måndag 28 juli 2008

Länge leva den norrländska långfilen!

Länge leva den norrländska långfilen!
- den 27 juli 2008, kl 20:30

förstora
Phew....säger jag bara. Termometern visar på 30,8 i skuggan och tanken på mat känns tämligen avlägsen.
Efter att ha hängt krokig arm i kylskåpsdörren några vändor kände jag att det bara fanns ETT enda givet alternativ: ÄKTA norrländsk långfil. Ordentligt kylskåpskall och till det en gnutta brunt strösocker i. Välsigne handlaren som gett efter för våra norrländska nycker!
Trots att sovrumsfönstren, balkongdörrar och ytterdörren står på vid gavel känns inte en enda krusning. Luften står totalt stilla och det är tryckande hett. Jag tänker på stackars Hanna vars nedkomst var väntad till den 22 juli. Men "Lill Adolf" tycks inte göra sig någon brådska. (Nej, han skall verkligen inte heta Adolf, det är vi som fånar oss!) Undra vad han kommer att kalla mig för när han väl tar till orda? "Plastfarmor?" Näää...det hoppas jag verkligen inte. Jag känner mig inte det minsta plastig. Men idag tämligen utfluten.
Det har varit små gracer hela dagen. Halva norrlandsmaffian var samlad hos Mona och Peder i Träslövsläge igår. Timmarna rann på snabbt och rätt vad det var, så var det mitt i natten. Ett fasligt kacklande som det blir när många skall komma till tals. Men roligt och skrattmusklerna fullt trimmade. På vägen hem mötte vi efterdyningarna av Paul Potts- och Iron Maidenbesökare m.fl. tillställningar. De hade tydligen passat på att "göra stan" efteråt. Billysena var som ett enda långt pärlband ifrån Göteborg på motsatta körfältet.
Idag har jag t.o.m. infört siesta, orkade inget annat tillslut. Det hann inte bli så vidare värst många timmars sömn inatt heller, innan en enveten fluga i sovrummet hade bestämt sig för att göra livet till en pina vid halv sextiden. Undra om de har träffat någon hemlig pakt över att hemsöka vårt sovrum vid det klockslaget? Jag har inte haft myggnätet upphängt runt sängen, sedan jag flyttade ifrån Malmberget. Men det kanske vore en god idé. Flugor kan vara nog så irriterande eftersom de är så närgånget surrande. Ibland förstår man bättre än andra dagar vad ordspråken kommer ifrån.
Numera samlar jag på "nysvenska ordspråk". Skriver upp dem när jag hör någon ny variant, som av själva händelsen blir minnesvärd. Ibland blir de riktigt roliga. Ja, svenskan är inte ett helt enkelt språk att begripa sig på.
"Jag kommer tillbaka på dig, när jag fått lite mer kött mellan bena".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar