOR kvar...
    Anmäl >usch (2009-01-18 21:01:38)

    Ja du Gun,du är arrogant och Otrevlig i dina svar..O du är okunnig om malmberget..Lägg dej inte i och förstör för oss som faktiskt trivs här,o vill bo här så länge det går...Sluta att trakkasera oss,måna ist om Rosengård i malmö,där finns det större problem..ADJÖ.
    Anmäl >Arg Mampa bo (2009-01-18 20:57:10)

    Dammråttan, bor du i hus eller lägenhet? Hur många år har du besvärats av dammet? Är ditt hus (om du har ett) osäljbart? Om du bor i lägenhet så kan jag för mitt liv inte begripa varför du inte flyttar! Om du haft huset i många år ända sedan Mbgt var ett "helt" samhälle och nu sitter fast med en osäljbar fastighet har du min sympati helt klart!
    Anmäl >Nisse Gve (2009-01-17 23:00:58)

    Gun, huspriserna i Mbgt HAR dalat under många år pga av gruvans utvidgning, jag kan inte hänvisa till någon källa men i början av 90-talet när jag köpte hus låg priserna 30-50% lägre i Mbgt. När klipptes Kaptensvägen av? När flyttades kyrkan? Gruvans utvidgning är inget nytt fenomen! Jag känner förvövrigt till flera som köpt hus i Mbgt under senaste 10 års perioden! Jag tycker bara att "debatten", och ibland även dina inlägg blir lite väl svart/vita. Och detta gäller båda "falangerna". Jag efterlyser lite mer nyanserade inlägg helt enkelt! Ha det bra!
    Anmäl >Nisse Gve (2009-01-17 22:54:09)

    Tanten. Förklara. Förstår inte riktigt vad du menar, även om jag känner igen angreppstaktiken. Du kanske inte riktigt hängde med vad jag avser för jag vet inte vad du avser med de dåliga förklaringarna. Föklaringarna till vad?
    Anmäl >Eva-Lisa (2009-01-17 22:33:35)

    Eva-Lisa, citat: "Jag pratar om toleransnivåer och risker med för stora krav". Jag skall försöka att stänga munnen, även om den är vidöppen av pur förvåning! Var detta det bästa du kunde åstadkomma när de dåliga förklaringarna skitit sig?
    Anmäl >Tanten (2009-01-17 16:09:45)

    SvaraRadera
  8. Dammråttan, jag har inte förnekat olägenheterna på något sätt, tvärtom är väl medveten om dem. Jag pratar om toleransnivåer och risker med för stora krav.
    Anmäl >Eva-Lisa (2009-01-16 23:56:09)

    Vad än Eva-Lisa och andra skriver så ÄR boendemiljön i Malmberget under all kritik. Hur i hela världen kan man försvara detta? Jag tror att om några år så börjar konsekvenserna att komma , med allehanda sjukdomar som följd av detta. Vi lever ju för tusan på 2000talet och då borde väl miljölagar och dylikt följas. Det är inte kul att bo granne med gruvgropen nu. Det har blivit mycket mera skalv, damm och hemska salvor på natten dom 4-5 sista åren . Jag har bott i mitt hus sedan 1957.
    Anmäl >Dammråttan (2009-01-16 22:14:49)

    Allt handlar om tillit och förtroende och förmågan att se nyktert på tillvaron och att inte sväva ut i en massa abstrakta spekulationer utan fast förankring i verkligheten. Allt måste inte föras ut och malas i rättvisekvarnar vid minsta lilla olägenhet som delvis är egna val i livet. Om man valt fel så kan man inte börja belasta utövaren för eventuella olägenheter som uppstår senare. Alla har eget ansvar. Nu pratar jag allmänt och inte om det aktuella vi diskuterat tidigare.
    Anmäl >Eva-Lisa (2009-01-16 18:33:29)

    Om någon är beredd att offra människor så är det ju du som hellre verkar se LKAB slå igen än att se att produktionen ger försörjning. Jag ser inte så allvarligt på att du går till personangrepp på grund av din frustration för att jag, och för den delen massor av andra har en annan åsikt. Jag bär gärna hundhuvudet som företrädare för en annan inställning.
    Dina åsikter om mig med annan uppfattning verkar ta sig en lite absurd riktning. Varför inte förstå att det finns en annan kategori också. Jag förstår de som är rädda och frustrerade också. Har en nära anhörig mitt i som litar fullkomligt på infon de berörda får från LK även trots att jag själv ibland kan uttrycka oro över situationen.
    Anmäl >Eva-Lisa (2009-01-16 18:22:33)

    Gun. En fråga till dig? Var det gruvdriften som kom till staden där människor etablerat sig redan eller etablerade sig staden efter att gruvproduktionen tog sin början. Bara som svar på dina spekulationer om grisfarmen. Jag tror att de flesta Malmbergsborna är så trygga med LKAB att de litar på att de inte spekulerar i människoliv på grund av profithunger. Det är horribelt att påstå det.Inte ens du tror på det därför att det skulle medföra enorma konsekvenser för dem själva. Problemet är olägenheterna, men att påstå att det handlar om mnniskoliv är ändå lite överdrivet. Och, ja jag gör mig mer initierad eftersom jag har möjligheten att följa händelser och männsikor på nära håll. De flesta i kommunen är beroende av driften. Massvarsel är kommunen förskonad från än så länge.
    Anmäl >Eva-Lisa (2009-01-16 18:04:06)

    SvaraRadera
  9. Eva-Lisa, jag har INTE gjort mig till någon förespråkare för någon alls. Det här är en BLOGG! DITT påstående har lite och inget med verkligheten att göra. Jag gör bara det som är min förb-de skyldighet, att göra i egenskap av medmänniska! Du borde också vara en medmänniska till de som hamnat mitt emellan profiten och sunda förnuftet. Du borde verkligen INTE delta i klappjakten på dessa utsatta människor, eftersom du själv anser dig förankrad i miljön. JAG har för länge sedan kapitulerat & accepterat inför vad gruvan gjort med själva samhället Malmberget. Men jag kan ALDRIG NÅGONSIN ACCEPTERA vad LKAB gör med människorna, som hamnat i kläm. ÄR det på något sätt något brott! Opassande? Eller ens något som jag bör kölhalas för? Tycker du verkligen det?
    Anmäl >Gun (2009-01-16 14:53:51)

    Eva-Lisa,du gör dig själv MER initierad därför att du bor i Gällivare kommun och "pratar med folk". Vad tror du att jag gör? Skickar röksignaler? Inget vet? - Du kan inte på fullt allvar mena, att det finns mål i domstol och protester mot LKAB:s rovdrift, pga att ALLA är SÅÅÅ nöjda med tillvaron? Försök inte omskriva verkligheten, då är vi åtminstone på rätt väg. Men sedan är det så att du och jag har olika människosyn, fortfarande är det så.DU är villig att offra människor, medan jag INTE är det. Jag struntar fullkomligt i nationellt intresse! Du skulle inte gilla om jag kom och slog upp en grisfarm på DIN TOMT och tog dit någon som sköt i din husvägg, så att du inte visste när du vaknade upp ur din sömn, om din sista stund var kommen. Det skulle du inte acceptera så vidare värst länge.
    Anmäl >Gun (2009-01-16 14:35:15)

    Gun, du gör dig till förespråkare för de som inte orkar med, (trots avståndet) Jag vill gärna belysa att det finns en annan kategori, nämligen de som tycker att de står ut. Allting är inte bara svart eller vitt, det finns ett gäng andra zoner också mitt emellan. Även om jag själv inte bor där så har jag släktingar och bekanta som bor mitt i. Du är ju själv Malmbergsbo i grunden, och jag kan förstå din frustration över det du kallar förödelsen. Man vill ju gärna ha kvar sina minnen och bilder av nostalgiskäl. Har själv ett förflutet i Malmberget och gläds inte direkt åt förändringarna, men förstår även vikten av den stora tillgång som gruvbrytningen är, för kommunen, för hela nationen.
    Anmäl >Eva-Lisa (2009-01-16 13:26:04)

    Gun. Din möjlighet att ta del av det som pågår i Malmberget är ju betydligt mer begränsade än mina eftersom jag som sagt är kommuninnevånare och har en massa andra att diskutera detta med, bl a med människor som lever mitt i detta. Toleransen är olika hos skilda individer och varken du eller jag kan göra oss till förespråkare av den ultimata sanningen. Om du läst ordentligt så hade du sett att jag inte förnekar olägenheter och efterlyser lindring. Och ja, jag är absolut av samma uppfattning, att om brytningen ska fortsätta i samma accelererande omfattning så är helt klart en flyttning, av det lilla som återstår av samhället, nödvändigt. Det är ändå lite överdrivet att påstå att jag är villig att offra människor för profiten. Ponera en nedläggning av gruvdriften i Malmberget? Offer? Ja!
    Anmäl >Eva-Lisa (2009-01-16 13:09:13)

    Störd o kränkt, ja, jag är starkt medveten om detta och det är det som gör mig så ont att veta. Därför att här handlar om en OMORAL av sällan skådat mått! Man bär sig helt enkelt inte åt så mot sina medmänniskor. Man behöver faktiskt lösa in Malmberget, eller i vart fall låta de människor, som inte tycker att det längre är någon bra miljö, få bli befriade ifrån sitt Moment 22.
    Anmäl >Gun (2009-01-16 09:44:05)

    SvaraRadera
  10. Eva-Lisa, DU är villiga att offra människor för profitens skull. DET är inte jag. Däri ligger skillnaden i ditt sätt att vara och mitt sätt att vara.
    Anmäl >Gun (2009-01-16 09:34:03)

    Eva-Lisa,med all respekt för vad du tycker och tänker, men kom inte dragandes med att jag "sitter i andra ändan av landet och inte VET något, utan att det handlar om andrahandsinformation". När du kommer med en sådan formulering kan jag inte låta bli att ställa dig en motfråga, som jag tycker du skall svara mig på: HUR i jisse namn kan du själv bo i MALMBERGET och ändå ha skygglapparna på??? Sanning att säga betvivlar jag att DU själv bor på de här ställena i Mbgt, som det är fråga om! Eller överhuvudtaget i Mgt. JAG har själv skådat förödelsen! JAG är INTE blind & DÖV & ej kontaktbar, eller lever med skygglapparna på, därför att det inte händer mig i mitt eget boende! Det är min moraliska skyldighet att reagera och det borde vara din också att göra det. Deras läge är ohållbart!
    Anmäl >Gun (2009-01-16 09:32:56)

    Världsläget är ju sånt nu att vad som helst kan hända och självklart kan det i längden påverka LKAB också. Känslan finns av att det ligger lite desperation över- och en forcering av, brytningen, och på ett sätt kan man ju förstå det, eftersom avsättningen är positiv just nu. Man smider medan järnet är varmt, så att säga. Om fakta är att det är en tillfällig forcering så kanske det skulle underlätta för de som "inte står ut" På något sätt känns det som att man inte kan både ha kakan kvar och äta upp den.
    Anmäl >Eva-Lisa (2009-01-16 04:39:12)

    Blir fundersam över hur du Gun så tvärsäkert kan uttala dig om situationen i Malmberget när du sitter i andra landsänden. Andrahandsinfon du grundar din inställning på är baserade på deras uppfattningar och allt är relativt. Toleransen för vad som pågår är olika hos olika individer. Det ser man ju på inläggen. Fokus är lagt på tillståndet och upplevelsen. Bevara av nostalgi- eller andra skäl eller försvåra för en näringsgren som samhällets utkomst till stora delar är baserat på. Det LKAB och kommunen borde akut fokusera på är självklart att hitta sätt att både bevara och lindra och ändå ha möjligheten kvar till den så viktiga näringskällan. Marknaden går upp och ner och just nu är det upp för den här sortens aktiviteter. Viktigt att ha framförhållning till är att allt plötsligt bara vänder
    Anmäl >Eva-Lisa (2009-01-16 04:25:51)

    Tack Gun för Dina skrivningar om Malmberget!

    Nästan största delen av nuvarande kvarvarande Malmberget blir eller är rasområde. Med andra ord, privat och kommunal egendom har redan i praktiken tagits i anspråk av LKAB.
    Problemet för LKAB är att de saknar lagligt stöd för tvångsinlösen av egendomen och fördriva oss från våra hem.
    Därav har LKAB ingen ambition eller något att vinna på med att minska störningarna från gruvdriften eftersom kostnaden är ringa och möjlighet att stängsla in ett övergivet och förstört samhälle.

    Lösningen är att ägarnas representant måste tillsätta en ansvarsfull ledning i bolaget för att inte en dag själva riskera stå till svars för brott mott Malmbergarnas grundläggande medborgerliga rättigheten till ett ostört hem o egendom.
    Anmäl >Störd o kränkt (2009-01-15 22:15:48)

    SvaraRadera
  11. Nisse Gve, det är nog lätträknade som köpt sina hus i Mbget för 5-10 år sedan. Du pratar om huspriser som dalat de sista 25-30 åren, de siffrorna får du nog svårt att presentera.
    Anmäl >Gun (2009-01-15 21:57:15)

    smutskasta, jag tror nog inte frågan var för svår för mig att besvara, eftersom jag redan har besvarat den. Däremot har du inte svarat mig. HUR kommer det sig att DU inte är medveten om den problematik som diskuteras, skrivits om och framförts av boende i Malmberget, eller den process som drivs mot LKAB. Det finns en till blogg här som också tagit upp denna problematik, som du inte är medveten om. VART bor du om du inte känner till den? I vilken ort och nivå?
    Anmäl >Gun (2009-01-15 18:14:40)

    Man ska självklart inte gnälla eller vara plump. Jag lider mycket med de människor som byggt hus i Mbgt när samhället fortfarande blomstrade och expanderade. Faktum kvarstår dock att huspriserna i Mbgt har dalat senaste 25-30 åren, jag köpte själv hus i Gve för 15 år sen TROTS att priserna redan då låg 30-50% högre i Gve. Varför? Jo för att Mbgt redan då krympte, staketet flyttades och det skakade varje kväll/natt. Det jag vill säga är att jag faktiskt har lite svårt att känna sympati för de som köpt hus i Mbgt för 5-10 år sedan för att det är billigare att köpa hus där. Varför är det billigare? Självklart därför att gruvan "äter upp" samhället. LKAB har ett stort ansvar, kommunen ett kanske ännu större som trots allt har stadsplanerat hela berget. Men den egna individens ansvar då?
    Anmäl >Nisse Gve (2009-01-15 14:13:58)

    Hörru Gun ställde jag en alldeles för svår fråga till dej,eller???Gnälla genom andra är alltid lätt.
    Anmäl >smutskasta (2009-01-15 13:47:06)

    Claus Miguél Bällmann, tack för länkhänvisning.

    Malmbergsbo, jag vet att läget är tämligen låst och hopplöst. Dock tillhör jag inte personkretsen, som någonsin ger upp hoppet om att det skall få en lösning. Men jag håller med dig fullständigt, nog kommer Kirunaborna få sitta med samma trista facit i hand, dvs om inte nuvarande regering gör något radikalt på fronten. En tröst med dem är iaf att de tagit det på större allvar och inte bara sopat det under mattan som tidigare regering gjort.

    Så länge det finns liv finns det hopp. Men nu måste vi först, tillsammans, uppbåda alla krafter för att hjälpa dem som sitter HELT fast i skiten! Vända på varenda sten som kan bli till någon hjälp för dem. Så är det nu bara.
    Anmäl >Gun (2009-01-15 11:11:28)

    SvaraRadera
  12. Länk Där kan du hålla koll på skalven vid Mbgt, Gun. I morse den 15 januari kvart i 6 var det ett på 1,4. Då du klickat på vald dag kommer en lista fram. Enklast är att där klicka på Events on Google Map. Bulletinen visar GMT. En timme ska plussas på varför sprängningarna vid Mbgt kommer med först på följande dags bulletin. Med anledning av avståndet blir kordinaterna inte exakta.
    Anmäl >Claus Miguél Bällmann (2009-01-15 08:28:23)

    ja jag vet inte gun...men vad tycker du LKAB skall göra med malmberget och malmbergsborna då?....bygga nya bostäder nån annanstans?....glöm det.det kommer aldrig att hända.både LK och kommunen och regeringen skiter i invånarna här.Hade dom inte gjort det hade det hänt saker för länge sen.det är bara att konstatera fakta...tyvärr.Sen tror kirunaborna att hela deras stad ska flyttas e.t.c e.t.c .....kiruna kommer att bli ett nytt malmberget...sanna mina ord
    Anmäl >Malmbergsbo (2009-01-15 00:38:10)

    smutskasta, jag vet inte vem som lever i någon SF värlv, men nog verkar det som att du inte är medveten om vad som händer omkring dig trots att du bor där. De här inläggen är väl svar nog, om du inte läser tidningarna i övrigt? Eller tror du att de också kommer ifrån någon SF-serie?
    Tommy,javisst är allt relativt, men inte känns det bra att många har det som de har det i Malmberget, det är inte bara ovärdigt, det är förskräckligt. Idag hade jag behövt ditt råd, stod på glasbanken och skulle köpa sherry, vilken sort är allra bäst? Kunde inte bestämma mig för något, utan nappade tag i en S-tidning istället och gick hem.
    Anmäl >Gun (2009-01-14 22:20:09)

    Okey Gun, vi ändrar ordet lidande, mot utsatthet.

    Det är ju så vi alla gör, jämför. Oavsett det handlar om lid... utsatthet, arbete, pengar, etc.
    Självklart, "höjde jag ribban" betrf. utsatthet, efter att ha bott i Kongo.

    Nej, tycker inte man behöver bespotta andra, men att det sker, beror väl många ggr på "grodor", m.a.o. hur de som bespottas formulerar sig.
    Ett bra exempel är ju NSD:s blogg. ;)

    Hur som helst så är Mbgt ett lika "tråkigt" som intressant ämne. Ha en trevlig kväll! /Tommy
    Anmäl >Tommy (2009-01-14 19:47:33)

    SvaraRadera
  13. Tack Gun! Det är så sant det som du skriver om Malmberget. Tyvärr så är jag själv väldigt dålig på att uttrycka mig i skrift, så du har återigen på ett väldigt bra sätt beskrivit vår situation. Till Tommy vill jag säga att det "riktiga lidandet" inte går att jämföra med våra skalv och dammproblem, som i den jämförelsen är baggisar. Men det är ju trots allt så att vi alla har våra övriga bekymmer med sjukdomar, tonåringar som hamnat i missbruk och en del av oss har kanske varit eller är i ett riktigt lidande och då blir skalven mm ännu en sten på bördan.Många människor tror sig allena veta lidandets vedermödor, men du Tommy vi är fler än du.
    Anmäl >Uppgiven Malmbergare (2009-01-14 18:05:53)

    JADÅ Har bott i MBGT sedan 1966,flyttat men kommit tbx..O Jag känner inte igen mej,Är det ngn sience-fiction berättelse du skriver om eller vad?? Bor du verkligen själv i mampa,eller drömmer du om ngt???Smutskasta inte mitt samhälle eller min arbetsplats(lkab)
    Anmäl >smutskasta (2009-01-14 15:33:12)

    Bruksmentalitet,Lite historia,Också vi har rätt ett bra liv. Just den här historian bär jag inom mig, det är därför jag tycker, att det är så vidrigt att mötas av den här "påhoppsmentaliteten", som är ett utfall av obetänksamhet! Jag vill inte tro annat. -
    Tommy, man kan inte jämföra ett lidande med ett annat lidande. Jag har t.ex. oerhört stora smärtor, men jag LIDER inte. Det finns människor som lider oerhört mycket, utan att ha smärtor. Allt kan bli mycket värre, det vet vi allihop. Men just i den här bloggen handlar det om människors utsatthet i Malmberget. Människor som lämnats därhän åt sitt öde och nu blir bespottade från höger och vänster. DET köper jag bara inte! DET förbjuder både min etik och moral mig att göra.
    Anmäl >Gun (2009-01-14 15:15:06)

    Gun, inte utan att jag med viss avund, läser hur du hanterar det svenska språket och uttrycker dig. (Ja, till skillnad från vissa "kärringar" som TROR sig kunna skriva och som titulerar sig författare, självutnämnda sådana).
    Till ämnet ... Skulle inte jag veta var Mbgt låg, så skulle jag kunna tro att din blogg handlar om "Ko eller Ko" (Kongo eller Kosovo). Där talar vi mänskligt lidande.

    Varför jag personligen har lite svårt att känna någon större empati, är att jag vet vad mänskligt lidande vill säga. Möter dagligen i mitt jobb, människor som har det mycket svårt, unga som gamla.
    Unga tjejer som skär sig och med föräldrar som fullkomligt tycks skita i dem. etc. etc.
    En lista som kan göras hur lång som helst ...

    Allting är relativt, som det heter ...

    /Tommy
    Anmäl >Tommy (2009-01-14 13:00:15)

    En avgörande faktor när det gäller den splittrade opinionen är den bruksmentalitet som fortfarande råder. Det brukspatron säger och gör kan inte ifrågasättas, för då kanske han lägger ner bruket som hämnd.
    Patron har lyckats övertyga många om att bruket står på ruinens brant, trots att bokslut och prognoser är tillgängliga för alla. Patron vet inte ens vad han ska göra med alla sina vinster.
    Många av våra kommunpolitiker är anställda eller tidigare bruksanställda och visar 100 % lojalitet med patronen. Inte ett enda av partierna tar strid för, eller ens uttalar sitt stöd för, malmbergarna. Man låtsas att kommunens för närvarande största problem inte ens finns.
    Och kommunalrådet tycker att bruket måste tas om hand och vårdas och vyssjas som en liten baby.
    Anmäl >Bruksmentalitet (2009-01-14 12:01:13)

    Förr tog LKAB ansvar för människorna här. Tyvärr blev det inte rätt då heller, när man uppmuntrade folk att bygga och bo ovanpå gruvan. I Östra Malmberget gav man bidrag till dom som byggde, så sent som när Malmsta bebyggdes.
    Nu säger både LK och många andra, som är lika historielösa, att vi får skylla oss själva som har bosatt oss här, fastän inte ens LK kunde förutsäga hur katastrofal denna samhällsplanering har visat sig bli.
    Anmäl >Lite historia (2009-01-14 11:24:37)

    SvaraRadera
  14. Precis så funderar många av oss kring de reaktioner som vi får, när vi kämpar för rätten till ett bra liv. På ett sätt är reaktionerna från allmänheten mycket jobbigare än den hopplösa uppgiften att få LKAB att bli mer socialt ansvarstagande.
    Anmäl >Också vi har rätt ett bra liv (2009-01-14 11:06:43)

    Jag har redan skrivit till näringsdepartementet, redan innan Maud Olofsson var där första gången, men än en gång i dagarna, eftersom jag ser att det är fler "skalv" att vänta. Min betydelse är som en storm i ett vattenglas för dem. Men jag tror starkt på, att börjar det hagla in mail i näringsdepartementets mailbox, lär det inte ske obemärkt. Många bäckar små, som det heter.
    Anmäl >Gun (2009-01-14 10:55:01)

    TACK, Gun.
    Du har lyckats sätta Malmbergsinvånarnas känsla på pränt. Jag tycker att du ska skicka detta till näringsminister M. Olofsson, så att de vaknar där nere också och gör något åt vår situation.
    Tack igen.
    Anmäl >Ger aldrig upp mitt hem (2009-01-14 08:16:30)

    SvaraRadera