torsdag 8 december 2022

Eflerlysning av det mer bisarra slaget fanns i NSD = Gällivare kommun beviljade bygglov – på en dag!

 Henrik Lyngmark, förvaltningschef på Gällivare kommuns miljö, bygg- och räddningsförvaltning, berättar att de gör ett omtag för att säkra att byggloven följer lagen och hanteras rättssäkert framåt.

Bygglov som beviljats på en dag, stora avvikelser, mutförsök och "glömda" fakturor för 1,6 miljoner kronor. Bygglovsutredningen i Gällivare ger bilden av en förvaltning som genat i kurvorna. Det har gått snabbt, men blivit fel.

I juni gav kommundirektören Monica Flodström säkerhetsföretaget 2 Secure i uppdrag att utreda bygglovshanteringen på Gällivare kommun. En medarbetare hade larmat kommunens säkerhetschef om att hen i sin roll som byggnadsinspektör erbjudits pengar av en bygglovssökande. Vid ett annat tillfälle hade hen fått erbjudande om en lägenhet av en företrädare för ett byggbolag som återkommande ansökt om bygglov, enligt rapporten som nu är klar.

Byggboomen till följd av samhällsomvandlingen pekas ut som en anledning till att bygglov behöver hanteras snabbt och effektivt. Men efter att ha granskat ett antal ärenden och intervjuat nuvarande och tidigare anställda pekar utredarna på allvarliga brister.

Hur många fall det rör sig om är oklart. Men en slutsats är att en mängd ärenden inte följt praxis för bygglovsprocessen, utan att tjänstepersoner fattat beslut i strid mot både lagstiftningen och kommunens detalj- och områdesplaner.

Bygglov med "väldigt stora avvikelser" från detaljplanen har beviljats
Stora avvikelser mot bygglov har godkänts vid slutbesiktningar
Sakägare, till exempel grannar, har inte fått möjlighet att lämna synpunkter innan beslut.

Bygglov har utfärdats utan utredning och underlag, vilket i enskilda fall lett till att grannfastigheter översvämmats.

I vissa fall har bygglov beviljats samma dag som ansökan kom in.

I ett fall som överklagats har bygglov beviljats för en permanentbostad i ett fritidshusområde. Länsstyrelsen gav den klagande rätt, men ändå har fler bygglov för permanentbostäder beviljats i samma område.

Bygglovsavgifter till en summa av 1,6 miljoner kronor har inte fakturerats.

Tillsynen har prioriterats bort så att överklagade bygglovsärenden lagts på hög.

Det har framkommit uppgifter om misstänkta oegentligheter, jäv och mutor.

Det berättas om ett fall där en företrädare för förvaltningen på stående fot ska ha beviljat ett bygglov i kommunens reception.

Nuvarande förvaltningschefen Henrik Lyngmark kallar rapporten för "skrämmande läsning".

– Jag blir bara förbannad. Jag tycker att det är totalt oacceptabelt, men vi ser ju att det har skett och det är någonting som absolut inte ska försiggå i en myndighet, säger han.

I rapporten står att medarbetare öppet sagt att "alla ska få bygga som de vill". Ett återkommande skämt ska ha varit att "vi ses i Happis", vilket syftat på kriminalvårdsanstalten i Haparanda. Det tolkas som att det har funnits en medvetenhet om att myndighetsutövningen inte går rätt till.

I runt 200 ärenden mellan 2017 och oktober 2022 har bygglovsavgifter för 1,6 miljoner kronor inte fakturerats till de som sökt bygglov. Glömska anges som en möjlig förklaring, trots att ett av ärendena man kan ha glömt att skicka vidare för fakturering gällde så mycket som 200 000 kronor.

Vad har legat bakom det?

– Jag vill inte spekulera, utan nu jobbar vi systematiskt med att se över hur det har skett. Om det brustit i några rutiner eller vad det skulle kunna vara. Men det är skrämmande och myndigheten tappar ju medborgarnas förtroende, säger Henrik Lyngmark.

Utredarna föreslår åtgärder för att öka kontrollen och utbilda personalen om plan- och bygglagen, men även jäv, mutor och otillåten påverkan. Det finns behov av att höja kompetensen och Henrik Lyngmark säger att det är något de jobbar med. En förvaltningsjurist har anställts för att kvalitetssäkra myndighetsutövningen, tillsynen har återupptagits och ärendesystemet ska uppdateras.

– Om man missar en faktura ska det komma en påminnelse, så att vi inte hamnar i de här situationerna, säger Henrik Lyngmark.
Som kund händer det inte så ofta att man slipper betala.

Låter det inte konstigt att man kan glömma att fakturera 200 gånger?

 – Jag instämmer. Läsningen från utredningen och min känsla innan är att man blir otroligt besviken och förbannad.

Han vill inte uttala sig om polisanmälan, eller de misstänkta oegentligheter som lyfts fram i rapporten.

– Bristerna i vår myndighetsutövning är det som jag kan svara om, säger Henrik Lyngmark.

Gällivare kommun har polisanmält "en handfull" misstänkta oegentligheter, enligt säkerhetschefen Andreas Pääjärvi som inte känner till om polisen inlett någon förundersökning.

– Vi bör få ett meddelande om det läggs ner i alla fall, men det har vi inte fått, säger han.

Är du drabbad?

Vet du mer om något bygglovsärende som blivit fel?

Vi vill gärna få kontakt med dig som upplever att du har drabbats negativt av Gällivare kommuns hantering av bygglovsärenden.
Kontakta vår reporter direkt på mathias.asplund@norrmedia.se eller ring 0920-26 28 29.


******

Jag, Gun, uppmanar dig, att ta kontakt med polisen i Gällivare som har en skyldighet att utreda denna form av brott. Av allt att döma har de redan en rekorderlig förundersökningsakt, som absolut både bör och skall leda till åtal.

Det återkommande skämtet: "vi ses i Happis" - det lär inte förbli något skämt om polis/förundersökningsledare dvs. åklagare och domstol gör det som de skall och borde göra.


Justitia, fru Justitia, rättvisans gudinna i romersk mytologi. Hon motsvarade den grekiska mytologins Dike, men användes som allmän personifikation av juridiken/lagen och rättvisan. Hon fungerade ibland som motsvarighet till Dikes mor Themis.

Justitia skall då människosläktet alltmer försämrades ha lämnat jorden och blivit stjärnbilden Jungfrun. - Är det någon som ens kan betvivlar det idag? - Eller kan vi nu än en gång se oss i stjärnorna efter det: Rättvisan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar